Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η Ρωσία ισοπεδώνει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο

Powergame.gr
Η Ρωσία ισοπεδώνει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο

Η Ρωσία ισοπεδώνει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο© Ρωσική βόμβα FAB-500 στην Ουκρανία 
© EPA/State Emergency Service press service / HANDOUT

Το Τορέτσκ είναι μία ακόμη πόλη στην ανατολική Ουκρανία που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Το καθημερινό σφυροκόπημα από το ρωσικό πυροβολικό, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές βόμβες ολίσθησης, έχουν μετατρέψει ολόκληρες συνοικίες σε ερείπια. Η πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Ωστόσο, όπως συνέβη πρώτα στην Μαριόπολη με τους τελευταίους υπερασπιστές στη Χαλυβουργία του Azofstal, και στη συνέχεια σε Μπαχμούτ και Αβντιίβκα, οι Ρώσοι επιλέγουν την τακτική της ισοπέδωσης. Συνεχείς βομβαρδισμοί μέχρι να μην υπάρχει τίποτα λειτουργικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για τους Ουκρανούς υπερασπιστές.
Αυτήν τη φορά, όμως, στο ρωσικό οπλοστάσιο έχει προστεθεί ένα όπλο, που είναι σχεδόν αδύνατο για την ουκρανική άμυνα να το εξουδετερώσει: Οι βόμβες ολίσθησης είναι εξελιγμένες βόμβες ελεύθερης πτώσης, οι οποίες χρονολογούνται από τη Σοβιετική Εποχή. Η διαφορά τους είναι ότι διαθέτουν αναδυόμενα πτερύγια και ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, με το οποίο αποκτούν μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορούν να αποφύγουν τα εξελιγμένα δυτικά συστήματα εντοπισμού -όχι όμως και τα «παραδοσιακά» ραντάρ. Ωστόσο, τα τελευταία δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης που επιτρέπει την επιτυχημένη εξουδετέρωση του ρωσικού όπλου.

Οι βόμβες FAB αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ουκρανία

Οι ρωσικές βόμβες FAB ζυγίζουν μεταξύ 500 και 6.000 κιλών και είναι γεμάτες εκρηκτικά. Μία μόνο τέτοια βόμβα ολίσθησης είναι αρκετή για να διαλύσει μια πολυώροφη πολυκατοικία και να εξαφανίσει στρατιωτική οχύρωση από σκυρόδεμα. Μεταφέρονται από μαχητικά αεροσκάφη και απελευθερώνονται σε απόσταση 60 – 70 χλμ. από τον στόχο. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται εκτός βεληνεκούς από το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής αεράμυνας. Ανασταλτικά, επίσης, λειτουργεί ότι δεν χρησιμοποιούν πρόωση, όπως και ότι δεν αφήνουν θερμικό αποτύπωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου