Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια σε ιδιωτικά ΑΕΙ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια σε ιδιωτικά ΑΕΙ
efsyn.gr
Τρίτη συνεχή εβδομάδα στους δρόμους φοιτητές, καθηγητές και γονείς, που διαμαρτύρονται ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και παράκαμψη του άρθρο 16 του Συντάγματος.

Το νέο, καθιερωμένο πλέον, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης βρίσκεται σε εξέλιξη στο δρόμους της Αθήνας, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις γίνονται σήμερα σε δεκάδες άλλες πόλεις.

«Αιτία πολέμου για τους φοιτητές, εμείς θα αγωνιστούμε για δωρεάν σπουδές» και «το μέλλον μας δεν είναι φτώχεια και ανεργία, κάτω τα χέρια μας από τα πτυχία» φωνάζουν, μεταξύ άλλων, οι φοιτητές στην πρωτεύουσα, που ζητούν χρηματοδότηση για τη δημόσια Παιδεία αντί για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας συμμετέχουν στην κινητοποίηση ενώ έχουν προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας μέχρι τις 2 μ.μ.

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους.

H κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας υποστήριζε πως η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων θα γινόταν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο, εν μέσω του πανελλαδικού ξεσηκωμού. Περισσότερες από τις μισές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη και πολλές ακόμα πραγματοποιούν αυτές τις μέρες συνελεύσεις για να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι αποφάσεις των Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, μεγαλώνει η λίστα της διαδικτυακής καμπάνιας «Οχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια» που ήδη μετρά εκατοντάδες υπογραφές κι επιμένουν και οι μαθητικές καταλήψεις. (Βλ. «Τσουνάμι κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου