Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: «Έξι μήνες μετά, καμία δικαιοσύνη» τονίζουν Διεθνής Αμνηστία και Human Rights Watch

The Press Project
Ναυάγιο στην Πύλο: «Έξι μήνες μετά, καμία δικαιοσύνη» τονίζουν Διεθνής Αμνηστία και Human Rights Watch
Δεν ερευνώνται οι αξιόπιστες πληροφορίες για ευθύνες του Λιμενικού - Δεν έχουν κληθεί καν να καταθέσουν οι επιζώντες που κινήθηκαν κατά του ελληνικού κράτους τονίζουν με νέα παρέμβασή τους η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch
Χαρακτηρίζεται «πρωταρχικής σημασίας» το να υπάρξει πλήρης απολογισμός του τι συνέβη για να διασφαλιστεί ότι φωτίστηκε η αλήθεια και αποδόθηκε Δικαιοσύνη για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων, όπως και για αποφυγή αντίστοιχων τραγωδιών στο μέλλον.

«Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι καταγγελίες σε βάρος αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής όπως και κατά άλλων Ελλήνων αξιωματούχων διερευνώνται ενδελεχώς και να ασκήσουν διώξεις σε όλους τους αξιωματούχους για τους οποίους υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράπτωμα», όπως τονίζεται από τις δύο οργανώσεις.

Οι δύο διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προχώρησαν σε συνεντεύξεις με 21 επιζώντες του ναυαγίου, πέντε συγγενείς θυμάτων (τυπικά παραμένουν αγνοούμενοι) αλλά και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΕΛΑΣ, άλλων ΜΚΟ, του ΟΗΕ και διεθνών πρακτορείων και οργανώσεων.

Η Τζούντιθ Σάντερλαντ της HRW επανέλαβε ότι «το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της επιλογής των ελληνικών Αρχών να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στη διάσωση ζωών στη θάλασσα» και υπογράμμισε ότι «η πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για την αποφυγή μελλοντικών θανάτων».

Σήμερα Πέμπτη, στις 16.00, στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα) η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch θα παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνας τους για το ναυάγιο της Πύλου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν νομικές οργανώσεις και επιζώντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου