Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Λωρίδα της Γάζας: Επίθεση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν» – «Θερίζουν» η πείνα και οι ασθένειες

Επίθεση εναντίον νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξαπέλυσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, αφού το πολιορκούσαν και το βομβάρδιζαν επί μέρες», επεσήμανε ο ’Ασραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Παλαιστινιακού θύλακα. Ο στρατός του Ισραήλ «συγκεντρώνει τους άνδρες, ανάμεσά τους και μέλη του ιατρικού προσωπικού, στην αυλή του νοσοκομείου και φοβόμαστε ότι το ιατρικό προσωπικό θα συλληφθεί ή θα σκοτωθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera μετέδωσαν πως ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν το πρωί από τις πύλες εισόδου σε βάθος αρκετών μέτρων και μετά άρχισαν να βομβαρδίσουν σφοδρά το κτιριακό συγκρότημα ενώ μέσα στο κτίριο υπήρχαν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς ή τραυματίες.Επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πηγή στο κτίριο του νοσοκομείου ανέφεραν πως οι ισραηλινές βολές των αρμάτων μάχης προκάλεσαν το θάνατο αρκετών ανθρώπων.

Στη συνέχεια Ισραηλινοί στρατιώτες από μεγάφωνα απαίτησαν από όλους τους Παλαιστίνιους άρρενες άνω των 15 ετών να βγουν από το κτίριο του νοσοκομείου με τα χέρια ψηλά. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να γδυθούν, μετά τους έδεσαν τα χέρια και τα μάτια, και τους οδήγησαν για «ανάκριση» σε άγνωστη τοποθεσία, κατά τη διάρκεια της οποίας (τις τελευταίες μέρες) έχουν αναφερθεί σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και άλλες απαράδεκτες κακοποιήσεις και ταπεινώσεις.
Οι γιατροί δουλεύουν σε συνθήκες Α’ Παγκόσμιου Πολέμου

Καταγγελίες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομή και στο εσωτερικό του κτιρίου του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν χτυπώντας γιατρούς και νοσηλευτές.

«Είναι το ίδιο σενάριο που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, όπως είχε γίνει προηγουμένως και στο νοσοκομείο αλ Σίφα (σ.σ. που ήταν το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας) και σε άλλα νοσοκομεία» τόνισε στο αραβικό δίκτυο ο Λίο Κανς επικεφαλής της ΜΚΟ στην Παλαιστίνη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εδώ και καιρό οι γιατροί και οι νοσηλευτές στη Λωρίδα της Γάζας εκτελούν τα καθήκοντά τους «σε συνθήκες και με μέσα που θυμίζουν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε πριν έναν αιώνα». Ο Λίο Κανς εκτίμησε πως το 60% των τραυμάτων μολύνεται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα ή επειδή δεν ολοκληρώνεται σωστά η νοσηλεία των τραυματιών σε όσα νοσοκομεία έχουν απομείνει και υπολειτουργούν. «Αυτό είναι τελείως απάνθρωπο και εντελώς απαράδεκτο» τόνισε.
Θερίζουν οι επιδημίες

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αμπού Γιούσεφ αλ-Ναζάρ, μιλώντας σήμερα σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, επισήμανε τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των αμάχων από τις εντεινόμενες επιδημίες. Τόνισε πως σημειώνονται πολλές εκατοντάδες κρούσματα διάρροιας, γρίπης, ιώσεων ακόμη και ευλογιάς που επανήλθε ως ασθένεια χτυπώντας κυρίως νήπια και μεγαλύτερα παιδιά.

Ανέφερε πως έχουν σημειωθεί στο νοσοκομείο πάνω από 1.500 κρούσματα διάρροιας λόγω έλλειψης τροφίμων και καθαρού νερού, άλλα εντερικά προβλήματα.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας μόλις 11 παραμένουν μερικώς σε λειτουργία και έκανε έκκληση αυτά να παραμείνουν ως έχουν. «Σε μόλις 66 ημέρες το σύστημα υγείας πήγε από τα 36 νοσοκομεία σε λειτουργία σε 11 νοσοκομεία μερικώς σε λειτουργία –ένα στο βόρειο τμήμα και 10 στο νότιο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα.

«Δεν αντέχουμε να χάσουμε εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας ή νοσοκομεία», δήλωσε. «Ελπίζουμε, κάνουμε έκκληση να μην συμβεί αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου