Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΣΑΣΜΥΝ: Να μπαίνουν ένσημα στους στρατιώτες-αποδοχή αιτήματος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών ΣΑΣΜΥΝ αποδέχεται το αίτημα του  ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ να μπαίνουν ένσημα στους στρατιώτες.
Θεωρεί ότι η εξαγορά των ενσήμων της στρατιωτικής θητείας λίγο πριν τη σύνταξη είναι άδικη.
Σε Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς από τον ΣΑΣΜΥΝ για την συνταξιοδότηση των στρατευσίμων τονίζεται:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και πολλές δεκαετίες και αφορά τους νέους μας που καλούνται να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Πέραν της υγειονομικής κάλυψης που τους παρέχει το κράτος, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα να καλύπτονται και συνταξιοδοτικά έτσι ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο, πολίτες στα όρια της συνταξιοδότησής τους να είναι εξαναγκασμένοι να εξαγοράσουν τα ένσημα της στρατιωτικής τους θητείας την οποία υπηρέτησαν προ πολλών δεκαετιών.

Θυμίζουμε ▸Καμπάνια για αύξηση μισθού στο ύψος του βασικού και δωρεάν εισιτήρια για κάθε μετακίνηση

Το κράτος δίνει τον εξευτελιστικό μισθό των 8,7 ευρώ τον μήνα στους στρατιώτες. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική για τις λαϊκές οικογένειες επειδή διανύουμε περίοδο έντονης ακρίβειας. Απ’ την αρχή της θητείας του ένας στρατιώτης καλείται να πληρώσει μια σειρά από δυσβάσταχτα ποσά είτε για να καλύψει τις φοβερές ελλείψεις που δημιουργεί η θητεία (μια ματιά στον κατάλογο του ρουχισμού αρκεί) είτε γιατί δεν δίνεται δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης στους φαντάρους που πηγαίνουν στα σπίτια τους. Το κόστος ειδικότερα των ακτοπλοϊκών ανεβαίνει μαζί με τις τιμές των καυσίμων, ήδη απ’ τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονταν στο +10%-12%.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ένας στρατιώτης καλείται να μετακινηθεί υποχρεωτικά οχτώ φορές μόνο για τις υποχρεωτικές άδειες, επιβαρύνοντας την οικογένειά του ή δουλεύοντας αυτά τα χρήματα πιο πριν. Η σύγκριση δε του «μισθού» των 8,7 ευρώ με άλλες χώρες της Ευρώπης που διατηρούν σύστημα υποχρεωτικής θητείας είναι ενδεικτική, καθώς οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες παντού.

Αναφέρουμε, λοιπόν, στη Φινλανδία από 5,20 έως 12,90 ευρώ την ημέρα, στην Ελβετία 25 φράγκα την ημέρα (περίπου 25 ευρώ) συν 20 φράγκα την ημέρα για κάθε παιδί, στη Σουηδία 2.500 δολάρια μηνιαίως, στο Ισραήλ 410-451 δολάρια και στη Κύπρο 250 ευρώ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δαπανά 65 δισ. ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών, δίνει το 2,4% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, οργανώνει πανάκριβες διεθνείς ασκήσεις πρόβα τζενεράλε για ιμπεριαλιστικούς πολέμους ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ελληνικού αστικού κράτους ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη και παράλληλα να επωφεληθεί το ελληνικό κεφάλαιο από τις «ευκαιρίες» που μπορεί να παρουσιαστούν.

Από την άλλη μεριά, αντιμετωπίζουν τους φαντάρους ως αναλώσιμους, βαθαίνουν την οικονομική και εργασιακή μας εκμετάλλευση, που πολύ συχνά οδηγεί σε ατυχήματα αφού οι στρατιώτες πολλές φορές δουλεύουν σαν εργάτες χωρίς τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Δίνουν ελάχιστο φαγητό για να ψωνίζουν από το ΚΨΜ και με τα κέρδη αγοράζουν γραφική ύλη, συντηρούν μονάδες και οχήματα, ενώ την ίδια στιγμή αγοράζονται σύγχρονα όπλα θυμίζοντας συνεχώς ποια ζητήματα είναι σημαντικά για την κυβέρνηση.

Εμείς απαιτούμε: να αυξηθεί ο μισθός του κάθε φαντάρου στο ύψος του βασικού, να εγγραφόμαστε στο ταμείο ανεργίας αμέσως μετά την απόλυση μας από τον στρατό και να λαμβάνουμε το αντίστοιχο επίδομα, να μας αναγνωρίζονται όλα τα ένσημα για τους 9 ή 12 μήνες της στρατιωτικής θητείας καθώς και δωρεάν μετακινήσεις σε κάθε άδεια. Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην εμπλοκή/συμμετοχή της Ελλάδας στον ουκρανικό πόλεμο και τις ασκήσεις. Καλούμε κάθε αγωνιστή, φορέα, συλλογικότητα, σωματείο να στηρίξει την προσπάθεια μας για μια θητεία αξιοπρεπή. Να συμμετέχει στην πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

1 σχόλιο:

  1. Να μπαινουν σε ολους ένσημα,γιατι οπως ξερω δεν περνουν εποπ,οβα κτλ που εαν τα θελεις κρατανε το εφάπαξ για να σε δωσουν ένσημα (γιατι καποιη έφυγαν στα 15 με 22 χρονια υπηρεσίαςπου ειχαν )

    ΑπάντησηΔιαγραφή