Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Υπόθεση Β. Μάγγου: Να καταδικαστούν οι βασανιστές αστυνομικοί!

▸ Κυριάκος Νασόπουλος

Ξεκινάει η δίκη στις 24/1, πλήθος δράσεων στον Βόλο

Έχουν περάσει τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια από τη 13η Ιουνίου 2020. Ήταν η μέρα που η μαζική πορεία και συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Lafarge/ΑΓΕΤ κατά της καύσης απορριμμάτων και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου συγκλόνισε την πόλη. Την επομένη (14/6), έξω από το δικαστικό μέγαρο Βόλου, ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος έπεφτε θύμα απρόκλητου και απάνθρωπου βασανισμού από τις δυνάμεις καταστολής. Είχε πάρει το μηχανάκι του και είχε κατευθυνθεί στο σημείο για να δώσει και εκείνος το «παρών» στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της πορείας. Ο βασανισμός του συνεχίστηκε τόσο κατά τη μεταφορά όσο και κατά την παραμονή του στο αστυνομικό τμήμα. Τελικά, θα τον πετάξουν στον δρόμο χωρίς να του απαγγείλουν καμία κατηγορία αλλά με πολλαπλά κατάγματα έξι πλευρών, πλήξη του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, καθώς και βαθιά ψυχικά «τραύματα» από τον βασανισμό του. Ένα μήνα αργότερα, στις 13 Ιουλίου, ο Βασίλης Μάγγος, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πέθανε λόγω πνευμονικού οιδήματος το οποίο προκλήθηκε εξαιτίας ενδοφλέβιας χρήσης οπιούχων ουσιών.

Στις 24 Ιανουαρίου, αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη για τον βασανισμό του από τις αστυνομικές δυνάμεις, με την πλευρά της οικογένειας να καταγγέλλει ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν θα βρεθούν όλοι οι βασανιστές του. Παράλληλα, στις 12 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί και η υπόθεση των 12 διωκόμενων για τη διαδήλωση τον Ιούνιο του 2020 έξω από τη Lafarge/ΑΓΕΤ. Με αφορμή αυτές τις δύο δίκες, το επόμενο διάστημα στη πόλη του Βόλου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από κινητοποιήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου.

Η αρχή θα γίνει σήμερα, Σάββατο 13/1, με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης 26 πορτρέτα για το Βασίλη του Δημήτρη Αστερίου, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου (Μεταμορφώσεως 19). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 16/1 (6 μ.μ. – 9 μ.μ. καθημερινά και 11 π.μ. – 2 μ.μ. την Κυριακή 14/1) ενώ στον χώρο θα διεξαχθούν μια σειρά δρώμενα και θα υπάρχει μπαρ καθώς και υλικά οικονομικής ενίσχυσης (μπλούζες, βιβλία, φωτογραφίες). Μάλιστα την Κυριακή 14/1 στις 11 π.μ. στο χώρο της λέσχης θα δοθεί συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του Γιάννη Μάγγου, της Μάγδας Φύσσα και του Δημήτρη Αστερίου.

Το Σάββατο 20/1, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας με αφορμή τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη. Επίσης, την ημέρα της δίκης (24/1), απευθύνει κάλεσμα σε συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, αγωνιστές και πολίτες του Βόλου, σε μαζική παρουσία στα δικαστήρια στις 9 το πρωί. Τέλος το Σάββατο 3/2 στις 7 μ.μ., ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει εκδήλωση στη Θόλο του Πανεπιστημίου με θέμα: «Συστημική βία και κοινωνική αντιβία». Ο αγώνας για τη δικαίωση του Βασίλη Μάγγου δεν είναι χαμένος, θα ολοκληρωθεί μονάχα όταν τιμωρηθούν όλοι οι βασανιστές του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (13.1.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου