Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, υπό τον φόβο μακελειού στη Ράφα


(AP Photo/Adel Hana)
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, υπό τον φόβο μακελειού στη Ράφα
efsyn.gr
Οι διαπραγματευτές που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Κάιρο δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κήρυξης ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών και ισραηλινών ΜΜΕ, υπό τη διαρκή ανησυχία της επαπειλούμενης ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, το καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων πολέμου.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία που είχε επιφορτιστεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την ενδεχόμενη συμφωνία ανακωχής με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επέστρεψε στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Η Αίγυπτος -που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή- υποδέχθηκε χθες τους διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κατάρ, για συνομιλίες σχετικά με την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα άφηνε περιθώρια για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Πληροφορίες για παράταση των συνομιλιών

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ιδίως οι εφημερίδες Jerusalem Post και Times of Israel, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Η εφημερίδα Times of Israel έκανε λόγο περί παράτασης των συνομιλιών. Παράταση τριών ημερών αναφέρουν και οι New York Times που επικαλούνται αιγυπτιακή πηγή.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι και αιγύπτιους αξιωματούχους ήταν «θετικές» και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των «τριών προσεχών ημερών», μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, επικαλούμενο «ανώτερο αιγύπτιο αξιωματούχο».

Από την πλευρά της η Χαμάς είναι «ανοικτή στην ιδέα να συζητηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να τερματιστεί η επίθεση και ο πόλεμος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχός της. «Η Χαμάς και τα άλλα παλαιστινιακά κινήματα αναμένουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Καΐρου», πρόσθεσε. Όμως, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί φάνηκε να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να τερματιστεί σύντομα.
(AP Photo/Ariel Schalit)
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν την Τρίτη στο συγκρότημα του νοσοκομείου Nasser στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει να εκκενωθεί το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο, η μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση στη νότια Γάζα, βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και αρκετές ημέρες.

Τα πτώματα πολλών ανθρώπων κείτονταi στο έδαφος εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς δεν είναι ασφαλές να φτάσει κανείς στο σημείο, ανέφερε χθες η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «η Χαμάς συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες» εντός του νοσοκομείου Νάσερ στο Χαν Γιουνίς και «ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για την κράτηση ομήρων».

«Απαιτούμε την άμεση διακοπή κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή του νοσοκομείου και την άμεση αποχώρηση των στρατιωτικών στελεχών από αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X.

«Εάν η Χαμάς δεν σταματήσει αυτή την τρομοκρατική δραστηριότητα, ο ισραηλινός στρατός επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ενεργήσει ενάντια σε αυτές τις ενέργειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Επίθεση με drone σε δημοσιογράφους

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση με drone του Ισραήλ εναντίον δύο δημοσιογράφων στη Γάζα. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο αραβικός ανταποκριτής του Al Jazeera Ismail Abu Omar, το πόδι του οποίου ακρωτηριάστηκε, ενώ ο φωτορεπόρτερ Ahmed Matar τραυματίστηκε επίσης σοβαρά.

«Είμαι βαθιά προβληματισμένος από τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε αυτή τη σύγκρουση. Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορούν οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει», είπε ο Γκουτέρες.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι ήταν η πέμπτη φορά που δημοσιογράφοι του Al Jazeera γίνονται στόχος «εσκεμμένης» επίθεσης. Τουλάχιστον 126 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο.
Τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ;

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να αξιολογεί ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για το εάν το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η έρευνα, ούτε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να βοηθά τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τρίτη το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης που περιλαμβάνει 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου