Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Εξαήμερη εργασία: Καταργούν κάθε εργατικό δικαίωμα, μας κλέβουν την ζωή, κερδίζουν περισσότερα

Οι εργοδότες, με την στήριξη του κράτος και της ΕΕ καταργούν συστηματικά το 5ημερο-8ωρο-40ωρο.
Είναι κάτι που πλέον συμβαίνει μαζικά στο Εμπόριο και στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ πλέον προσλαμβάνει μόνο με Συμβάσεις που προβλέπουν 6ημερη-6ωρη εργασία.
Τώρα όμως επιχειρείται η επέκταση της εργατικής σκλαβιάς και υφάρπαξης της ζωής μας γενικευμένα.
Σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας αναμένεται να μπουν από την 1η Ιουλίου 2024 χιλιάδες εργαζόμενοι. Είναι ο Νόμος Γεωργιάδη.
Δημοσιογράφοι καλλιεργούν κλίμα και γράφουν ότι θα ισχύει στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. 
Οι εργοδότες και το κράτος θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους να δουλέψουν και την 6η ημέρα και να έχουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο τους.
Μας αρπάζουν την ζωή, θέλουν να μας κλέβουν όλο και περισσότερο χρόνο από την ζωή μας αλλά πουλάνε παραμύθα ότι θα βάλουν όρους στην εργοδοτική ασυδοσία!
Μας λένε ότι δουλεύουμε 6ημερο παράνομα και τώρα απλώς οργανώνουν και θεσμοθετούν την Παρανομία, κάνουν καθεστώς το βάθεμα της μισθωτής σκλαβιάς που επιβάλλουν οι ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Μας λένε ότι οι "κακόμοιροι εργαζόμενοι" θέλουν να δουλέψουν περισσότερο για να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Δηλαδή μας δίνουν μισθούς πείνας για να κερδίζουν τεράστια κέρδη και μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε ακόμη περισσότερο για να αντεπεξέλθουμε στις τεράστιες ανάγκες. Εμείς φταίμε που μας εκμεταλλεύονται περισσότερο...
Τα ίδια μας είπαν και όταν επέβαλαν το 12ωρο!   

Η εξαήμερη εργασία
Η εξαήμερη εργασία καθίσταται επιτρεπτή υπό τους παρακάτω όρους:
Είναι υποχρεωτική η προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Θα πρέπει να δηλώνεται η 6η ημέρα της εβδομάδας αλλά και να αποδεικνύεται αυτό ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία.
Θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης.

Πού απαγορεύεται το καθεστώς εξαήμερης εργασίας
Ωστόσο το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας έχει και απαγορεύσεις. Δηλαδή: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα και δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Εάν όμως οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), τότε δεν θα επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η εξαήμερη απασχόληση εφαρμόζεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού. Δηλαδή εάν οι μισθωτοί εργαζόμενοι του επισιτισμού δουλέψουν σε ημέρες ανάπαυσής τους, τότε θα πάρουν μια επιπλέον αποζημίωση που θα είναι ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν. Το ημερομίσθιο αυτό θα είναι προσαυξημένο κατά 75% εάν η απασχόληση του εργαζόμενου αυτού σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.
Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.

Όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις είναι αλληλένδετες και αποκαλύπτουν το πως συνδέονται οι χαμηλοί μισθοί με τις νέες ακόμη πιο βίαιες εργασιακές σχέσεις.
Το πως το ζήτημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των εργαζομένων έχει ως κεντρικό σημείο το ζήτημα του χρόνου εργασίας. Τελικά το πως μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της αμφισβήτησης του νέου μοντέλου οργάνωσης εργασίας και καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Απαιτείται η οργάνωση από τα κάτω και το ξέσπασμα εργατικών αγώνων.
Κάτι που ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει η ΓΣΕΕ που ουσιαστικά αποτελεί όχημα για την επιβολή της αστικής πολιτικής:
περιορίζεται σε Απεργίες εκτόνωσης της εργατικής δυσφορίας, όπως η Απεργία της 17ης Απριλίου που σχεδιάστηκε έτσι από τους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ ώστε να μην συνδεθούν οι εργατικοί αγώνες με το φοιτητικό κίνημα εναντίωσης στην Ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και  το κοινωνικό ξέσπασμα για το τεράστιο κρατικό και κυβερνητικό Έγκλημα στα Τέμπη.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 
Να μας δώσουν πίσω όλες τις τριετίες και τα χρήματα που αντιστοιχούν. 
 Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ‒ Αυξήσεις στους μισθούς – Βασικός μισθός 1.200 ευρώ. 
Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. 
ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. 
Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. 
Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. 
Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

Email ergazomenoi.emporio2gmail.com Fb ergazomenoiemporio

Blog ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου