Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ο εφιάλτης της εμπλοκής ολόκληρο το καλοκαίρι για τους φαντάρους

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸Συνεχόμενες υπηρεσίες και σκοπιές προμηνύουν ένα ακόμα «μαύρο» καλοκαίρι για τους φαντάρους

Δεκάδες είναι οι αναφορές και τα γράμματα που λαμβάνει το Δίκτυο «Σπάρτακος» την τελευταία εβδομάδα. Το πιο κοινό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι αφορά φυσικά το ζήτημα της εμπλοκής και της επερχόμενης έντασής της, καθώς είναι σαν τα κουνούπια στον Έβρο, όσο καλοκαιριάζει αυξάνεται.
Συγκεκριμένα έρχονται καταγγελίες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, με τη Λήμνο αλλά και τη Θήβα να αποτελούν την αιχμή των καταγγελιών, καθώς εκεί φαίνεται πως η κατάσταση είναι οριακή. Ξεκινώντας απ’ τους συναδέλφους στη Θήβα και το ΚΕΠΒ, οι στρατιώτες καταγγέλλουν την ασύγκριτη «βυσματοκρατία» που επικρατεί και οδηγεί σε ακραίες υπηρεσίες, φτάνοντας τα εξωφρενικά νούμερα 28 ημέρες μέσα και μία έξοδος!

Η εικόνα στη Λήμνο δεν είναι πολύ καλύτερη. Οι συνάδελφοι στο 285 Μ/Κ ΤΠ κάνουν από δέκα ως και 15 συνεχόμενες υπηρεσίες, με ελάχιστο ύπνο διαθέσιμο, γεγονός που τους αποκλείει απ’ το να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν πως οι εξοδούχοι είναι συγκεκριμένοι και αρκετά «εκλεκτοί»… και επαναλαμβανόμενα τα ίδια πρόσωπα.

Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα και καλούμε φυσικά τους στρατιώτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να κοινοποιούν το πρόβλημά τους. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί ένα «μαύρο» καλοκαίρι κάτω απ’ τον σκληρό ήλιο της σκοπιάς που τείνει να γίνει καθεστώς στον Ελληνικό Στράτο. Λύσεις υπάρχουν και μπορούν να δοθούν, εφόσον υπάρξει φυσικά και η αντίστοιχη πίεση, καθώς δεν είναι ζήτημα δυνατοτήτων παρά ζήτημα θέλησης απ’ την ίδια την ηγεσία του στρατεύματος.

Απ’ ό,τι φαίνεται οι στρατιώτες δεν αποτελούν προτεραιότητα για εκείνους. Προτεραιότητα είναι οι εξοπλισμοί, η εκπαίδευση των νέων στελεχών για να συμμετέχουν στις επεμβάσεις κάτω απ’ την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και η ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο.

Παράλληλα, καθώς η περίοδος των πυρκαγιών ξεκίνησε από νωρίς φέτος, παρατηρείται ένα όχι και τόσο άγνωστο φαινόμενο. Η κυβέρνηση ενισχύει και αξιοποιεί οτιδήποτε άλλο πέρα απ’ αυτό που χρειάζεται: την πυροσβεστική και τις δασικές υπηρεσίες. Προφανώς ο Ελληνικός Στρατός δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτό το μοντέλο ούτε φέτος, καθώς σε κάθε φαινόμενο που η Πολιτική Προστασία «αδυνατεί» να αντιμετωπίσει, ο Στρατός είναι το πρώτο μέσο αντιμετώπισης.

Ήδη, τα δασικά περίπολα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα λόγων των ενισχυμένων ανέμων και οι φαντάροι καλούνται να πολεμήσουν και τις ανεπάρκειες ενός συστήματος που στο κέντρο του είναι το κέρδος και ότι δεν το αφορά και είναι περιττό για εκείνο. Είναι απολύτως απαραίτητο να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (13.04.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου