Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Μήνυση κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ΔΠΔ για συνέργεια σε εγκλήματα του Ισραήλ


Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | AP Photo/Virginia Mayo
Από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης
Μήνυση κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ΔΠΔ για συνέργεια σε εγκλήματα του Ισραήλ
efsyn.gr
«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η άνευ όρων υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ (στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική) επέτρεψε να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα», επισημαίνει ο νομικός, που ηγείται της πρωτοβουλίας.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης κατέθεσε μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την κατηγορεί για «συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το  Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων» στη Γάζα.

Το Διεθνής Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης είναι μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα την ελβετική πόλη, που ιδρύθηκε το 1980 και στόχος του είναι να μελετηθούν οι πόλεμοι και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή τους.

Ο νομικός, πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στα Ηνωμένα Έθνη, Αλφρέντ ντε Ζαγιά (Alfred de Zayas), σε δήλωσή του για την πρωτοβουλία της οποίας ηγείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης (GIPRI) κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει:

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η άνευ όρων υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ (στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική) επέτρεψε να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα».

Όπως σημειώνει, η πρόεδρος της Κομισιόν, εκ της θέσεώς της, «είχε αποτελεσματικό ρόλο στην πρόσβαση στη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ισραηλινό στρατό», επισημαίνοντας ότι «η Φον ντερ Λάιεν δεν επέβαλε οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις στο Ισραήλ και έκανε πολλές δηλώσεις που περιλάμβαναν πληροφορίες για την παροχή διπλωματικής υποστήριξης στο Ισραήλ».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις και έχει γίνει στόχος κριτικής για τη «φιλοϊσραηλινή στάση της» και την άνευ όρων υποστήριξή της στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

1 σχόλιο:

  1. Ευκολα μιλαει για πολλα θεματα και κανουν πως καταλαβαινουν οταν περνει 36.000 ευρω το μηνα και καθε επιδομα εξωτερικου ειναι αλλα +3.400ευρω εξτρα δηλαδη γαλλια -γερμανια μπαινουν συνεχεια το επιδομα εξωτερικου καθε μηνα λογο κοστους ζωης

    ΑπάντησηΔιαγραφή