Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Telegram: Φίμωση των social media με φόντο τη Ρωσία

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη του ρωσικής καταγωγής Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή του Telegram, μετά την προφυλάκισή του από τις γαλλικές αρχές. Το βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνει 12 κακουργήματα που αφορούν μεταξύ άλλων εμπόριο ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία, οργανωμένο έγκλημα και παροχή μη-εξουσιοδοτημένων υπηρεσιών κρυπτογράφησης. Ωστόσο, για πρώτη φορά το περιεχόμενο που διακινείται σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποείται για τη διώξη του ιδιοκτήτη της, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ιρανική κρατική τηλεόραση. Παρά το γεγονός ότι το Ιράν έχει απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών του στην πλατφόρμα ήδη από το 2018, ήρθε στη δύσκολη θέση να υπερασπιστεί το Ρώσο επιχειρηματία, μετά τη σύλληψη του από τις γαλλικές αρχές. Το πιο άβολο ωστόσο είναι ότι τελικά, η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου ενοχλεί τους δυτικούς μόνο όταν αυτή γίνεται από κράτη της Ανατολής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ωστόσο, υπερασπιζόμενος τη σύλληψη, προειδοποίησε για τις «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την υπόθεση Ντούροφ. Όπως υποστήριξε: «Η σύλληψη του προέδρου του Telegram σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφανθούν επί του θέματος».

Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Άλεξ Λαντιέρ, η σύλληψη και η φυλάκιση του Ντούροφ είναι σαφώς πολιτικά υποκινούμενη, αντιδραστική και στερείται ουσιαστικής νομικής βάσης. Στόχος της είναι να βοηθήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στον πόλεμό τους με τη Ρωσία στην Ουκρανία και να προετοιμάσει το έδαφος για κλιμακούμενες επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο και της ελευθερίας της πληροφόρησης, στις χώρες όπου βρίσκονται τα 900 εκατομμύρια χρήστες του Telegram. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και του ακροδεξιού ουκρανικού καθεστώτος έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απαγόρευση της εφαρμογής, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στην Ουκρανία, κατηγορώντας την ότι αποτελεί αγωγό για τη «ρωσική προπαγάνδα».

Ο Ντούροφ είναι Ρώσος πολίτης, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 για να ζήσει στο Ντουμπάι και απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα, αφού ήρθε σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο λόγω της άρνησής του να παραδώσει πληροφορίες από το κοινωνικό δίκτυο VKontakte στις ρωσικές κρατικές αρχές. Συνελήφθη το Σάββατο στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του και τη βοηθό του, Τζούλια Βαβίλοβα, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζει προέρχονται από μια αρχική έρευνα που ξεκίνησε κρυφά από τη γαλλική υπηρεσία για τη βία κατά των ανηλίκων (Ofmin). Καμία από τις κατηγορίες δεν στοχεύει στη συμπεριφορά του ίδιου του Ντούροφ. Αντιθέτως, το επιχείρημα είναι πως ο Ντούροφ είναι προσωπικά υπεύθυνος για την εγκληματική δραστηριότητα τρίτων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Telegram.

Η Le Monde καταγγέλλει το σαθρό αυτό νομικό επιχείρημα ως μια «παγκόσμια πρεμιέρα» που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για εκβιασμούς και διώξεις στελεχών μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή όσων θεωρούνται «αντιφρονούντες». Το επιχείρημα αυτό φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά όταν συνδυαστεί με την πρόσφατη σύλληψη του νομπελίστα δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Μεντχέρστ από τις αγγλικές Αρχές με την κατηγορία της τρομοκρατίας για την κάλυψη της Ισραηλινής εισβολής στη Γάζα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχίες ότι η σύλληψη και η κράτηση του Ντούροφ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες χρησιμοποιούν εκτενώς το Telegram. «Το Telegram μπορεί να γίνει εργαλείο του ΝΑΤΟ, αν ο Πάβελ Ντούροφ αναγκαστεί να υπακούσει στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets. «Οι συνομιλίες του Telegram περιέχουν τεράστιο όγκο ζωτικής σημασίας, στρατηγικών πληροφοριών… Αν το Telegram καταρρεύσει, πώς θα πολεμήσει [ο στρατός μας];».

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ Μαριέλ Βάιερμαρς σχολίασε στο France24: «Το Telegram χρησιμοποιείται ευρέως από το ρωσικό στρατό και το πολιτικό κατεστημένο για επικοινωνίες- και είναι προφανές ότι πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι πρέπει να φοβούνται ότι η Γαλλία θα πιέσει το αφεντικό του Telegram για να αποκτήσει πρόσβαση στις επικοινωνίες τους».

Το Telegram αναδείχθηκε επίσης από την αρχή του πολέμου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ως πηγή πληροφοριών και οπτικοακουστικού υλικού. «Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram έχει αναδειχθεί ως το σημείο αναφοράς για αφιλτράριστη ζωντανή πολεμική ενημέρωση», σημείωσε το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ το 2022. «Το Telegram, το οποίο αστυνομεύει ελάχιστα το περιεχόμενό του, έχει επίσης γίνει κόμβος για τη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Πολλά κανάλια υπέρ του Κρεμλίνου έχουν γίνει δημοφιλή».

Επίσης, ο αξιωματούχος των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Αντρέι Γιούσοφ δήλωσε στο γερμανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle (DW) ότι το Telegram αποτελεί απειλή για την «ασφάλεια των πληροφοριών και όχι μόνο» της Ουκρανίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η ανωνυμία και η ιδιωτικότητα του Telegram σήμαινε ότι οι μυστικές υπηρεσίες τους δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την ταυτότητα ανθρώπων που αναρτούσαν «επικίνδυνο υλικό».

Αν και η εγκληματική δράση στην πλατφόρμα του Telegram (αλλά και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Χ πρώην Twitter) δεν αμφισβητείται, οι συλλήψεις, οι εκβιασμοί, και ο εκφοβισμός των «μη συνεργάσιμων» φαίνεται να είναι πειρασμός τόσο για τα δημοκρατικά δυτικά κράτη όσο και για τα απολυταρχικά καθεστώτα του Παγκόσμιου Νότου.

Με πληροφορίες από το wsws.org
infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου