Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Μπαράζ ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ, για πρώτη φορά εδώ και μήνες


AP Photo/Ramez Habboub
Μπαράζ ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ, για πρώτη φορά εδώ και μήνες
efsyn.gr
Περισσότεροι από 70 διεθνείς οργανισμοί καλούν όλες τις αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Γάζα •Πάνω από 80 Παλαιστίνιοι νεκροί μόνο το τελευταίο 24ωρο •Φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισαν να εισέρχονται στον θύλακα.

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής μέχρι το Τελ Αβίβ για πρώτη φορά μετά από μήνες, σε μια επίδειξη ανθεκτικότητας απέναντι στο επτάμηνο σφυροκόπημα του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει ευρεία επίθεση, παρότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που το τελευταίο διάστημα καλούνται πάλι να απομακρυνθούν δίχως να έχουν κάποιο ασφαλές μέρος.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές από την πρώτη επίθεση με ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς από τη Γάζα από τον Ιανουάριο. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν από τότε να εκτοξεύουν σποραδικά ρουκέτες και όλμους σε κοινότητες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την επίθεση και οι εκτοξεύσεις ρουκετών ακούστηκαν στο κέντρο της Γάζας. Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανέφεραν σε δήλωση στο Telegram ότι οι μαχητές της βομβάρδισαν την ισραηλινή πόλη «σε απάντηση στις σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οκτώ βλήματα πέρασαν στο Ισραήλ αφού εκτοξεύτηκαν από την περιοχή της Ράφα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό «ένας αριθμός» από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν.

Νωρίτερα, οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν ότι οι μαχητές τους «σκότωσαν και αιχμαλώτισαν» έναν άγνωστο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών στο στρατόπεδο Τζαμπάλια. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε πάντως αυτό τον ισχυρισμό.

Στο μεταξύ οι ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα εντείνονται παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 80 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες καθώς ενίσχυσαν τις επιθέσεις σε όλο τον θύλακα.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα, έχει σκοτώσει σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περίπου το 80% των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων του πληθυσμού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, η έντονη πείνα είναι ευρέως διαδεδομένη και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ορισμένες περιοχές βιώνουν λιμό.
Έκκληση από δεκάδες οργανώσεις να κηρυχτεί κατάσταση λιμού

Περισσότεροι από 70 διεθνείς οργανισμοί καλούν όλες τις αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωση το Euro-Med Human Rights Monitor.

Τα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα που ξεκίνησε στις 7 Μαΐου, ανέφερε η οργάνωση.

«Ολόκληρος ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ντέιρ αλ Μπαλάχ, Χαν Γιουνίς και της Ράφα, βιώνουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τους μισούς από αυτούς να βρίσκονται στο στάδιο της καταστροφής/πείνας», ανέφερε η δήλωση.

Μόλις τέσσερα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο εισήλθαν σήμερα στη Γάζα μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ.
Τα φορτηγά αυτά κατάφεραν να περάσουν στη Γάζα μέσω μιας νέας συμφωνίας για την παράκαμψη του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Περίπου 200 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βυτιοφόρων, αναμένεται να εισέλθουν σήμερα στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Ζαγέντ, επικεφαλής του αιγυπτιακού κινήματος της Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν ανθρωπιστικές ομάδες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια λόγω των συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή.

Η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει ξανά την πλευρά της από το πέρασμα της Ράφα έως ότου ο έλεγχος της Γάζας παραδοθεί στους Παλαιστίνιους. Συμφώνησε να εκτρέψει προσωρινά την κυκλοφορία μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, του κύριου τερματικού σταθμού εμπορευμάτων της Γάζας, μετά από συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι.

Αλλά αυτή η διάβαση ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτη λόγω των μαχών που συνδέονται με την επίθεση του Ισραήλ στην κοντινή πόλη Ράφα. Το Ισραήλ λέει ότι έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες φορτηγά να εισέλθουν, αλλά οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι είναι συνήθως πολύ επικίνδυνο να ανακτηθεί η βοήθεια από την άλλη πλευρά.

Ο Christopher Lockyear, γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), λέει ότι η ομάδα του «βλέπει έναν περαιτέρω στραγγαλισμό της Λωρίδας της Γάζας» αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν το πέρασμα της Ράφα, καθώς και «μια περαιτέρω συλλογική τιμωρία για τον λαό της Γάζας». Είπε ακόμα ότι 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη χερσαία επίθεση στη Ράφα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σε μια άλλη εξέλιξη της ημέρας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το απόγευμα για να συζητηθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου