Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ο υπερφυσικός μπέμπης

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού
ΛΑΜΙΝ ΓΙΑΜΑΛ ποδοσφαιριστής
Ο υπερφυσικός μπέμπης
ΕΦΣΥΝ

Αλήθεια, εσείς τι κάνατε σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών; Ο νεαρός εξτρέμ της Ισπανίας πάντως έσπαγε ένα ρεκόρ που κρατούσε ο τεράστιος Πελέ επί 66 χρόνια...

Πριν από έναν χρόνο, στις 30 Μαΐου 2023, ο Λαμίν Γιαμάλ αγωνιζόταν με τη φανέλα της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Παίδων (κάτω των 17). Δεν είχε ακόμα συμπληρώσει τα 16 χρόνια του και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 4 γκολ. Το τελευταίο τέρμα του ήταν περίφημο και σημειώθηκε στον ημιτελικό με τη Γαλλία.

Σχεδόν 14 μήνες αργότερα ο Ισπανός πιτσιρικάς βρίσκεται σε άλλο ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τώρα όμως αγωνίζεται με τους μεγάλους. Θα μπορούσε βάσει ηλικίας να μετέχει στις ομάδες των Παίδων, των Νέων (Κ19) ή των Ελπίδων (Κ21). Ομως ο εκλέκτορας της ομάδας των ανδρών της Ισπανίας, Λουίς ντε λα Φουέντε, όπως και όσοι είχαν δει τον Γιαμάλ αγωνιζόμενο, έκριναν ότι δεν υπήρχε ο λόγος να καθυστερήσουν την άνοδό του στους μεγάλους. Επαιξε ένα ματς με τους Νέους και κατόπιν έκανε το άλμα –το ταλέντο του το δικαιολογούσε και το απαιτούσε ταυτόχρονα.

Ο νεαρός εξτρέμ της Μπαρτσελόνα τούς δικαίωσε. Στο Euro 2024, όπου εκατομμύρια μάτια είναι στραμμένα πάνω του, είναι βασικότατος στα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού. Και στον ημιτελικό της διοργάνωσης -κατά σύμπτωση πάλι απέναντι στη Γαλλία- πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ με ωραίο φαλτσαριστό σουτ με το αριστερό εκτός περιοχής. «Ενα σούπερ αστέρι γεννιέται. Ηταν η κορυφαία στιγμή του αγώνα, ίσως η κορυφαία του Euro 2024» δήλωσε ο Γκάρι Λίνεκερ στην αγγλική τηλεόραση.

Με το γκολ αυτό ο Λαμίν Γιαμάλ έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, καταρρίπτοντας κατά έναν χρόνο και τέσσερις μήνες το σχετικό ρεκόρ του τεράστιου Πελέ από το 1958! Ρεκόρ που πρόσθεσε δίπλα σε αυτά του νεαρότερου παίκτη και σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας.

Την Τρίτη ο Γιαμάλ πανηγύρισε το γκολ του επί της Γαλλίας σχηματίζοντας με τα δάκτυλά του τον αριθμό 304, που παραπέμπει στη συνοικία του, τη Ροκαφόντα στην πόλη Ματαρό της Καταλονίας. Βρίσκεται περίπου 20 χλμ. βορειοανατολικά της Βαρκελώνης και έχει ταχυδρομικό κώδικα 08304. Η Ροκαφόντα δαιμονοποιείται από το Vox, το ακροδεξιό κόμμα που επιτίθεται συχνά σε αυτή και άλλες φτωχές συνοικίες της Ισπανίας, με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό «πολυπολιτισμικές κοπριές».

Με τον τρόπο του ο από σήμερα -γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 2007- 17χρονος παίκτης έδωσε την απάντησή του: ότι ένα παιδί που βγήκε από αυτές τις... «πολυπολιτισμικές κοπριές» είχε βοηθήσει την Ισπανία να προκριθεί στον τελικό του Euro 2024. To Vox πανηγύρισε την επιτυχία της ομάδας με τον ηγέτη του, Σαντιάγο Αμπασκάλ, να γράφει «Εμπρός, Ισπανία! Στον τελικό!». Ομως λίγες ώρες αργότερα συνέχισε τις επιθέσεις σε περιοχές όπως η Ροκαφόντα, μιλώντας για «χωνευτήρια εγκληματικότητας».

Η Ιρένε Μοντέρο, πρώην υπουργός Εθνικής Ισότητας και βουλεύτρια του Podemos, βγήκε στην αντεπίθεση την περασμένη Τρίτη μετά την πρόκριση της Ισπανίας: «Είναι σημαντικό σε μέρες σαν αυτή να θυμίζουμε τον Λαμίν Γιαμάλ σε εκείνους που λένε ότι η Ισπανία δεν είναι αρκετά μεγάλη για όλους ή ότι υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα ή ότι οι μετανάστες είναι εγκληματίες. Η Ισπανία είναι ο Λαμίν Γιαμάλ, που πανηγύρισε το γκολ του τιμώντας την ταπεινή συνοικία του στο Ματαρό».

Ο ίδιος ο Γιαμάλ είχε δεχτεί μηνύματα μίσους στα social media από κύκλους της Ακροδεξιάς που θεωρούσαν απαράδεκτο να έχει η Εθνική Ισπανίας παίκτη με πατέρα Μαροκινό και μητέρα με καταγωγή από την Ισημερινή Γουινέα. Τους ήταν αδιάφορο ότι και ο πιτσιρικάς και οι γονείς του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καταλονία. Ο νεαρός όμως έχει μάθει πια να κλείνει τα αυτιά στις παραφωνίες αυτές.

Ηδη από τα 7 χρόνια του ο Λαμίν είχε μπει στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα και η άνοδός του ήταν σταθερή και εντυπωσιακή ταυτόχρονα. Παρά τη συστηματική προπόνηση, δεν έχασε ποτέ τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου που έμαθε στις αλάνες από νήπιο: την ντρίμπλα, την επιτάχυνση, τη συνήθεια να τα βάζει με μεγαλύτερους σε ηλικία αντιπάλους.

Ομως έχανε πολλές ώρες στο τρένο στο πήγαινε-έλα μαζί με τον πατέρα του, οπότε οι «μπλαουγράνα» αποφάσισαν ότι θα ήταν προτιμότερο για τον πιτσιρικά να εγκατασταθεί μόνιμα στους ξενώνες τής Λα Μασία. Ετσι παρακολουθούσαν τις σπουδές του, τη διατροφή του και τις ώρες ξεκούρασής του, κάτι στο οποίο πλέον συμβάλλει και ο ατζέντης του, ο περίφημος Ζόρζε Μέντες. Το μεγάλο άγχος όλων -προπονητών, μάνατζερ, συμπαικτών και οικογένειας- είναι να παραμείνει ο Λαμίν προσγειωμένος και να μην αποκτήσει κακές συνήθειες από τόσο μικρή ηλικία, μολονότι πλέον είναι καταξιωμένος στην Μπαρτσελόνα και στην Εθνική Ισπανίας. Οσο για το συμβόλαιό του; Οι «μπλαουγράνα» τού έχουν βάλει ρήτρα αποδέσμευσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (!) -ρήτρα αντι-Σεΐχη, όπως αποκαλείται- ώστε να μη χάσουν τον παίκτη από Καταριανούς ή Σαουδάραβες παράγοντες.

Ο Γιαμάλ φιγουράρει ήδη μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη του Euro 2024 (1 γκολ και 3 ασίστ μέχρι στιγμής), όμως δεν μπορεί να πιεί οινοπνευματώδη, δεν μπορεί να οδηγήσει, πηγαίνει ακόμα σχολείο και φοράει σιδεράκια στα δόντια. Μένει ακόμα με τους γονείς του, όμως αυτός τους συντηρεί πλέον οικονομικά και παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του. Τίποτε δεν είναι συνηθισμένο στη ζωή του Λαμίν Γιαμάλ. Ισως γιατί το ταλέντο του δεν είναι συνηθισμένο...
Γιατί τον επιλέξαμε

Η Ισπανία προχώρησε στον τελικό του Euro 2024, στον οποίο αύριο θα αντιμετωπίσει την Αγγλία. Πρωταγωνιστής της πρόκρισης αυτής ήταν -σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών- ένας πιτσιρίκος με Μαροκινό πατέρα, μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα που έχει περάσει όλη τη ζωή του στην Καταλονία και σκοράρει με τα χρώματα της φημισμένης Μπαρτσελόνα. Δεν έχουν καλά καλά φύγει τα ίχνη της νεανικής ακμής από το πρόσωπό του, όμως το παιχνίδι του, εκρηκτικό και ουσιαστικά ταυτόχρονα, έχει ενθουσιάσει τους ποδοσφαιρόφιλους παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου