Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Κωφεύει το Ισραήλ: Θα συνεχίζουμε τον πόλεμο ακόμα και χωρίς διεθνή στήριξη


AP Photo/Ohad Zwigenberg
Κωφεύει το Ισραήλ: Θα συνεχίζουμε τον πόλεμο ακόμα και χωρίς διεθνή στήριξη
efsyn.gr
Αποφασισμένο εμφανίζεται το Ισραήλ να προχωρήσει τη στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας: επιχειρήσεις, που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει τουλάχιστον 18.608 Παλαιστίνιους άμαχους (σχεδόν το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά), έχουν τραυματίσει άλλους 50.594 ανθρώπους και έχουν επιφέρει οξεία ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μάλιστα, το Ισραήλ φέρεται να αδιαφορεί εάν θα έχει διεθνή στήριξη για τις ενέργειές του, όπως αποκάλυψε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελί Κοέν.
Η παραπάνω δήλωση έρχεται λίγες ώρες μετά την όψιμη παραδοχή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πως το Ισραήλ «αρχίζει να χάνει την υποστήριξη» της διεθνούς κοινότητας, προτρέποντας μάλιστα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αλλάξει τη σκληροπυρηνική κυβέρνησή του.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα επισκεφτεί την Πέμπτη και την Παρασκευή το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου, το Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσοκ. Η επίσκεψη αυτή γίνεται στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ να ανακόψει ο ισραηλινός στρατός τις ανελέητές επιδρομές.

Καμία σκέψη για κατάπαυση του πυρός

«Μία κατάπαυση του πυρός στο παρόν στάδιο είναι δώρο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θα της επιτρέψει να επιστρέψει και να απειλήσει τους κατοίκους του Ισραήλ».

Παράλληλα, ο Κοέν έκλεισε –για ακόμα μια φορά– τα αυτιά του σε τυχόν κατάπαυση του πυρός, ισχυριζόμενος πως κάτι τέτοιο αποτελεί «δώρο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», το οποίο «θα της επιτρέψει να επιστρέψει και να απειλήσει τους κατοίκους του Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που απαιτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Όλα αυτά τη στιγμή που το ισραηλινό σφυροκόπημα –και η αιματοχυσία των Παλαιστινίων– συνεχίζεται αδιάκοπα και ενώ περίπου το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 250 χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τελευταίο κύμα αεροπορικών επιδρομών.
AP Photo/Hatem Ali
Ακόμα ένα ηχηρό καμπανάκι από ΟΗΕ

«Κόλαση επί Γης» χαρακτήρισε (την Τρίτη) την κατάσταση στη Γάζα ο επικεφαλής της υπηρεσίας της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, κατόπιν επίσκεψης στον ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Μια μέρα αργότερα, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με «καταστροφή δημόσιας υγείας» μετά την κατάρρευση του υγειονομικού της συστήματος. «Όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα υγειονομικής φροντίδας βρίσκεται υπό κατάρρευση ή έχει καταρρεύσει», δήλωσε η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σημάνει συναγερμό για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα, όπου ο εσωτερικός εκτοπισμός του 85% του πληθυσμού έχει δημιουργήσει συνθήκες συνωστισμού στα καταφύγια και άλλα προσωρινές εγκαταστάσεις διαβίωσης. Η Χέιστινγκς δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα πρέπει να περιμένουν στη σειρά για ώρες για να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα. «Μπορείτε απλά να φανταστείτε πώς είναι οι συνθήκες υγιεινής», δήλωσε.

Η Χέισιτνγκς δήλωσε ότι σχεδόν το ήμισυ των 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας είναι τώρα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, για να γλιτώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. «Αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα σε άλλο από μια υγειονομική κρίση», δήλωσε.
Αυξήθηκε η υποστήριξη στη Χαμάς

Μια δημοσκόπηση μεταξύ Παλαιστινίων, που διεξήχθη εν μέσω του πολέμου (σε 1.231 άτομα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, με περιθώριο σφάλματος +/- 4 ποσοστιαίες μονάδες), καταγράφει αύξηση της υποστήριξης προς το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας, και μια συντριπτική απόρριψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα το Associated Press.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων στη Λωρίδα της Γάζας και το 82% στη Δυτική Όχθη πιστεύουν ότι η Χαμάς είχε δίκιο όταν ξεκίνησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι ενήργησε για να υπερασπιστεί το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ ενάντια στους Εβραίους εξτρεμιστές και να κερδίσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Μόνο το 10% λέει ότι πίστευε ότι η Χαμάς έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, με τη μεγάλη πλειονότητα να λέει ότι δεν έχει δει βίντεο που δείχνουν μαχητές της Χαμάς να διαπράττουν θηριωδίες.

Συνολικά, το 88% επιθυμεί την παραίτηση του Αμπάς, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από τρεις μήνες. Στη Δυτική Όχθη, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 92%. Την ίδια στιγμή, το 44% των ερωτηθέντων που ζουν στη Δυτική Όχθη δηλώνει ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, από μόλις 12% τον Σεπτέμβριο. Στη Λωρίδα της Γάζας, το παλαιστινιακό κίνημα που την κυβερνά, απολαμβάνει υποστήριξη 42%, από 38% πριν από τρεις μήνες. Η υποστήριξη για την Παλαιστινιακή Αρχή μειώθηκε περαιτέρω, με σχεδόν το 60% να λέει τώρα ότι πρέπει να διαλυθεί.

Παράλληλα η σφυγμομέτρηση καταγράφει επίσης εκτεταμένη απογοήτευση για τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, που πιέζουν για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να τα έχουν καταφέρει.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης και κυβερνούσε τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την άνοδο στην εξουσία στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα της Χαμάς το 2007. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν διεξαγάγει εκλογές από το 2006, όταν η Χαμάς κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου