Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Πολωνία – Λιθουανία: Σχέδια μαζικής εκκένωσης πληθυσμού σε περίπτωση πολέμου

Χαρακτηριστικά της εντεινόμενης πολεμικής προπαρασκευής είναι τα σχέδια σε χώρες του ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη για τη μαζική εκκένωση πληθυσμών σε περίπτωση πολέμου.

Στην Πολωνία, μιλώντας για τον «νόμο Πολιτικής Προστασίας και Πολιτική Αμυνας», ο υπουργός Εσωτερικών T. Siemoniak ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει σχέδιο για τη μαζική εκκένωση πληθυσμών, καθώς και προβλέψεις για τη δημιουργία ασφαλών κυβερνητικών επικοινωνιών.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα δίνονται 5-6 δισ. ζλότι τον χρόνο (περίπου 1,17 δισ. ευρώ) για την κατασκευή καταφυγίων και άλλων μέτρων πολιτικής προστασίας. Υπογράμμισε ότι το 0,15% του ετήσιου ΑΕΠ της Πολωνίας, από τον «αμυντικό» προϋπολογισμό, θα κατευθύνεται σε τέτοιους σκοπούς, όπως και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει άλλο 0,15% για τον ίδιο λόγο.

«Η κύρια προοπτική της δουλιάς σε αυτό το έργο είναι οι αρχές του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε, τονίζοντας χαρακηριστικά: «Δεν είναι πλέον μια αφηρημένη κατάσταση, ότι εδώ εξετάζουμε τα πράγματα σε καιρό ειρήνης, αλλά εξετάζουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία και τις λύσεις μας».

Ο δε Πολωνός υπουργός Αμυνας, W. Kosiniak-Kamysz ανακοίνωσε χθες ότι την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει η νέα στρατιωτική επιχείρηση του πολωνικού στρατού για την «ασφάλεια» των συνόρων με τη Λευκορωσία (με την ονομασία «Ασφαλής Ποντλάχια»).

Αντίστοιχα, στη Λιθουανία, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπουργεία και διάφοροι θεσμοί καταστρώνουν σχέδια για την μαζική εκκένωση πολιτών σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.

Σε σχετική συνάντηση την περασμένη Πέμπτη, συμφωνήθηκε ο καταμερισμός για την προετοιμασία του σχεδίου, ενώ μέσα στον Ιούλη είχε προηγηθεί ενημέρωση των δήμων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι οι δήμοι να είναι έτοιμοι να μεταφέρουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο εκκένωσης πρέπει να περιλαμβάνει διεθνείς μεταφορές και ότι μεταφορές έχουν ήδη γίνει με γειτονικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου