Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Στη «λίστα της ντροπής» βάζει ο Γκουτέρες το Ισραήλ και τη Χαμάς


AP Photo/Hatem Moussa
Στη «λίστα της ντροπής» βάζει ο Γκουτέρες το Ισραήλ και τη Χαμάς
efsyn.gr
Με τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες προσθέτει τον στρατό του Ισραήλ και τους μαχητές της Χαμάς σε έναν διεθνή κατάλογο θυτών που έχουν διαπράξει παραβάσεις σε βάρος παιδιών.

Ο διεθνής αυτός κατάλογος (που είναι γνωστός ως «λίστα της ντροπής») συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση για τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, που αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη 14η Ιουνίου. Οι παραβάσεις περιλαμβάνουν ακρωτηριασμούς παιδιών, στρατολόγηση ανηλίκων, απαγωγές ή σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός προστέθηκε σε αυτή τη λίστα. Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια τηλεφωνική επαφή με τον Γκιλάντ, όπως γίνεται για λόγους «ευγενείας» για όλες τις χώρες που μπαίνουν για πρώτη φορά στον κατάλογο.

«Αυτό γίνεται για να προειδοποιείται η χώρα και να αποφεύγονται οι διαρροές», είπε, καταγγέλλοντας την ηχογράφηση και τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης. «Είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο και, ειλικρινά, κάτι που δεν έχω ξαναδεί στα 24 χρόνια που υπηρετώ στον Οργανισμό», τόνισε. Όταν ρωτήθηκε αν θα περιληφθεί και η Χαμάς στη λίστα, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης, καλώντας όλον τον κόσμο «να την διαβάσει στο σύνολό της και να εξάγει τα συμπεράσματά του».

Πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν να συμπεριληφθεί και το Ισραήλ στη λίστα, εδώ και χρόνια. Το 2022 ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι θα έβαζε τη χώρα στον κατάλογο αυτόν, εάν δεν διαπιστωνόταν κάποια βελτίωση. Πέρσι όμως σημείωνε ότι «μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις» μεταξύ 2021-22.

Οργή στο Ισραήλ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση προκάλεσε αναβρασμό στο Ισραήλ, με τον Γκιλάντ Ερντάν να χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως «επαίσχυντη». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς είπε ότι η απόφαση θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας του με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Είμαι απολύτως σοκαρισμένος και αηδιασμένος από αυτήν την επαίσχυντη απόφαση του γενικού γραμματέα», τόνισε ο Ερντάν. «Ο ισραηλινός στρατός είναι ο ηθικότερος στρατός στον κόσμο, επομένως αυτή η ανήθικη απόφαση μονάχα θα βοηθήσει την τρομοκρατία και θα επιβραβεύσει τη Χαμάς» συμπλήρωσε.

«Ο μοναδικός που εντάσσεται σήμερα σε μια μαύρη λίστα είναι ο γενικός γραμματέας, του οποίου οι αποφάσεις από την αρχή του πολέμου και ακόμα και μετά επιβραβεύουν τους τρομοκράτες και τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά σε τρομοκρατικές ενέργειες (…) Ντροπή του!», τόνισε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος καταφέρεται συχνά εδώ και μήνες σε βάρος του Αντόνιο Γκουτέρες και γενικότερα του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε, σε μια ανακοίνωση, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «προστέθηκαν τα ίδια στον μαύρο κατάλογο της ιστορίας, όταν συνέπραξαν με εκείνους που στηρίζουν τους δολοφόνους της Χαμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου