Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Νέα γεγονότα αστυνομικής βίας και κυβερνητικού αυταρχισμού

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ-ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Βρισκόμαστε από την αρχή του χρόνου μπροστά σε μια σειρά γεγονότων που συνεχίζουν και κλιμακώνουν την επίδειξη πυγμής από πλευρά κυβέρνησης για την επιβολή της πολιτικής της που εμπλέκει τη χώρα μας στους πολέμους και προωθεί τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών. Μια πολιτική που συνδυάζει νομικό περιορισμό δικαιωμάτων, δικαστικές διώξεις, αστυνομική βία, συνεπικουρείται από τη δικαστική εξουσία και στηρίζεται στην αστυνομική καταστολή.

Καταγράφουμε γεγονότα που έχουν έρθει σε γνώση μας.

· Ψήφιση στις 24/1/2024 νόμου για την επιστολική ψήφο σε κατοίκους εξωτερικού ανεξάρτητα από τη σχέση τους με την Ελλάδα, που θεσμοθετεί την δυνατότητα αποστολής ψηφοδελτίου μέσω ταχυδρομείου, παραβιάζοντας τη μυστικότητα την ώρα της ψηφοφορίας. Παράλληλα, επιβάλλει επιπρόσθετα οικονομικά εμπόδια για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ανεβάζοντας το παράβολο του συνδυασμού από τα 3.000 € στα 20.000 € και ορίζοντας ελάχιστο αριθμό υποψηφίων 21, ώστε το τελικό ελάχιστο ποσό που χρειάζεται να καταβάλλεται στο κράτος να ανεβαίνει στα 23.150 €

· Επίθεση από την αστυνομία με χημικά στις 21/1 στην πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, κτύπημα Παλαιστινίων που συμμετείχαν στην πορεία, συνεχής προσπάθεια από πλευράς των αστυνομικών για παρεμπόδιση και περιορισμό της πορείας, με κορδόνι, σπρωξίματα και προκλήσεις. Η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας ολοκληρώθηκε με την κατάληξη της στην Ισραηλινή πρεσβεία χάρις στην αποφασιστικότητα των διαδηλωτών.

· Επίθεση με χημικά, ξύλο και τραυματισμούς ενάντια σε αγρότες που είναι σε κινητοποιήσεις από το Γενάρη. Παρεμπόδισή τους με αστυνομικά μπλόκα για να κατευθυνθούν σε δρόμους και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.· Κλήση διευθυντών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αστυνομία προς απολογία και κατάδοση μαθητών και εκπαιδευτικών για μαθητικές καταλήψεις όπως έγινε με εισαγγελική εντολή με το αστυνομικό τμήμα Κέρκυρας. Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη και για απουσίες των μαθητών/τριών για κάθε διδακτική ώρα τηλεεκπαίδευσης.

· Εισβολή στις 15/1 των ΜΑΤ στο ΕΜΠ στην Αθήνα και επίθεση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της σχολής με κλομπ και χημικά. Απομάκρυνση των αστυνομικών μετά από κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων και μαζική κινητοποίηση.

· Εισβολή στις 1/2 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από ΜΑΤ και ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων του ΑΠΘ. Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ απωθήθηκαν από μαζική και δυναμική κινητοποίηση φοιτητών-τριών. Επανάληψη της εισβολής και στις 5/2

· Εισβολή των ΜΑΤ στις 5/2 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή που τελούσε υπό κατάληψη με απόφαση συνέλευσης των φοιτητών, απαγωγή με κλούβα 18 φοιτητών-τριών που τους προσήγαγαν και σύλληψη των 12 που παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας».

· Αστυνομική επίθεση την Πέμπτη 1/2 στην πορεία της Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην περιοχή της Βουλής με χημικά και γκλοπ πάνω σε κεφάλια φοιτητών. 4 τουλάχιστον τραυματίες από κτυπήματα αστυνομικών διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας φοιτητής κρατήθηκε για νοσηλεία και περαιτέρω έλεγχο για κτυπήματα στο κρανίο.

· Προκλητική αστυνομική παρουσία στα πλαϊνά όλων των πορειών και σε κάθετους δρόμους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

· Στις 24/1 διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ επιστρατεύτηκαν για να συνδράμουν σε έξωση συνταξιούχου από το σπίτι της στου Ζωγράφου. Παρόμοια επιχείρηση
για έξωση από προσφυγικό σπίτι με τη συνδρομή των ΜΑΤ έγινε κατά μητέρας και γιού με ειδικές ανάγκες στα Άνω Πετράλωνα στις 19/12. Στου Ζωγράφου επρόκειτο επίσης για τη μοναδική κατοικία της οικογένειας της Ιωάννας Κολοβού και του γιού της προκειμένου να περάσει μετά από παράτυπο πλειστηριασμό για χρέος, περίπου 15.000 € από κάρτες της Εθνικής Τράπεζας. Αποκλεισμός της περιοχής, προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου κράτηση επί 5 ώρες και μετατροπή σε σύλληψη της Ιωάννας Κολοβού και του γιού της με παραπομπή σε τακτική δικάσιμο στις 5/2 με τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της βίας κατά υπαλλήλων.


· Την ίδια μέρα 24/1 επίθεση με χημικά και ξύλο στους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Α.Τ. Ζωγράφου και ζητούσαν με ειρηνική συγκέντρωση την απελευθέρωση της Ιωάννας Κολοβού και του γιού της

· Δημοσιοποίηση ότι διατάχτηκε από τον διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έρευνα για τις φοιτητικές καταλήψεις για αδικήματα που αφορούν διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας (κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία), παράνομη βια (κατά συρροή και κατά συναυτουργία), επικίνδυνη σωματική βλάβη (κατά συρροή και κατά συναυτουργία) και παράβαση καθήκοντος. Με εμφανή στόχο να τρομοκρατήσουν φοιτητές και πρυτανικές αρχές. Στη συνέχεια δημοσιοποίηση ότι παρόμοια έρευνα με κατεπείγοντα χαρακτήρα για τις φοιτητικές καταλήψεις διατάχτηκε και από την Εισαγγελία Αθήνας για διερεύνηση αδικημάτων, που διώκονται αυτεπάγγελτα για παράνομη βία και για παρακώλυση της λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η επιχείρηση τρομοκράτησης κλιμακώνεται, χωρίς να κάμπτει το φοιτητικό κίνημα που συνεχίζει με συνελεύσεις, καταλήψεις, πορείες τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης.

· Αύξηση του αριθμού των επίσημων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που δημοσιοποιήθηκε ότι έφτασαν το 2022 στις 22.180 έναντι 15.475 το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 62% μέσα σε έναν χρόνο. Οι παρακολουθήσεις ζουν και βασιλεύουν και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών ξεκίνησε έρευνα στις εταιρείες τηλεφωνίας παίρντοντας υπόψη και δημοσιεύματα «περί άρσεως του απορρήτου μέσω μη προσδιοριζόμενου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού)», κατονομαζομένων με όνομα και επώνυμο προσώπων. Ενώ σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι υπάρχουν παρακολουθήσεις που ξεκινούν από τις παραπάνω κρατικές αρχές μόνο με αριθμό τηλεφώνου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

· Πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος δόκιμου έφεδρου αξιωματικού που δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση την εναντίωσή τους στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ερυθρά. Μια ακόμα εκδήλωση κυβερνητικού αυταρχισμού» και ποινικοποίησης της έκφρασης γνώμης.

Στα παραπάνω γεγονότα που μαρτυρούν τον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα μας έρχονται να προστεθούν μια απόφαση δικαστηρίου, ένα «ενδοοικογενειακό» κάρφωμα από έκθεση της Frontex και ένα πόρισμα ιατροδικαστή που αποδεικνύουν κατάχρηση εξουσίας και ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων και την εγκληματική αυθαιρεσία αστυνομικών οργάνων.

ü Η απόφαση του 3μελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου που αθώωσε 15 ακτιβιστές για την αλληλεγγύη και βοήθεια τους σε πρόσφυγες, μεταξύ τους μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ERCI που κατηγορούνταν για ... κατασκοπεία και πρόσφυγες, ανάμεσά τους η Σύρια πρόσφυγας Σάρα Μαρντίνι η οποία μαζί με την αδελφή της - και οι δύο μέλη της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης της Συρίας - έσωσαν 18 πρόσφυγες από πνιγμό όταν βυθίστηκε το φουσκωτό σκάφος που τους μετέφερε στη Λέσβο. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί από δικαστήριο της Λέσβου ενώ μάλιστα είχε απαγορευτεί στη Σάρα η είσοδος στη χώρα μας για να παραστεί στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό. Τεράστιος σάλος είχε δημιουργηθεί για το θέμα αυτό, μετά και τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τη ταινία Τhe Swimmers .

ü Στις ελληνικές αρχές επιρρίπτει ευθύνες η έκθεση του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex για το φονικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο πάνω από 600 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους. Στην έκθεση καταλογίζεται ότι οι ελληνικές αρχές «καθυστέρησαν την κήρυξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου, όταν δεν ήταν πλέον δυνατή η διάσωση όλων των επιβαινόντων». Παραλείπονται, όμως, οι ευθύνες των ελληνικών αρχών για την πρόκληση του ναυαγίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, αλλά και οι ευθύνες της Frontex που δεν εξιλεώνεται για την δολοφονική πολιτική της αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων.

ü Δημοσιοποιήθηκε έκθεση του ιατροδικαστή που ερευνούσε το θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη στις 1/9/2023 στο βόρειο άξονα του δρόμου Χανίων – Ρεθύμνης στο ύψος της Σούδας κατά τη διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς και ανατρέπει την εκδοχή της αστυνομίας για αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου και ενώ ήταν με χειροπέδες. Το πόρισμα του ιατροδικαστή που δημοσιοποιήθηκε μόλις στις 23/1/2024 αναφέρει για πλήθος τραυμάτων και εκδορών στο κεφάλι που «δύνανται να έχουν προκληθεί διά θλώντος οργάνου» και εξηγεί ότι δεν δικαιολογούνται όλες οι κακώσεις από πτώση του θύματος στο έδαφος. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των οικείων του για την πρόκληση του θανάτου από τους αστυνομικούς.

Είναι φανερό ότι χρειάζεται :

Ø να εντείνουμε τους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών,

Ø να καταγγέλλονται όλα τα γεγονότα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας,

Ø να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους διωκόμενους και τα θύματα του κυβερνητικού αυταρχισμού και της καταστολής.

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. - Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου