Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Στρατιωτικά νοσοκομεία: Το ΥΠΕΘΑ κατασκευάζει ένα Λεβιάθαν


Στρατιωτικά νοσοκομεία: Το ΥΠΕΘΑ κατασκευάζει ένα Λεβιάθαν στον τομέα της υγείας των στρατιωτικών με ορατή την απειλή του λουκέτου

Της Ιωάννας Ηλιάδη

Η άτυπη ενημέρωση του ΥΕΠΑΘΑ αναφορικά με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, θα πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς, καθώς φανερώνει ότι το ΥΠΕΘΑ δεν έχει κανένα σχέδιο για την υγειονομική φροντίδα των στρατιωτικών, παρά μόνο ευχολόγια.

Εάν είχε σχέδιο δεν θα έστελνε άτυπες ενημερώσεις – μηχανισμούς προπαγάνδας που δημοσιεύονται ως δήθεν πληροφορίες στα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Θα ανακοίνωνε κάποιο σχέδιο ώστε να μπει σε μια διαβούλευση και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές εάν αυτές υφίστανται.

Δυστυχώς όμως κανένα σχέδιο δεν εμφάνισε. Σύμφωνα μάλιστα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Εχει ζητήσει από τα γενικά επιτελεία να στείλουν τις απόψεις τους έως τις 15 Φεβρουαρίου και στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να ορίσει μια επιτροπή για να μελετήσει το θέμα.

Ακούγεται μάλιστα ότι αυτή η επιτροπή θα βγάλει ένα κατά παραγγελία πόρισμα, που θα προωθηθεί για νομοθετική αξιοπίηση στο νομοσχέδιο που θα κατεβάσει το υπουργείο εθνικής άμυνας μαζί με τις αλλαγές που έχει εξαγγείλλει ο ΥΕΘΑ στα θέματα των εξοπλισμών και της Καινοτομίας.

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κατασκευάζει ένα «Λεβιάθαν» στον τομέα της υγείας των στρατιωτικών.

Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Λεβιάθαν ήταν ένα είδος υδρόβιου θηρίου έχει τεράστια αγριότητα και μεγάλη δύναμη, που έπλασε ο Θεός την 5η ημέρα της δημιουργίας για να υπηρετεί ως άρχοντας του θαλάσσιου βασιλείου. Σύμφωνα με τον Ιώβ πρόκειται για ένα πραγματικό θαλάσσιο δημιούργημα που μόνον ο Δημιουργός του μπορεί να το κυριέψει, ενώ τρέπει σε φυγή ακόμα και πεπειραμένους πολεμιστές.

Στην θεωρία του πολιτικού φιλοσόφου Τόμας Χομπς, ο Λεβιάθαν είναι το Κράτος, το οποίο έχει το μονοπώλιο της βίας και της απόλυτης εξουσίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί με αυτόν τον παράξενο τρόπο η ειρήνη. Τα άτομα μετουσιώνονται σε υπηκόους του θνητού θεού. Το κράτος του Χομπς είναι ένας Λεβιάθαν, αλλά κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να τον αγαπήσει και να τον λατρέψει. Όλοι, όμως, είναι υποχρεωμένοι να τον υπακούουν.

Στην «άτυπη ενημέρωση» του ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώνεται ότι θα ληφθούν μέτρα «για την επίλυση διαφόρων τρεχόντων προβλημάτων και την οικονομική διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων». Γίνεται μάλιστα αναφορά σε «βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων» και σε «επένδυση σε νέο εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες».

Η μελέτη που θα διαρκέσει πολύ λίγο για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και στο θέμα των παραιτήσεων των στρατιωτικών γιατρών που αναμένεται να ακολουθήσουν των μέτρων που θα εξαγγείλει. Κάτι τέτοιο φυσικά θα οδηγήσει σε περεταίρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και συνεπώς σε απαξίωση των νοσοκομείων που θα έρθουν αντιμέτωπα με το λουκέτο.

Και μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως πρόθεσή της δεν είναι η ένταξη στο ΕΣΥ, όπως το ενδεχόμενο παραμένει ορατό, ειδικά εάν με τα μέτρα που θα λάβει απαξιώσει κι άλλο τα νοσοκομεία.

Το Λεβιάθαν που κατασκευάζει με ευθύνη της η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε απόβλεπτες καταστάσεις.

Είναι βέβαιο ότι ούτε η Πολεμική Αεροπορία, ούτε το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν να χάσουν τα κλαδικά τους νοσοκομεία και να τα θυσιάσουν σε μια ενοποίηση υπό τον έλεγχο του Στρατού Ξηράς, ή του ΓΕΕΘΑ. Οι νέοι Αρχηγοί έχουν τη δύναμη να αντισταθού σε αυτό το σχέδιο. Ας το πράξουν γιατί και οι ίδιοι θα βρεθούν σύντομα στην πλευρά των αποστράτων και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για όσα έκαναν στη θητεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου