Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Πολεμικό Ναυτικό: Βροχή οι παραιτήσεις όχι μόνο στη Φ/Γ ΥΔΡΑ

Οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν μόνο στη Φ/Γ ΥΔΡΑ – Έπεσαν σαν βροχή από όλα τα πλοία του Στόλου
Η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι, σε μια στιγμή που η πολιτική ηγεσία αναζητούσε εναγωνίως λύση για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν οι παραιτήσεις στην φρεγάτα ΥΔΡΑ που ανάγκασαν τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια να υποσχεθεί την αλλαγή του επιδόματος Στόλου.
Να επισημάνουμε  ως ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να Εξαγοράσει το πλήρωμα με τα 120-140 ευρώ πλεύσιμα και το επίδομα των 1500 ευρώ.  

Όπως ήδη έχει επισημάνει η ΠΟΕΣ υφίσταται σειρά από σοβαρές ενδείξεις συστηματικών παραβιάσεων θεσμοθετημένων εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων του στρατιωτικού προσωπικού του ΠΝ, οι οποίες εμφανώς αφορούν και το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό και είθισται να αιτιολογούνται με διάφορα προσχήματα.

Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΕΣ έχει επισημάνει σε σχετική της ανακοίνωση ότι:

α. Το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο δεν προβλέπει υπερωριακή αποζημίωση για το στρατιωτικό προσωπικό, παρόλο που η υπερωριακή εργασία στις ΕΔ παρέχεται σε διαρκή βάση.

β. Η υπερωριακή εργασία δεν αναγνωρίζεται ούτε ως εργάσιμος χρόνος (άρα δεν συμψηφίζεται με το 40ωρο), ούτε ασφαλιστικά.

γ. Υφίστανται διαδικασίες κατά τις οποίες το προσωπικό του ΠΝ βρίσκεται σε γνήσια ετοιμότητα προς εργασία, ήτοι σε αμεσότητα ανάκλησης και επιστροφής στην Υπηρεσία του, προς εκτέλεση υπηρεσίας.

δ. Ο θεσμοθετημένος εβδομαδιαίως εργάσιμος χρόνος του 40ώρου παραβιάζεται συστηματικά πέραν των 40 ωρών, στις οποίες, κακώς, δεν συμπεριλαμβάνονται οι 24ωρες υπηρεσίες/φυλακές;

ε. Απόρροια των ανωτέρω είναι οι διαρκείς παρεμβάσεις της Υπηρεσίας στον θεσμοθετημένο και συνταγματικώς κατοχυρωμένο προσωπικό χρόνο των στελεχών.

Εάν δεν δοθούν λύσεις σε πολλά από αυτά, πολύ φοβούμαστε ότι οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν. Δείτε ενδεικτικά τις παραιτήσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα τελευταία 24ωρα και αφορούν πλοία από όλο το Στόλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου