Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Μαθαίνοντας από τις συγκρούσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ-Παλαιστίνης

photo credit: © UNICEF/Eyad El Baba
Η Ταϊβάν, ένα μικρό ανεξάρτητο νησί που βρίσκεται στην ακτογραμμή της Κίνας, έχει καταφέρει να συνεργαστεί επιτυχώς με πολλά ισχυρά κράτη για να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που έχει βοηθήσει την οικονομία της. Η Κίνα, ωστόσο, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της και πιστεύει ότι το νησί είναι μια επαναστατική περιοχή που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνει μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Η Κίνα έχει λάβει μέτρα για να απομονώσει την περιοχή αυτή και αυτό έχει οδηγήσει την Ταϊβάν να έχει διπλωματικές σχέσεις μόνο με ορισμένες χώρες. Ένας από τους κύριους συμμάχους της Ταϊβάν θα ήταν οι ΗΠΑ, μια μεγάλη πηγή οπλισμού για το νησί. Αυτός ο “κατάλογος” συμμάχων βοηθά τα κράτη και δείχνει επίσης ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ταϊβάν στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να εξισορροπήσουν την ισχύ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και των προσπαθειών τους να σταματήσουν την κινεζική κυριαρχία στην περιοχή αυτή.

Η Ταϊβάν κατέχει ηγετική θέση στη βιομηχανία ημιαγωγών και η συνεργασία με χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας υπήρξε ένας σημαντικός λόγος για αυτό. Η Ταϊβάν έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών και η ανάπτυξή της στον τομέα αυτό δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TMSC) είναι η πολυτιμότερη εταιρεία στην ήπειρο, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ του 2010 και του 2021, το νησί γνώρισε αύξηση του ΑΕΠ του κατά 44%, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 19% έως το 2025. Είναι επίσης μεταξύ των 25 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης είναι οι δύο σημαντικότερες συγκρούσεις που τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Η στάση της Ταϊβάν στις δύο συγκρούσεις υπήρξε αντιφατική. Η Ταϊβάν καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έλαβε μεγάλα μέτρα για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση, ενώ, στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης, δεν έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πολίτες και φαίνεται να “ντρέπεται” να απαντήσει για τις απάνθρωπες ενέργειες που γίνονται από τη διοίκηση του Ισραήλ. Σε αυτό το άρθρο συζητάμε τη στάση της Ταϊβάν και πώς χρησιμοποιεί τα διδάγματα που αποκόμισε από αυτές τις συγκρούσεις για τον εαυτό της, αν ποτέ προκύψει πόλεμος εναντίον της Κίνας.

Η Ταϊβάν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Πολλοί έχουν επισημάνει τη μεγάλη ομοιότητα της θέσης της Κίνας-Ταϊβάν με τη θέση Ουκρανίας-Ρωσίας, μία από αυτές είναι η χρήση του ιστορικού υπόβαθρου ως αιτία για την προσπάθεια κατάληψης του εδάφους με ισχύ. Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία αυτής της περιοχής, η στάση της Ταϊβάν σε θέματα όπως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η πρέσβειρα Χσιάο Μπλι-Χιμ εργάζεται επί του παρόντος ως εκπρόσωπος της Ταϊβάν στις ΗΠΑ και η πρόσφατη δήλωσή της, “Η επιβίωση της Ουκρανίας είναι η επιβίωση της Ταϊβάν”, “Η επιτυχία της Ουκρανίας είναι η επιτυχία της Ταϊβάν”, δείχνει σαφώς τη στάση της Ταϊβάν σε αυτό το ζήτημα. Οι εκπρόσωποι της Ταϊβάν έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τους Ουκρανούς και έχουν επίσης παρακολουθήσει στενά τα βήματα που λαμβάνουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης. Το έτος 2022, η Ταϊβάν αύξησε τις δαπάνες της στον στρατιωτικό τομέα και ανακοίνωσε επίσης την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας διάρκειας ενός έτους για τους άνδρες που πληρούν τις προϋποθέσεις, η οποία θα είναι ενεργή το 2024. Η τεράστια πίεση από τους γείτονές της είχε ως αποτέλεσμα να δηλωθεί ότι οι γυναίκες είναι πλέον επιλέξιμες για εθελοντική εκπαίδευση στις εφεδρικές δυνάμεις από τον αμυντικό στρατό της Ταϊβάν.

Η ανησυχία που προκάλεσαν οι Ρώσοι είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αναδιαρθρώσουν και να ψηφίσουν πράξεις όπως η Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας του 2023 (NDAA), η οποία εγκρίνει ένα ποσό που δεν υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για στρατιωτικούς σκοπούς της Ταϊβάν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό αναφέρεται στην Πράξη Ενισχυμένης Ανθεκτικότητας της Ταϊβάν, ένα τμήμα που παρουσιάζεται στην NDAA.

Η Ταϊβάν ήταν διαθέσιμη να επιδείξει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία μέσω της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας- κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 113 εκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό. Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα και στήριξη των προσφύγων, αλλά το Κίεβο δεν ήταν σίγουρο ότι θα λάβει βοήθεια, λαμβάνοντας άμεση υποστήριξη από την Ταϊβάν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη και μετά από αυτό, η Ταϊβάν εξακολουθεί να είναι μεταξύ των κορυφαίων συνεισφερόντων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτό γίνεται με τη συνεισφορά μέσω εκκλησιών και περιφερειακών ΜΚΟ, καθώς και με την αποστολή βοήθειας σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

Η Ταϊβάν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Η Ταϊβάν μαθαίνει στρατηγικά και κατανοεί τα γεγονότα στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Η Ταϊβάν μπορεί να δει το μέλλον και το παρελθόν της και στις δύο χώρες, δηλαδή το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει την παροχή βοήθειας στη Γάζα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει ένα μελλοντικό περιστατικό για την Ταϊβάν, εάν η Κίνα αποφασίσει ποτέ να καταλάβει τη χώρα με στρατιωτική κυριαρχία. Η Ταϊβάν θα ήταν από τους λίγους που μπορούν να κατανοήσουν σαφώς την απομόνωση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, επειδή αντικατοπτρίζει την απομόνωση που αντιμετωπίζει στην παγκόσμια τάξη λόγω της δύναμης της Κίνας. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι καλός φίλος όταν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν (MOFA) καταδίκασε δημοσίως τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Χαμάς. Οι πολίτες της Ταϊβάν έδειξαν επίσης την υποστήριξή τους προς τους απαχθέντες πολίτες του Ισραήλ χαρίζοντας λουλούδια στο γραφείο εκπροσώπησης του Ισραήλ στην Ταϊπέι. Ενώ ευχαρίστησε τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ταϊβάν, το Ισραήλ κατηγόρησε ταυτόχρονα την κινεζική κυβέρνηση για τις πολιτικές της.

Η Ταϊβάν δεν έχει αναλάβει τόσο μεγάλη πρωτοβουλία για την συγκέντρωση βοήθειας για την Παλαιστίνη όσο για την Ουκρανία. Έχουν προσφέρει βοήθεια στην Παλαιστίνη μόνο μέσω ορισμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων και δεν έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις που μιλούν για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ. Η Ταϊβάν πιστεύει ότι οι πληροφορίες και οι σχέσεις που απέκτησε από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά της αν ποτέ προκύψει πόλεμος εναντίον της Κίνας. Το μέλλον της Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις δύο μεγάλες δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, και κατά κάποιον τρόπο, το μέλλον της Ταϊβάν είναι το μέλλον της διπλωματίας και σίγουρα θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διεθνή τάξη, αν συμβεί κάτι καταστροφικό στο μέλλον.

Πηγή: Modern Diplomacy – Συγγραφείς: Τζ: Fardin Jahangeer και Dr. Karamala Areesh Kumar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου