Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ο τουρκικός στρατός επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους στρατιώτες- ο Ελληνικός στρατός Χαφιεδίζει και Τιμωρεί!

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Σε Ελληνικό και Τουρκικό Στρατό Εχθρός είναι ο φαντάρος και για αυτό πρέπει να του κλείσουν το στόμα, να το πατάξουν!
Για να μην υπάρχουν αποδείξεις της συμμετοχής τους σε βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.....
Για να μην υπάρχουν καταγραφές της βίας που ασκούν οι αστικοί στρατοί τους στους πρόσφυγες και μετανάστες...
Για να μην αποκαλύπτονται οι άθλιες συνθήκες της Υποχρεωτικής Στράτευσης, τα καψόνια και η Αυθαιρεσία....
Δυναμώνουμε λοιπόν την πάλη για Κίνημα μαζικό Μέσα και Έξω από τον Στρατό, για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Φαντάρου Πολίτη με Στολή, ενάντια σε πόλεμο και εθνικισμό, σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Έλληνες και Τούρκοι φαντάροι είναι των λαών παιδιά, δεν θα σκοτωθούν για κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα επιχειρηματιών, κρατών και των ιμπεριαλιστών.  

Τροποποίηση του νόμου περί προσωπικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που εισάγει νέους περιορισμούς στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους στρατιώτες ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. Η νομοθεσία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια μετά τα πρόσφατα περιστατικά διαρροών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι στρατιώτες απαγορεύεται πλέον αυστηρά να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η απαγόρευση αποσκοπεί στην πρόληψη της διάδοσης ευαίσθητων πληροφοριών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και το προσωπικό. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε αρκετές παραβιάσεις της ασφάλειας που αποδίδονται στην κακή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το στρατιωτικό προσωπικό.

Προηγούμενες διαταγές είχαν ήδη απαγορεύσει στους στρατιώτες τη χρήση κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την ανυπακοή να οδηγεί σε έρευνες. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που τροποποιούνται οι πειθαρχικοί κανονισμοί του στρατού.

Με ένα νέο άρθρο που προστέθηκε στο νόμο περί προσωπικού, απαγορεύεται πλέον η δημοσίευση “της στρατιωτικής ταυτότητας του ιδίου ή άλλου στρατιωτικού, στρατιωτικών πληροφοριών, εγγράφων, πληροφοριών τοποθεσίας ή οποιουδήποτε οπτικού και ηχητικού υλικού που περιέχει οποιαδήποτε από αυτά, όπως εικόνες, κείμενα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και βίντεο, μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, διαδικτύου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και όλων των άλλων μέσων ενημέρωσης”.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινώνησε το Nordic Monitor, υπάρχουν συνεχή ζητήματα σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τουρκικό στρατό, ιδίως προβλήματα που προκύπτουν από τους στρατεύσιμους που εκπληρώνουν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία. Ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδίως στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, στρατιώτες έχουν αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της θέσης μονάδων, με αποτέλεσμα να κινηθούν νομικά εναντίον ορισμένων στρατιωτών για ανυπακοή.

Οι ειδικοί ανέφεραν συγκεκριμένα ότι τα βίντεο στο TikTok παρουσιάζουν σοβαρά τρωτά σημεία ασφαλείας. Σημείωσαν επίσης ότι η αλληλεπίδραση με αυτά τα βίντεο επηρεάζει τη συγκέντρωση των στρατιωτών και ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων σε φυλάκια δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας. Επιπλέον, επεσήμαναν ότι τα βίντεο του TikTok που απεικονίζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις μοιράζονται συχνά από εθνικιστικές ομάδες, δημιουργώντας μια τάση που επηρεάζει την πειθαρχία στις τάξεις.

Η ρύθμιση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους στρατιώτες δεν αφορά μόνο τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Στο παρελθόν, βίντεο που αποκαλύπτουν κακές συνθήκες στους στρατώνες έχουν συχνά προκαλέσει αντιδράσεις. Πολυτελή στρατιωτικά καταλύματα σε μεγάλες πόλεις και συγκρίσεις με τα παλάτια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν προκαλέσει επικρίσεις, αναδεικνύοντας τις κακές συνθήκες για τους στρατιώτες. Επιπλέον, η μεταφορά στρατιωτών από τη μία πόλη στην άλλη με φορτηγά με φρούτα έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις. Ορισμένοι στρατιώτες είχαν μοιραστεί βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τους έδειχναν να μεταφέρονται με ανασφαλή τρόπο, καθισμένοι στο πίσω μέρος φορτηγών με φρούτα.

Τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από δύο ξεχωριστές επιθέσεις του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, στην περιοχή Hakurk του βόρειου Ιράκ, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που περιγράφουν λεπτομερώς την ανεπαρκή φυσική κατάσταση των βάσεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατώνων και των ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας. Ήταν σαφές ότι οι εικόνες αυτές είχαν ληφθεί από στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα.Nordic Monitor

Η δημόσια κατακραυγή που προκάλεσαν αυτές οι εικόνες οδήγησε το Υπουργείο Άμυνας να εκδώσει οδηγία που απαγόρευε την παρουσία κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα καταγραφής στις εν λόγω περιοχές των βάσεων, εκτός από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειχναν σκηνές θαμμένες στο χιόνι. Σε μια περιοχή όπου η στρατιωτική διοικητική μέριμνα και η παράδοση βοήθειας είναι εξαιρετικά δύσκολες, η παρουσία των στρατιωτών αμφισβητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. Επιπλέον, στα βίντεο υποστηρίχθηκε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα στις βάσεις δεν λειτουργούσαν.

Το 2020 ένας στρατιώτης που εκτελούσε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία μοιράστηκε στο Facebook φωτογραφίες του με στρατιωτική στολή σε μονάδα του στρατού, με αποτέλεσμα να κινηθεί δικαστική διαδικασία με την κατηγορία της ανυπακοής. Το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο, επισημαίνοντας ότι δεν του είχε κοινοποιηθεί καμία απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από έφεση του στρατιωτικού εισαγγελέα, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Εφετείο, το οποίο ανέτρεψε την απόφαση, δηλώνοντας ότι λόγω της απουσίας οδηγίας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιώτης δεν μπορούσε να λογοδοτήσει.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή ενημέρωση.

Πηγή: Nordic Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου