Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Παλαιστινιακά αθλητικά σωματεία: Αποκλείστε το Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

από infowar.gr
Πηγή: BDS Movement μέσω BDS Greece

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, παλαιστινιακά αθλητικά σωματεία και κέντρα νεολαίας, και παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καλούμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (International Olympic Committee – IOC) να εφαρμόσει τις αρχές της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αποκλείοντας το Ισραήλ από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2024, έως ότου εκείνο τερματίσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα το σύστημα απαρτχάιντ και την εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα

Για περισσότερους από τρεις μήνες, το Ισραήλ διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Γάζα, συμπεριλαμβανόμενων δεκάδων χιλιάδων αθλητών, φιλάθλων και ακολούθων των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώπιον αυτής της γενοκτονίας με τηλεοπτική κάλυψη, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τα διεθνή αθλητικά ή μη αθλητικά σώματα να μην αποβάλλουν το Ισραήλ, ή στο ελάχιστο να μην αναστείλουν τη ιδιότητα μέλους του. Το να επιτραπεί στο Ισραήλ, εν μέσω μίας γενοκτονίας, να συμμετάσχει στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα σηματοδοτούσε στη διεθνή κοινότητα πως η ΔΟΕ εγκρίνει τα πιο κατάφωρα των εγκλημάτων πολέμου.

Βάσει των Ολυμπιακών ιδεωδών, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, και διεθνών συνεδρίων και συμβάσεων, ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με τα εγκλήματα του απαρτχάιντ και της γενοκτονίας, καλούμε τις Ολυμπιακές επιτροπές στην Αραβική περιοχή και στα φιλικά κράτη στη Δύση να ενωθούν μαζί μας και να απαιτήσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

Απευθύνουμε επίσης έκκληση στις αθλητικές κοινότητες και τους φιλάθλους και ακτιβιστές στην Αραβική περιοχή, τον Παγκόσμιο Νότο και ολόκληρο τον πλανήτη, να υιοθετήσουν την απαίτησή μας και να πιέσουν τη ΔΟΕ να αποκλείσει το Ισραήλ με αποτελεσματικά μέσα, συμπεριλαμβανόμενης της ειρηνικής διακοπής συναντήσεων και συγκεντρώσεων κατά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με την πάροδο των ετών, ο παλαιστινιακός αθλητικός τομέας έχει υποφέρει και συνεχίζει να υποφέρει από κατάφωρες ισραηλινές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην άθληση. Οι ισραηλινές παραβιάσεις συμπεριλαμβάνουν την ίδρυση παράνομων οικισμών εποίκων σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, η οποία περιλαμβάνει την ίδρυση αθλητικών σωματείων και γηπέδων μόνο για εποίκους σε αυτή τη γη· βομβαρδισμό και καταστροφή παλαιστινιακών γηπέδων· εισβολές σε αθλητικούς συλλόγους και παρεμπόδιση αγώνων· κατάσχεση αθλητικού εξοπλισμού· άρνηση της ελευθερίας μετακίνησης Παλαιστίνιων αθλητών ώστε να παρίστανται σε προπονήσεις και αγώνες· περιορισμό της ανάπτυξης αθλητικών σωματείων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ· και στοχοποίηση Παλαιστίνιων αθλητών και, μέσω δολοφονιών ή πρόκλησης αναπηριών, στέρηση της άθλησης για πάντα. Εν μέσω της εξελισσόμενης γενοκτονίας του, το Ισραήλ σκότωσε τον προπονητή της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης, Αρχηγό Χανί Αλ Μασντάρ, και κατέστρεψε το γραφείο της Ολυμπιακής επιτροπής της Παλαιστίνης στη Γάζα.

Ο Ολυμπιακός Χάρτης υποχρεώνει σαφώς τη ΔΟΕ να «σέβεται (…) τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και τις παγκόσμιες θεμελιώδεις ηθικές αρχές στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Ολυμπιακού Κινήματος». Εντούτοις, δεν έχουμε δει τη ΔΟΕ να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη προς τον τερματισμό ή την επιβολή κυρώσεων στις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει διαπράξει το Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων αθλητών και των παλαιστινιακών αθλητικών υποδομών.

Η ΔΟΕ εφαρμόζει την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας με υποκριτικό και επιλεκτικό τρόπο βάσει του παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου και των συμφερόντων των αποικιακών δυνάμεων που κυριαρχούν σε αυτήν. Για παράδειγμα, η ΔΟΕ κάλεσε αμέσως σε αθλητική αλληλεγγύη με την Ουκρανία έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας, επιβάλλοντας ολοκληρωμένες κυρώσεις σε ρωσικά αθλητικά σώματα και Ρώσους αθλητές. Αντίθετα, όταν πρόκειται για το επί δεκαετίες σύστημα στρατιωτικής κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ, η ΔΟΕ επιβάλλει τις σκληρότερες των κυρώσεων όχι προς το Ισραήλ, αλλά προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους μεμονωμένους αθλητές που τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ ή που παίρνουν ηθική θέση αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους. Σήμερα, καθώς οι Παλαιστίνιοι υπόκεινται σε γενοκτονία στη Γάζα, η ΔΟΕ απειλεί με «ταχεία δράση» οποιονδήποτε αθλητή ή στέλεχος πάρει μια ηθική στάση ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα.

Η ΔΟΕ επίσης αγνοεί πως ο ισραηλινός κατοχικός στρατός δημιούργησε ένα ειδικό καθεστώς για τους «Ολυμπιακούς αθλητές» στρατιώτες και τους παρέχει ειδικά προνόμια για να διασφαλίσει πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προπονούνται και να αγωνίζονται ενώ παράλληλα υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. Ο ισραηλινός στρατός υπολογίζει πως 150 Ισραηλινοί Ολυμπιακοί αθλητές υπηρετούν στο στράτευμα.



Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ λέει: «Πρέπει να είμαστε πολιτικά ουδέτεροι αλλά όχι απολίτικοι. Ξέρουμε καλά πως οι αποφάσεις μας έχουν πολιτικές προεκτάσεις και πρέπει να το εντάξουμε στη σκέψη μας». Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο. Στην περίπτωση του ισραηλινού καθεστώτος εποικιστικής αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ και στρατιωτικής κατοχής, δίχως να αναφερθούμε στην εξελισσόμενη γενοκτονία του ενάντια στον λαό μας, η αποτυχία να θεωρηθεί το Ισραήλ υπεύθυνο είναι από μόνη της μια πολιτική στάση, η οποία εδραιώνει την ατιμωρησία τού για να συνεχίσει το μακελειό τού.

Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία, οι αποφάσεις των «διεθνών» αθλητικών οργανισμών όπως η ΔΟΕ, η FIFA και άλλες, έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στον τερματισμό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο ρόλος που έπαιξαν οι αθλητικές κυρώσεις και το παγκόσμιο αθλητικό μποϊκοτάζ στη διάλυση του καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, η ανάγνωση της ιστορίας δείχνει επίσης πως αυτές οι ηθικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν εύκολα. Τότε, οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί επικαλούνταν επίσης την αρχή της ουδετερότητας και τον διαχωρισμό του αθλητισμού από την πολιτική για να αντισταθούν στις εκκλήσεις για κυρώσεις στο απαρτχάιντ. Όμως, η παγκόσμια πίεση του Κινήματος Κατά του Απαρτχάιντ, κι έπειτα η πίεση από τα μέλη των οργανισμών, ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Νότο, απείλησε τα συμφέρονται αυτών των διεθνών αθλητικών οργανισμών, ωθώντας τους τελικά να επιβάλουν κυρώσεις στο καθεστώς απαρτχάιντ.

Στεκόμαστε με όσους διαδηλώνουν ενάντια στους αγώνες του Παρισιού για την επιβολή περιβαλλοντικά καταστροφικών υποδομών στη γαλλική αποικία της Ταϊτής, για τον εκτοπισμό των αστέγων και μεταναστών της πόλης, και για τη χρήση των αγώνων ως ένα εργαστήριο για παρεμβατική παρακολούθηση με τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτά τα κυριαρχούμενα από τη Δύση σώματα που ισχυρίζονται πως είναι παγκόσμια καταλαβαίνουν μονάχα τη γλώσσα της πίεσης. Ενωμένοι σε εκκλήσεις για δικαιοσύνη, έχουμε αρκετή ανθρώπινη δύναμη για να εφαρμόσουμε την απαραίτητη πίεση ώστε να τερματιστεί η συνενοχή και υποκρισία της ΔΟΕ. Αν όχι τώρα, πότε;
Υπογραφές:
Παλαιστινιακά αθλητικά σωματεία και κέντρα νεολαίας:‘Aqqaba Sport Club
Aboud Sport Club
Abu Falah Sports Club
Abu Nujaym Sports Club
Abu Shukhaydam Sports Club
Abwein Sports Club
ad-Dhahiriya Youth Sports Club
Ahli Atara Sports Club
Ahli Dura Sports Club
Ahli Hebron Sports Club
Ahli-Balata Sport Club
Aida Youth Center
Ajja Sport Club
Al -Fawar Youth Center
Al Am’ari Refugee Camp Youth Social Center
Al Awda Youth Center
Al Bireh Youth Foundation
Al Doha Sports Club
Al Hadab Youth Sports Club
Al Ittihad Sports Club
Al Jalazone Youth Center
Al Janiya Sports Club
Al Karama Sports Club
Al Madina Club- Nablus
Al Madina Sports Club
Al Majd Sports Club for People with Disabilities
Al Malha Youth Sports Club
Al Mughayyir Sports Club
Al Rowad Sports Club
Al Sharafa and Sateh Marhaba Sport Club
Al Shuyukh Youth Club
Al Ta’amra Youth Sports Club
Al Wad Al Akhdar Sports Club
Al Wehda Sports Club
Al-Ahli Qalqilya Club
Al-Arqa Youth Sport Club
Al-Arroub Youth Center
Al-Awda Club for Persons with Disabilities
Al-Burj Youth Club
Al-Ersal Sport Club
Al-Fara’a Youth Center
Al-Fondoqawmiya Sport Club
Al-Istiklal Sports Club
Al-Jalama Youth Club
Al-Karmel Yatta
Al-khader Sport Club
Al-Lubban Al-Gharbi Youth Sports Club
Al-Maniya Youth Sports Center
Al-Mazra’a ash-Sharqiya Sports Club
Al-Musatqbal Club for People with Physical Disabilities
Al-Qustol Youth Club
Al-Rama Youth Sports Club
Al-Ramadin Youth
Al-Sawya Club
Al-Sila Al-Haretheya Sport Club
Al-Siryani Club
Al-Ta’awon Club for Persons with Disabilities
Al-Walaja Youth Sports Club
Al-Yamoun Youth Sport Club
Al-Zawya Sport Club
Alar Culture and Sport Club
An- Nazla Ash- Sharqiya Club
An-Nazla al-Gharbiya Club
Anabta Sport Club
Anin Sport Club
Anza Sport Club
Aqraba Sport Club
Arab Orthodox Cultural Club
Arab Orthodox Cultural Club- Beit Sahour
Arraba Sport Club
Arura Sports Club
As-samu Youth Club
Asira Al-Qibliya Sport Club
Asira ash-Shamaliya Sport Club
Askar Youth Center
Attil Sport Club
Azmout Sports Club
Azzun Sport Club
Bal’a Sport Club
Balata Youth Center
Bani Na’im Youth Club
Barta’a Sport Club
Battir Sports Club
Bayt al-Rosh al-Fawqa Sports Club
Bayt Fajar Youth Sports Club
Bayt Sahur Women Sports Club
Bayt Ula Sports Club
Baytillu Sports Club
Baytin Sports Club
Bazarya Sport Club
Beit Awwa Youth Club
Beit Dajan Sport Club
Beit Furik Sport Club
Beit Iba Youth Sport Club
Beit Kahil Sport Club
Beit Lid Sport Club
Beit Sira Sport Club
Beit Ummar Youth Sport Club
Beit Ur al-Fauqa Sports Club
Beit Ur al-Tahta Sports Club
Beita Sport Club
Beitunia Sports Club
Bethlahem Orthodox Club
Bethlehem Sports Club for the Disabled
Biddya Sport Club
Bil’in Sport Club
Birzeit Sports Club
Brothers Sport Club
Bruqeen Sport Club
Budrus Sports Club
Burin Sport Club
Burqa Sport Club
Burqa Youth Sports Club
Catholic Action Club
Central Valley Sport Club
Dayr al-Sudan Sports Club
Dayr Ibzi’ Youth Sports Club
Dayr Qadis Sports Club
De La Salle Sport Club
Deir ‘Ammar Sport Club
Deir ‘Ammar Youth Center
Deir Abu Da’if Sport Club
Deir Abu Masha’al Sports Club
Deir Al- Ghusun Club
Deir Jarir Sport Club
Deir Nidham Youth Sports Club
Deir-Ballut Club
Deir-Sharaf Sport Club
Dheisha Youth Center
Duma Sport Club
Dura Al-Qari’ Sport Club
Dura Youth Club
Ebal Sport Club
Ein Arik Sports Club
Ein Arik Youth Club
Ein Sinya Youth Club
Employees Club- Nablus
Fahma Sport Club
Faquoaa Sport Club
Far’un Sport Club
Habla Sport Club
Halhul Sport Club
Hebron Youth Club
Hija Sport Club
Hilal Arana Sport Club
Hittin Sport Club
Hugo Chavez Sports Club for People with Disabilities
Husan Sport Club
Huwara Sport Club
Ibda’a Sports Club
Iktaba Sport Club
Immatain Youth Sport Club
Irtah Youth Sport Club
Irtas Youth Sports Club
Iskaka Sports Club
Islami Bethlehem Club
Islami Ein Yabrud Sports Club
Islami Qalqilya Club
Islami Ramallah Club
Ithna Ittihad Youth Sports Club
Ittihad Bani Zaid Club
Ittihad Bayt Liqya Sports Club
Ittihad Dayr Dibwan Sports Club
Ittihad Deir al-Hatab Sports Club
Jaba’ Youth Sport Club
Jabal Al-Nar Sport Club
Jalboun Sport Club
Jamma’in Sport Club
Jannatah Youth Sports Club
Jayyous Sport Club
Jeinsafout Youth Club
Jenin Sport Club
Jenin Youth Veterans Charitable Association
Jenin-Camp Youth Center
Jifna Sports Club
Jurat ash-Sham’a Youth Sports Club
Jurish Sport Club
Kafr Aboush Sports Club
Kafr Malik Sports Club
Kafr Ni’ma Youth Club
kaubar Sports Club
Khalil Rahman Equestrian Sports Club
Khallet Al-Mayya Youth Sports Club
Kharas Youth Sports Club
Kharbatha Al-Misbah Club
Kharbatha Bani Hareth Club
Kifl Hares Sport Club
Kufr –Ein Sport Club
Kufr Ad-Dik Club
Kufr Al-Labad Club
Kufr Zibad Association Club
Kufr- Ra’i Sport Club
Kufr-Jammal Sport Club
Kufr-Than Sport Club
Kufr-Thilth Sport Club
Lajee – Celtic Sports Club
Madama Sport Club
Maithalon Sport Club
Majdal Bani Fadil Club
Marah Ma’alla Sports Club
Marah Rabah Youth Sports Club
Marj Bin Amer Sport Club
Mas-ha Sports Club
Masafer Yatta Sports Club
Mazari’ An Nubani Sports Clubs
Mazra’a al-Qibliya Sports Club
muslim Youth Club
Nabi Ilyas Youth Club
Nabi Saleh Sports Club
Nablus Youth Club
Nahalin Sports Club
Nazlat ‘Isa Social Cultural Sport Club
Ni’lin Sport Club
Nuba Youth Sports Club
Nur Shams Center
Oref Sport Club
Orthodox Ramallah Club
Osarin Sport Club
Palestine Bikers Club
Palestine Climbing Association
Palestinian American Sports Club
Palestinian Women Sports Club
Palestinian Young Women Club
Qabatya Sport Club
Qadura Youth Social Center
Qaffin Sport Club
Qarawat Bani Hassan Club
Qarawat Bani Zeid Sports Club
Qaryout Club
Qibya Sports Club
Qira Sports Club
Qusen Sport Club
Qusra Club Association
Raba Sports Club
Rabud Sport Club
Rafat Sports Club
Ramallah Youth sports Club
Ramin Sport Club
Ramun Sports Club
Rantis Sports Club
Ras Karkar Sports Club
Rumana Sport Club
Sa’ir Youth Club
Saffa Sports Club
Salah Al-Din Sport Club
Salesian Youth Center
Salfit Sport Club
Salim Sport Club
Samaritan Community Club
Sanniriya sport Club
Sareyyet Ramallah
Sarra Youth Club
Sarta Sport Club
Seda Youth Sport Club
Shabtin Youth Sports Club
Shufa Youth Sports Club
Shuqba Sport Club
Shwayka Club
Silat Ad-Dahr Sport Club
Silwad Sports Club
Silwad Youth Center
Sinjel Sports Club
Sons of Talouza Sports Club
Surif Youth Club
Susya Sport Club
Ta’ank Sport Club
Taffouh Sport Club
Talfit Sport Club
Tammun Sport Club
Taraji Wadi Al-Nes sports Club
Tariq ibn Ziyad Sports Club
Tarqumiyah Youth Club
Tayasir Sport Club
Taybeh Orthodox Sports Club
Tayibe Sports Club
Thaqafi Al Bireh Sports Club
The Capital of Birth Sport Club
Thinnaba Sport Club
Til Sport Club
Tubas Club
Tulkarm Cultural Sport Club
Tulkarm Youth Center
Tuqu’ Youth Sports Club
Tura Sport Club
Turmus Aya Sports Club
Ubeidiya Youth Sports Club
Umm Dar Sports Club
Umm Safa Sports Club
Wadi Rahhal Youth Sports Club
Ya’bad Young Woman Club
Yabad Youth Club
Yabrud Sports Club
Yasid Sport Club
Yasoof Sport Club
Yatma Sports Club
Yatta Youth Sport Club
Youth Center No.1
Za’tara Youth Sports Club
Zaboba Sport Club
Zawata Sports Club
Zeita Sport Club
Παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών: Council of National and Islamic Forces in Palestine
General Union of Palestinian Workers
Palestinian Union of Postal, IT & Telecommunications Workers
Palestinian Trade Union Coalition for BDS (PTUC-BDS)
Palestinian NGO Network (PNGO)
Palestinian National Institute for NGOs
Federation of Independent Trade Unions
Global Palestine Right of Return Coalition
Palestinian Bar Association
Palestinian Medical Association
Occupied Palestine and Syrian Golan Heights Initiative (OPGAI)
General Union of Palestinian Teachers (GUPT)
Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees (PFUUPE)
General Union of Palestinian Women
General Union of Palestinian Writers
Union of Palestinian Farmers
Grassroots Palestinian Anti-Apartheid Wall Campaign (STW)
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel (PACBI)
Popular Struggle Coordination Committee (PSCC)
Palestinian Federation of New Unions
Civic Coalition for the Defense of Palestinian Rights in Jerusalem
Coalition for Jerusalem
National Committee to Commemorate the Nakba
Union of Public Employees in Palestine-Civil Sector
General Union of Palestinian Peasants
Union of Palestinian Charitable Organizations
Union of Professional Associations
Women Campaign to Boycott Israeli Products
Palestinian Economic Monitor
Union of Youth Activity Centers-Palestine Refugee Camps
Agricultural Cooperatives Union
National Committee for Grassroots Resistance

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου