Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Δυναμική διαδήλωση ενάντια στη διάλυση της ψυχικής υγείας έξω από τη Βουλή


Eurokinissi
Δυναμική διαδήλωση ενάντια στη διάλυση της ψυχικής υγείας έξω από τη Βουλή
efsyn.gr
Νέο βροντερό «όχι» για να μην περάσει το νομοσχέδιο-ταφόπλακα, που διαλύει τη δημόσια ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση. Μπόλικη προπαγάνδα από την κυβέρνηση απέναντι στη σημερινή πανυγειονομική απεργία. Προκλητική η στάση της αστυνομίας

Σε πλήρη κινητοποίηση η κυβέρνηση για να κυρώσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», το οποίο εισήχθη προς ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την έγκρισή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σήμερα ήρθε η σειρά η γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Συρεγγέλας, μετά τη χθεσινή προπαγάνδα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος βάφτισε «fake news» που «διασπείρει η αντιπολίτευση», όλες τις διαμαρτυρίες από την επιστημονική κοινότητα, από υγειονομικούς στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, από πλήθος φορέων και καλλιτεχνών. «Αυτή την περίοδο ακούμε πολλά fake news, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι τάχα η κυβέρνηση πάει να καταργήσει τα ψυχιατρικά κέντρα και τα κέντρα πρόληψης. Αυτό δεν ισχύει» δήλωσε προκλητικά η κ. Συρεγγέλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το αίτημα όμως για απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου, που παραδίδει της δημόσιες υπηρεσίες στους ιδιώτες είναι καθολικό, όπως φαίνεται και από τη σημερινή πανυγειονομική απεργία. Περίπου 150 φορείς των δύο ευαίσθητων τομέων έχουν καταγγείλει ότι το ν/σ θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει στις υπάρχουσες δομές οδηγώντας στην εξόντωση ψυχικά ασθενείς και τοξικοεξαρτημένους.

Το πρωί πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ψυχιατρεία και δομές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας κατακεραυνώνοντας τη Νέα Δημοκρατία, που επιχειρεί να περάσει το σχέδιο νόμου λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής παρότι το έχει κάνει γνωστό από τον Νοέμβριο και παρότι έχει ξεσηκώσει μπαράζ κινητοποιήσεων.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες τονίζουν πως το εκτρωματικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει την ψυχική υγεία εκατό χρόνια πίσω και θα καταργήσει τα στεγνά προγράμματα βάζοντας «ταφόπλακα» και στην απεξάρτηση. «Χρέος μας η ζωή και όχι πάμε και όπου βγει», «Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», «οι δημόσιοι φορείς πρόληψης είναι το στήριγμα της κοινωνίας» έγραψαν χαρακτηριστικά τα πανό.

Η πορεία συνάντησε φραγμό από κλούβες στη βασιλίσσης Σοφίας. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, χώρισαν την συγκέντρωση στα δύο και απείλησαν με συλλήψεις υγειονομικούς.

Εurokinissi

Σημειώνεται ότι με το ν/σ προβλέπεται η ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα (Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), η αναμόρφωση και το περιεχόμενο της ψυχικής υγείας και η δημιουργία ενός άλλου ιδιωτικού φορέα, του ΕΟΠΑΕ, όπου θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ (Αναλυτικότερα εδώ τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου).

Το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. θα γίνει νέα διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, την διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου