Φώτο Αρχείου / Στο λιμάνι της Σούδας , στον προβλήτα Κ14 της Νατοϊκής Βάσης Μαραθίου, κατέπλευσε το πρωί (26/12/2023) το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford»
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυξάνουν κατακόρυφα τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου, δυναμιτίζοντας παραπέρα την περιοχή και πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο μίας γενικευμένης ανάφλεξης.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν διέταξε το βράδυ της Κυριακής το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» (που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35C και σύγχρονα αντιτορπιλικά) να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή. Πλέον οι ΗΠΑ θα έχουν δυο αεροπλανοφόρα προς υποστήριξη του Ισραήλ (το δεύτερο είναι το «USS Theodore Roosvelt») υπό τις διαταγές του Κεντρικού Διοικητηρίου του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).
Ανησυχίες για γενικευμένη ανάφλεξη προκαλεί και η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας να στείλει στην περιοχή το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia» που διαθέτει πυραύλους Κρουζ.
Το υποβρύχιο ολοκλήρωσε πρόσφατα γυμνάσια κοντά στην Ιταλία. Κατά τους αναλυτές του πρακτορείου ΑΡ, η αποστολή πυρηνικού υποβρυχίου στην περιοχή «είναι σαφές μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, που θεωρείται από ΗΠΑ και Ισραήλ πως ετοιμάζουν επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ισραήλ».
Αναμένουν επίθεση «εντός λίγων ημερών»
Η περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή ανακοινώθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Οστιν με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, προχτές βράδυ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών διαδίδουν ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ και μπορεί να το πράξει «εντός λίγων ημερών».
Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοί τους έχουν αναπτύξει ισχυρές ναυτικές δυνάμεις ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, σε μία προσπάθεια να θωρακίσουν περαιτέρω την αεράμυνα της περιοχής και να αποτρέψουν πιθανές απειλές ή επιθέσεις από τη θάλασσα.
Μεταξύ των πολεμικών πλοίων που πλέουν στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ βρίσκονται ήδη δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, ενώ τις τελευταίες μέρες είναι ελλιμενισμένο στη Λεμεσό το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Wasp».
Το πλοίο μεταφέρει και την 24η Μονάδα Εκστρατείας Πεζοναυτών Ειδικών Επιχειρήσεων και η παρουσία του στην περιοχή ερμηνεύεται από αναλυτές σαν πιθανή ένδειξη προετοιμασίας επιχείρησης, με στόχο τη μαζική απομάκρυνση ξένων πολιτών από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ίδιο λόγο πλέουν στην περιοχή τα βρετανικά πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων «RFA Mounts Bay» και «RFA Cardigan Bay», τα οποία μπορούν να μεταφέρουν συνολικά 1.400 άτομα αν χρειαστεί.Στα ανοιχτά του Λιβάνου, σε απόσταση που επιτρέπει ωστόσο την επιτήρηση της κατάστασης, πλέουν έξι πολεμικές μονάδες από ισάριθμες χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) στο πλαίσιο της μόνιμης ναυτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL).
Πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις, σε μικρή απόσταση από τη ρωσική ναυτική βάση της Συρίας στο Ταρτούς.Ισραηλινές επιθέσεις και απειλές κατά πάντων!
Στο μεταξύ, αμείωτες παραμένουν οι επιθέσεις και οι απειλές του Ισραήλ στα γειτονικά κράτη, προλειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Την Κυριακή, νέα επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στον Νότιο Λίβανο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δυο ακόμα μαχητών της Χεζμπολάχ. Χτες, Δευτέρα, η Χεζμπολάχ απάντησε με μπαράζ 30 ρουκετών σε περιοχές του Βορείου Ισραήλ.
Την Παρασκευή, ένας αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Σιδώνα του Λιβάνου, από drone που έπληξε το αυτοκίνητό του, ενώ επιθέσεις έγιναν και στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Το Σαββατοκύριακο, τηλεκατευθυνόμενα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και της Βρετανίας βομβάρδισαν περιοχές των Χούθι στο νησάκι Καμαράν που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι Χοντέιντα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κατήγγειλε χτες την Τεχεράνη πως εντείνει το λαθρεμπόριο όπλων στο Ισραήλ μέσω γειτονικών χωρών με σκοπό «επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών».
«Οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης συνεργάζονται με τη Χαμάς στον Λίβανο, προωθώντας λαθραία όπλα και κεφάλαια στην Ιορδανία με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς», είπε, αφήνοντας ανοιχτό να επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός ακόμα και σε εδάφη της Ιορδανίας.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, οι Ιρανοί εντείνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες στα δυτικά τμήματα της χώρας, τα οποία θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως σήμερα Τρίτη.
Η Κίνα, από την πλευρά της, διά του υπουργού Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, προειδοποίησε πως υποστηρίζει το Ιράν στην υπεράσπιση «της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εθνικής του αξιοπρέπειας». Ο Ουάνγκ, μιλώντας τηλεφωνικά στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών του Ιράν την Κυριακή, επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η δολοφονία Χανίγιε «παραβίασε την κυριαρχία του Ιράν και απείλησε την περιφερειακή σταθερότητα».
Τέλος, ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν πρότεινε την Κυριακή τον Αμπάς Αραγτσί ως υπουργό Εξωτερικών της χώρας, επιλέγοντας έναν αξιωματούχο που από το 2013 έως το 2021 ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν στις συνομιλίες για τα πυρηνικά.
Νέο μακελειό σε σχολείο της Γάζας
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό και με το Ισραήλ να αισθάνεται «ζεστές τις πλάτες του» από τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους του, ένα νέο λουτρό αίματος συνέβη αργά το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου στο σχολείο «ατ Τάμπιν», στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 100 αμάχων, με τους περισσότερους να είναι παιδιά, έφηβοι, γυναίκες, που είχαν βρει καταφύγιο σ’ αυτό, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής.
Χτες, 311η μέρα πολέμου, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 39.897 και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 92.152. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, τις τελευταίες 48 ώρες, σκοτώθηκαν πάνω από 107 Παλαιστίνιοι.
Η απερίγραπτη κόλαση στο σχολείο «ατ Τάμπιν» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαμάς που το χαρακτήρισε «φρικτό έγκλημα» και «επικίνδυνη κλιμάκωση».
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, που είναι πρώτες στον εξοπλισμό του κράτους – δολοφόνου με κάθε λογής βόμβες και όπλα, εξέφρασαν την …«έντονη ανησυχία» τους και ζήτησαν από τον σύμμαχό τους Ισραήλ «περισσότερες λεπτομέρειες».
Πλάι στο συνεχές αιματοκύλισμα της Γάζας, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και οι έποικοι συνεχίζουν τις εισβολές και το πογκρόμ βίαιων επιθέσεων και κατασχέσεων παλαιστινιακής γης.
Χθες, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν άλλους 12 Παλαιστίνιους σε Τζενίν, Ραμάλα, Χεβρώνα, Καλκίγια και Ιεριχώ ανεβάζοντας σε πάνω από 10.000 τις ανάλογες συλλήψεις Παλαιστινίων από τον στρατό από τις 7 Οκτώβρη.
Παράλληλα, στο χωριό αλ Τίρα ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν και στη συνέχεια συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο, ενώ την Κυριακή Εβραίοι έποικοι κατέλαβαν χωράφια παλαιστινιακής ιδιοκτησίας στη βόρεια Κοιλάδα του Ιορδάνη. Ο στρατός προχώρησε ένα 24ωρο μετά στον αποκλεισμό χωριών της Βόρειας Δυτικής Οχθης.
Διπλωματικός φερετζές στη σφαγή των Παλαιστινίων
Κι ενώ ο κίνδυνος της ανάφλεξης δυναμώνει, στο διπλωματικό πεδίο κυριαρχεί το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ, παρουσία μεσολαβητών από το Κατάρ και την Αίγυπτο, την Πέμπτη 15 Αυγούστου.
Στόχος των συνομιλιών αναφέρεται η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να τορπιλίζει με κάθε αφορμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την Κυριακή, η Χαμάς ζήτησε «αντί να εμπλακεί σε περισσότερες διαπραγματεύσεις ή να φέρει νέες προτάσεις», να εφαρμοστεί στην πράξη το σχέδιο που έχει ήδη συζητηθεί για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων τριών φάσεων.
«Οι μεσολαβητές θα πρέπει να το επιβάλουν στο Ισραήλ, αντί να συνεχίσουν περαιτέρω γύρους διαπραγματεύσεων ή νέες προτάσεις που θα παρείχαν κάλυψη για την επιθετικότητα της κατοχής και θα της έδιναν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσει τη γενοκτονία κατά του λαού μας», προσθέτει η ανακοίνωση.
Σε αυτό το φόντο, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς ξεκίνησε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις 14 Αυγούστου θα μεταβεί στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη και συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ, με διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στις 15 Αυγούστου.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Ο. Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κ. Στάρμερ προειδοποίησαν το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή «να μην προβούν σε περαιτέρω κλιμάκωση» και απαίτησαν «όλοι οι όμηροι της Χαμάς να απελευθερωθούν», σε μια εξόφθαλμη κίνηση στήριξης του Ισραήλ, που βάζει μπουρλότο σε όλη την περιοχή.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου