Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Μαρτυρίες από μία ημέρα στην κόλαση της Γάζας


AP Photo/Hatem Ali
Μαρτυρίες από μία ημέρα στην κόλαση της Γάζας
efsyn.gr
Υπό τον διαρκή ήχο των σφοδρών βομβαρδισμών οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ειδικά στα βόρεια, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την ακραία πείνα αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ο τελευταίος, επίσημος, απολογισμός, των νεκρών Παλαιστίνιων ανέρχεται πλέον σε 29.878 εκ των οποίων 96 σκοτώθηκαν μόλις το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι τραυματίες από την αρχή του πολέμου αυξήθηκαν σε 70.215.

Μετά από σχεδόν πέντε μήνες μαχών, οι ζωές των ανθρώπων έχουν αλλάξει δραματικά. Ένας νέος δικηγόρος 26 ετών, ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, την οποία απειλεί με χερσαία επιχείρηση ο Νετανιάχου, δηλώνει στο BBC ότι ξύπνησε περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή έκανε πολύ κρύο στη σκηνή.

«Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ εξαιτίας της έλλειψης στρωμάτων και κουβερτών. Υπάρχουν πολλές ουρές σήμερα - φτάνουν τουλάχιστον τις τρεις ώρες. Τώρα βρίσκομαι δύο χιλιόμετρα μακριά από τη σκηνή μου και προσπαθώ να βρω σύνδεση με το διαδίκτυο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμη» συμπληρώνει.

Αντίστοιχη η εικόνα που μεταφέρει 59χρονος Παλαιστίνιος στο βρετανικό δίκτυο. «Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Υπήρξαν έντονοι βομβαρδισμοί. Κάθε άτομο πρέπει να συνηθίσει να κοιμάται μόνο για μία με μιάμιση ώρα.

»Ξυπνήσαμε σε μια νέα μέρα, ελπίζοντας ότι θα ήταν μια καλύτερη μέρα από τη χθεσινή» λέει ο άνδρας, που εργάζεται εθελοντικά για την ανθρωπιστική βοήθεια. «Ξεκινήσαμε τη μέρα μας μαγειρεύοντας για να βοηθήσουμε τις εκτοπισμένες οικογένειες στη Ράφα. Ελπίζουμε να κάνουμε 2.200 γεύματα για αυτές τις οικογένειες σήμερα… Ετοιμάζουμε σούπα φακής που θα διανεμηθεί στις εκτοπισμένες οικογένειες επειδή έχουν ανάγκη. Είμαι μία από αυτές τις οικογένειες» είπε.

Ο ίδιος έφτασα στην μεθοριακή πόλη από την Χαν Γιουνίς αλλά έχει «εκτοπιστεί από περισσότερα από ένα μέρη. Ονειρεύομαι να επιστρέψω στο σπίτι μου, ασφαλής και υγιής» σημειώνει.

Για την Χιτζάτζι, που εργαζόταν ως γυναικολόγος στο νοσοκομείο Al-Shifa μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και πλέον ζει σε σκηνή στα σύνορα της Αιγύπτου, στη Ράφα, η μέρα ξεκινά με την αναζήτηση καθαρού νερού. Όταν η γειτονιά της έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων, έφυγε από τον Βορρά στο σπίτι της αδελφής της στο κέντρο της Γάζας και στη συνέχεια αναγκάστηκε να φύγει ξανά προς τον Νότο.

«Στη συνέχεια ψάχνω για αλεύρι για να μπορέσουμε να ψήσουμε και ξύλα για να ανάψουμε φωτιά, ώστε να μπορέσουμε να φάμε. Προσπαθώ να επινοώ νέες πρωτοβουλίες μέσω των οποίων μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους και κάθε μέρα είμαι εθελόντρια σε έναν κοντινό ιατρικό σταθμό για να βοηθήσω τους ασθενείς», μας είπε.

Η 28χρονη έχει δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση δωρεών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα χρήματα για την αγορά φαρμάκων και προϊόντων υγιεινής για τις γυναίκες στη Γάζα.

«Η δυνατότητα να αγοράσουμε ένα αξιοπρεπές γεύμα με κρέας ή κοτόπουλο έγινε πολυτέλεια» τονίζει μία 22χρονη εθελόντρια, φοιτήτρια ιατρικής, στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

«Η ώρα είναι τώρα 9 π.μ. Αυτό είναι το πρωινό μου. Συνήθως τρώω πρωινό στις 6 το πρωί, αλλά τώρα προσπαθούμε να καθυστερήσουμε το πρωινό, ώστε να μην χρειάζεται να τρώμε περισσότερα από ένα γεύματα την ημέρα» αναφέρει.

«Αυτό είναι το μόνο που τρώω μέχρι το βράδυ, αν είμαστε τυχεροί να έχουμε άλλο γεύμα τότε, αλλιώς αυτό είναι όλο μέχρι αύριο. Και θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο τυχερούς από τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο βορρά που δεν έχουν καθόλου φαγητό» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου