Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Κραυγή από την Παλαιστίνη – «Βομβαρδισμοί παντού γύρω μας»

The Press Project
Κραυγή από την Παλαιστίνη – «Βομβαρδισμοί παντού γύρω μας»
Oι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν πλέον τους 25.100 και τους 62.680 οι τραυματίες. Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται συνεχώς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς 1,7 εκατ. άνθρωποι -πάνω από το 80% του πληθυσμού- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Αντιμέτωποι με την πείνα και τις μολυσματικές ασθένειες έχουν ακόμα λιγότερες ελπίδες για περίθαλψη, καθώς συνεχίζουν να δοκιμάζονται όσες υγειονομικές δομές δεν έχουν καταρρεύσει.
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Υπάρχουν «βομβαρδισμοί παντού γύρω μας» δηλώνει ο Άχμεντ αλ Μογκράμπι, επικεφαλής χειρουργικής κλινικής, που καλείται να θεραπεύσει εγκαυματίες και άλλους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς στο νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιουνίς, η οποία έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε ένα από τα επίκεντρα των εχθροπραξιών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν νέα αιματηρά πλήγματα τη νύχτα στον τομέα της Χαν Γιούνις.

O Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι ο στρατός θα συνεχίσει να εστιάζει σε αυτή την πόλη, όπου συνεχίζουν να μαίνονται εκεί σφοδρές μάχες . Ο Ιωάβ Γκάλαντ διαμήνυσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα κλιμακώσουν την επίγεια επίθεση στη νότια πόλη, παρόλο που ο ίδιος ισχυριζόταν πριν λίγες μέρες ότι θα σταματήσει «σύντομα» η «εντατική» φάση των επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Διεξάγουμε μια εντατική επιχείρηση στην περιοχή του Χαν Γιουνίς και θα συνεχίσει να επεκτείνεται» είπε τώρα.

«Τα σύννεφα καπνού από τα άρματα μάχης, το πυροβολικό και τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας θα συνεχίσουν να καλύπτουν τον ουρανό της Λωρίδας της Γάζας μέχρι να επιτύχουμε τους στόχους μας – με κυριότερους την ήττα της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους» πρόσθεσε.

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν «το 20% έως 30%” των μαχητών της Χαμάς και απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο της καταστροφής της οργάνωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που επικαλέστηκε χθες η Wall Street Journal.

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει τα μεταπολεμικά σχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε σχέδιο, που αναφέρει πως η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) θα μπορούσε να λαμβάνει τα φορολογικά της κεφάλαια μέσω της Νορβηγίας.

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Παράλληλα, δεν σταματά η πίεση οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς στον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν ξανά χθες βράδυ έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, όπου έστησαν μάλιστα σκηνές, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να συνάψει επειγόντως συμφωνία με τη Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

«Ζητάμε από την κυβέρνησή μας να ακούσει, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσει αν θα δεχτεί αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη που θα βόλευε το Ισραήλ» δήλωσε γιος ενός από τους ομήρους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνού θα συναντηθεί σήμερα με συγγενείς ομήρων, πριν συνομιλήσει με τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ.

Συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομολόγους τους, χωριστά, σήμερα για τις προοπτικές ειρήνης, στη σκιά της απόρριψης λύσης των δύο κρατών από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγόρησε προχθές το Ισραήλ ότι «δημιούργησε» και «χρηματοδότησε» τη Χαμάς για να υπονομεύσει την προοπτική ενός πιθανού παλαιστινιακού κράτους. Επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνης στην περιοχή είναι η λύση των δύο κρατών να «επιβληθεί από έξω».

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν ότι τώρα είναι η ώρα να βρεθεί μια οριστική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, εν μέσω φόβων για γενίκευση της σύρραξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου