Οι Χούθι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν νέα drones τα οποία είναι δύσκολο με τα νέα συστήματα να δεχθούν παρεμβολές τις συχνότητές τους. Η φρεγάτα ΥΔΡΑ βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και πλέον είναι θέμα ωρών μέχρι να αναλάβει επιχειρησιακή δράση.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ βρίσκεται πλέον στην Ερυθρά Θάλασσα και πλέον μετρά ώρες μέχρι την ανάληψη δράσης στην περιοχή ευθύνης. H επίθεση στο ιταλικό αντιτορπιλικό ITS D-554 CAIO DUILIO με drone από τους Χούθι, αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα νέα συστήματα επίθεσης που χρησιμοποιεί η φιλοϊρανική τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για τα Drones “λευκού θορύβου”. Είναι ό, τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στα ηλεκτρονικά συστήματα των drone παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα φέρον σήμα στη συχνότητα που την καλύπτουν με θόρυβο για να μην παρεμβάλλεται εύκολα.
Παράλληλα, έχουν υιοθετήσει και τεχνολογία μεταβλητής συχνότητας μαζί με τον λευκό θόρυβο. Δηλαδή κάτι σαν το σύστημα tetris που είχε προμηθευτεί η Άμεση Δράση και ήταν αδύνατη η συνακρόαση στις συχνότητές της τότε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό σημαίνει ότι όταν το drone δεχτεί παρεμβολή σε μία συχνότητα, μεταπηδά αυτόματα σε άλλη για να μην μείνει ακυβέρνητο, μέχρι να βρει τον στόχο του.
Γι’ αυτό τον λόγο, όπως έγινε και στην περίπτωση του ιταλικού CAIO DUILIO, τα πλοία που συμμετέχουν είτε στην επιχείρηση ASPIDES, είτε στην PROSPERITY GUARDIAN επιλέγουν να καταρρίπτουν αμέσως τα drone που εντοπίζουν, πριν προλάβουν να αλλάξουν συχνότητα.
Σε ό, τι αφορά ειδικότερα το αντι-drone σύστημα που έχει εγκατασταθεί στην ΥΔΡΑ, αυτό μπήκε για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι τα περισσότερα θα τα σταματήσει. Σίγουρα, όμως, σε τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα τα σταματήσει όλα.
Τα καμικάζι drones «λευκού θορύβου» των Χούθι και οι προκλήσεις της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα© Παρέχεται από: enikos.gr
Εδώ δίνεται μεγάλη σημασία στον διαχωρισμό του εντοπισμού και της παρεμβολής. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην Ερυθρά Θάλασσα και την τεχνολογική εξέλιξη των Χούθι – δηλαδή των Ιρανών που τους τα προμηθεύουν – ως τρόπος δράσης έχει επιλεγεί το άμεσο χτύπημα χωρίς να περιμένουν σε δεύτερο χρόνο πώς μπορεί να εξελιχθεί η επίθεση.
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ αναμένεται μαζί με τα άλλα 3 πλοία της δύναμης “ΑΣΠΙΔΕΣ” να βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν. Την αρμάδα της ευρωπαϊκής επιχείρησης συμπληρώνουν οι Ιταλοί που έχουν και την εν πλω διοίκηση με το αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio», η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen» και η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc».
Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια, τα πλοία θα κινούνται με τη μέθοδο της εναλλαγής (rotation). Αυτό σημαίνει ότι 3 θα βρίσκονται εν πλω στον καθορισμένο τομέα ευθύνης από τον κόλπο του Άντεν μέχρι την Ερυθρά και ένα θα βρίσκεται δεμένο. Ανά 1-2 εβδομάδες θα αλλάζει ένα πλοίο.
Αν και η αρχική επιλογή έφερε ως λιμάνι ανεφοδιασμού το Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της επιχείρησης Prosperity Guardian, που ηγούνται ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία και συμμετέχει και η χώρα μας, η Ελλάδα τελικά επέλεξε το Τζιμπουτί, όπου διατηρούν μεγάλη βάση οι Γάλλοι κι έχει ήδη στηθεί εφοδιαστική αλυσίδα (logistic supply) σε συνεργασία με τους Γάλλους.
Ο λόγος που καθυστέρησε η ΥΔΡΑ κατά 2 ημέρες να κατέβει στην περιοχή ήταν γιατί αποφασίστηκε να δέσει στην Σούδα απ’ όπου προχώρησε επί δύο ημέρες σε δοκιμή όλων των οπλικών της συστημάτων, με την χρήση πραγματικών πυρών. Επιχειρησιακά τα πλοία θα έχουν τέτοια διάταξη που θα καλύπτει το ένα το άλλο, θα βρίσκεται δηλαδή εντός εμβέλειας δράσης, ενώ προκρίνεται το σενάριο συνοδείας πλοίων κατά ομάδες κι όχι κατά μόνας, μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ.
Στρατιωτικές πηγές – γνώστες της επιχείρησης – επισημαίνουν ότι όλο το κομμάτι της περιοχής ανάπτυξης των πλοίων είναι «κλειδωμένο» από τρία διαφορετικά συστήματα.
Οι προκλήσεις
Η ΥΔΡΑ μεταβαίνει έχοντας 3 σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, όπως και το Στρατηγείο της Λάρισας.
Η πρώτη είναι η σχέση του χρόνου με το αποτέλεσμα. Αυτό πρακτικά επιβάλλει όλα τα στοιχεία της διοίκησης να είναι σε ταυτόχρονη ανάπτυξη και πλήρη συντονισμό. Βρυξέλλες – Λάρισα – Εν πλω Διοίκηση και Φρεγάτες καλούνται να βρίσκονται σε απευθείας επαφή κι οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε χρόνο «μηδέν».
Το δεύτερο είναι τα πρωτόγνωρα οπλικά συστήματα και οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν επί μίας πραγματικότητας πολύ διαφορετικής από τις ασκήσεις. Έχουν απέναντί τους οπλισμένες ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν βλήματα και μη επανδρωμένα σκάφη κόστους 2.000 ευρώ, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν με βλήματα αξίας ως 2 εκατ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δύση έρχεται αντιμέτωπη με μία ανορθόδοξη πραγματικότητα, έχοντας να απέναντί της ένοπλες ομάδες που χρησιμοποιούν αυτοσχέδια οπλικά συστήματα, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά ενώ δεν λειτουργούν με τους γνωστούς κανόνες εμπλοκής αλλά με όρους τρομοκρατίας.
Το τρίτο είναι οι κανόνες εμπλοκής, οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι στο καθεστώς της αυτοάμυνας. Υπάρχει μία πολυστρωματική ομπρέλα αντίδρασης, η οποία περιλαμβάνει ανάλογα με την φύση της απειλής την ενεργοποίηση του anti-drone συστήματος κι εν συνεχεία τα Phalanx μέχρι την εξαπόλυση πυραύλου SM1.
Η αποστολή είναι επικίνδυνη, όμως παρόλα αυτά υπάρχει και το θετικό αποτύπωμα. Αυτό της πολύτιμης εμπειρίας επί του πεδίου που αποκτούν τα πληρώματα, σε πραγματικό επιχειρησιακό επίπεδο με πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο χρόνια οι «αντιαεροπόροι» της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην Σαουδική Αραβία, όπου έχει εγκατασταθεί η μία ελληνική πυροβολαρχία Patriot. Ανά 6 μήνες το προσωπικό εναλλάσσεται, κι όπως επισημαίνει στρατιωτική πηγή στην “R”, έχουν αποκτήσει εμπειρία που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη άσκηση που έχουν λάβει μέρος.
Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 6 στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων στις οποίες συμμετέχει, με 4 φρεγάτες εν πλω
Φ/Γ ΥΔΡΑ (F452) – EUNAVFOR ASPIDES, Ερυθρά Θάλασσα
Φ/Γ ΕΛΛΗ (F450) – EUNAVFOR IRINI, Κεντρική Μεσόγειος
Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ (F451) – Επιχείρηση UNIFIL, Ανατολική Μεσόγειος
Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) και Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) – Άσκηση DYNAMIC MANTA-24 του ΝΑΤΟ, Σικελία
1 πυροβολαρχία PATRIOT, Σαουδική Αραβία
Συμμετοχή στην KFOR, Κόσσοβο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου