Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

«Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς»: Σφαγή αμάχων σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα


(AP Photo/Abdel Kareem Hana)
«Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς»: Σφαγή αμάχων σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα
efsyn.gr
«Τα περισσότερα πτώματα απανθρακώθηκαν και κάηκαν» • Δεκάδες νεκροί και τραυματίες • Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έρευνα για «εγκλήματα πολέμου»

Το Ισραήλ διέπραξε μεγάλη σφαγή αμάχων βομβαρδίζοντας προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά δεκάδες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε υποστελεχωμένα ιατρικά κέντρα -που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς.

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό. «Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς. Έκαψαν ένα ολόκληρο τετράγωνο στο Ταλ ασ-Σουλτάν», είπε ένας επιζών στο Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε συγκρότημα όπου δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες», διαμηνύοντας πως είχε βάλει στο στόχαστρο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Ωστόσο η περιοχή ήταν προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας και ήταν γνωστό πως κατοικούν πρόσφυγες και εκτοπισμένες οικογένειες.

«Τα περισσότερα πτώματα απανθρακώθηκαν και κάηκαν», σχολίασε ο δρ Mohammed al-Mughayyir, επικεφαλής των ομάδων Πολιτικής Άμυνας. «Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφα.

(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Μετά «τη φρικιαστική σιωνιστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής», τόνισε σε ανακοίνωσή το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Η Χαμάς κάλεσε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα τους Παλαιστίνιους να «σηκωθούν», να βγουν στους δρόμους να κάνουν «πορεία οργής» μετά τη «σφαγή» που κατ’ αυτή διέπραξε ο ισραηλινός στρατός.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης σε άλλες περιοχές στη Ράφα χθες. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ ανέφερε πως διακομίστηκαν σε αυτό τρία πτώματα, ανάμεσά τους αυτό εγκύου.

Ακόμα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου», μετά από τρεις βομβαρδισμούς που έγιναν την 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι και τη 19η και 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο, σκοτώνοντας 44 αμάχους- αναμεσά τους 32 παιδιά.

Η Αμνηστία αναφέρει πως ο βομβαρδισμός της 16ης Απριλίου στο Αλ Μαγάζι έπληξε δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, σκοτώνοντας 10 από αυτά, ηλικιών μεταξύ 4 και 15 ετών, καθώς και πέντε άνδρες. Την 20ή Απριλίου, βομβαρδισμός κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας Αμπντελάλ στην ανατολική Ράφα, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους —16 παιδιά και τέσσερις γυναίκες— και να τραυματιστούν άλλα 4 παιδιά.«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου» όσον αφορά αυτούς τους τρεις βομβαρδισμούς, κρίνει η Αμνηστία.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 70 διεθνείς οργανισμοί καλούν όλες τις αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωση το Euro-Med Human Rights Monitor.
Ρουκέτες της Χαμάς προς το Ισραήλ

Στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ, ήχησαν σειρήνες συναγερμού χθες το απόγευμα, για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα και πρόσθεσε πως βομβάρδισε την πόλη σε αντίποινα.

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθη συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα, έχει σκοτώσει σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περίπου το 80% των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων του πληθυσμού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου