Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Οι κάτοικοι μπλόκαραν τις εργασίες κατεδάφισης στο Λαγονήσι

Τα ΜΑΤ «υποδέχθηκαν» χθες όσους πήγαν να περιφρουρήσουν την παραλία στο Λαγονήσι. Ωστόσο οι εργασίες κατεδάφισης διακόπηκαν μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων
Οι κάτοικοι μπλόκαραν τις εργασίες κατεδάφισης στο Λαγονήσι
ΕΦΣΥΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην επεκταθεί το Grand Resort σε 1.600 μέτρα ελεύθερης παραλίας.

Σε 24ωρη περιφρούρηση της παραλίας στο Λαγονήσι, όπου η ΕΤΑΔ ήθελε χθες να συνεχίσει τις εργασίες κατεδάφισης προκειμένου να την παραχωρήσει για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του το Grand Resort, προχώρησαν από χθες κάτοικοι της περιοχής με τη βοήθεια του Δήμου Σαρωνικού.

Οι κινητοποιήσεις κατοίκων και παραθεριστών ξεκίνησαν από προχθές Κυριακή, με μια πορεία που διέκοψε την κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο και κατέληξε στο ξενοδοχείο που εκμεταλλεύεται τη μαγευτική χερσόνησο στο Λαγονήσι, αλλά θέλει να επεκταθεί σε ακτογραμμή μήκους 1.600 μέτρων.

Η επέκταση αυτή που φτάνει έως το 42ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου θα επιτρέψει στον όμιλο Μαντωνανάκη να εκμεταλλευτεί ακόμη 85 στρέμματα παραλιακής ζώνης, ενώ η ΕΤΑΔ, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της έκτασης, έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να χτίσει περίφραξη συνολικού μήκους 1,6 χιλιομέτρου.

Πριν από αυτό, όμως, έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα να κατεδαφίζεται οτιδήποτε υπήρχε εκεί για να εξυπηρετεί το κοινό. Ετσι, ξηλώθηκε αιφνιδιαστικά ένα θεατράκι όπου γίνονταν εκδηλώσεις, αλλά και ένα διαμορφωμένο πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των λουομένων που πήγαιναν στην παραλία Πεύκο, την πρώτη μετά το Grand Resort. Χθες, ήταν προγραμματισμένη η κατεδάφιση μιας γλίστρας που υπάρχει σε επόμενη παραλία και ο δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου, είχε καλέσει τους κατοίκους να είναι παρόντες από τις 7 το πρωί.

Οπως συνηθίζεται από την παρούσα κυβέρνηση, όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρήκαν απέναντί τους πρωινιάτικα δυνάμεις των ΜΑΤ και περιπολικά της Αστυνομίας. Παρά ταύτα, οι εργασίες κατεδάφισης δεν προχώρησαν, ενώ στο μεταξύ ο δήμος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να εκδικαστούν αύριο Τετάρτη.

«Χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δεν δίνεις. Και σήμερα πέτυχαμε δύο σημαντικές νίκες! Με τη δύναμη των πολιτών και την κινητοποίηση όλων μας, τα μηχανήματα κατεδάφισης σταμάτησαν σήμερα το γκρέμισμα», ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Σαρωνικού, προσθέτοντας: «Ο Δήμος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για το σύνολο της υπόθεσης που αφορά την παραλία, ενώ καταφέραμε να επιτύχουμε την προσωρινή παύση των εργασιών μέχρι να βγει η απόφαση!».

Ο Δημήτρης Παπαχρήστου υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά από το 2014 που Δήμος και Κοινωνία των Πολιτών, «όλοι εμείς δηλαδή, κάναμε σοβαρές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα για να κερδίσουμε το “κράτος της ΕΤΑΔ”». Ταυτόχρονα, ζήτησε να περιφρουρηθεί ολόκληρη η περιοχή μέχρι αύριο Τετάρτη «που υπολογίζουμε να βγει η απόφαση των Ασφαλιστικών Μέτρων από την Εισαγγελία» και κατέληξε: «Κάθε μέρα και μια πρόκληση αλλά και κάθε ημέρα μια νίκη. Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας!».

Υπενθυμίζεται ότι οι κινήσεις κατεδάφισης και αποκλεισμού της παραλιακής ζώνης στο 41ο και 42ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Σουνίου εντάσσονται σε συμφωνία συμβιβασμού ανάμεσα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τον όμιλο Μαντωνανάκη. Ο όμιλος έχει εγείρει αποζημιώσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την παραλιακή ζώνη που του έχει παραχωρηθεί το 2003 από την τότε κυβέρνηση.

Με τη βοήθεια του αναμορφωμένου Υπερταμείου, όμως, αλλά και των δικαστικών αποφάσεων που δικαίωσαν τους επενδυτές, προέκυψε ο συμβιβασμός στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται όχι μόνον η επέκταση της εκμετάλλευσης σε παραλιακή ζώνη 85 στρεμμάτων, αλλά και καταβολή άμεσης αποζημίωσης 100 εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Αγνωστο παραμένει τι ακριβώς θα συμβεί με τις υπόλοιπες αποζημιώσεις που αξιώνει ο επιχειρηματικός όμιλος αλλά και τα χρέη του ίδιου του ομίλου τα οποία ο ίδιος αποδίδει στην καθυστέρηση παράδοσης της έκτασης προς εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου