Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Λωρίδα της Γάζας: Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το μακελειό κυρίως στο νότο

Συνεχίζοντας με αμείωτη έμφαση τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και πιέζει ακόμα περισσότερο τους εκτοπισμένους προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και τη νότια πόλη Χαν Γιούνις για να κατευθυνθούν στην ήδη πλημμυρισμένη από αμάχους συνοριακή πόλη της Ράφα.

Μετά από 108 μέρες μακελειού στη Γάζα από το κράτος – δολοφόνο, έχουν σκοτωθεί 25.295 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 63.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 190 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 340.

Η «νέα φάση» του πολέμου που ανήγγειλε το Ισραήλ έχει μεταφέρει τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού και τις μάχες με την παλαιστινιακή αντίσταση βαθιά στη Χαν Γιούνις, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα.

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατ. Παλαιστινίων έχει στριμωχτεί ασφυκτικά σε μόλις δύο μικρές πόλεις: τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, βόρεια και νότια της Χαν Γιούνις, οι οποίες ωστόσο δέχονται επίσης πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό.

Πιο δυτικά τα ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν για πρώτη φορά στη συνοικία Μαουάσι, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, αποκλείοντας την πρόσβαση στο νοσοκομείο αλ Χάιρ και σταθμεύοντας γύρω από το νοσοκομείο Αλ Ακσα, το οποίο είναι γεμάτο εκτοπισμένους.

Στο νοσοκομείο Νάασερ στην Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να λειτουργεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τη μονάδα επειγόντων γεμάτη τραυματίες, ενώ ο ισραηλινός στρατός χτες το πρωί άρχισε να αποκλείει τις εισόδους του κτιριακού συγκροτήματος.

Παρά με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, συνεχίζεται η αντίσταση των Παλαιστίνιων μαχητών. Σήμερα ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες από μονάδα αλεξιπτωτιστών σε μάχες στη νότια Γάζα. Από την χερσαία εισβολή στις 27 Οκτωβρίου, οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες είναι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις 198.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου