Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Το Κίεβο ξανά αντιμέτωπο με τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων

Ρωσικό ελικόπτερο επιτίθεται σε ουκρανικές θέσεις | (Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)
Το Κίεβο ξανά αντιμέτωπο με τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων
efsyn.gr
Αλλάζει η αφήγηση για το ουκρανικό • Φρένο και προσγείωση στο μέτωπο του Κουρσκ • Ρωσική προέλαση στο Ντονέτσκ.

Αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και μερικές ημέρες επιβεβαιώνουν σιγά σιγά και τα δυτικά ΜΜΕ, καθώς η αιφνιδιαστική εισβολή στο Κουρσκ που διαφημίστηκε ως σφοδρό χτύπημα προς τη Μόσχα και ως κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα αρχίζει να αποδεικνύεται ως μια ριψοκίνδυνη κίνηση εντυπωσιασμού και ανάτασης ηθικού.

Όπως γράφουν και οι New York Times σε σημερινή ανάλυσή τους πλέον τα ουκρανικά κέρδη στο Κουρσκ είναι μικρά, ενώ, στον αντίποδα ο ρωσικός στρατός προχωράει κανονικά πιο μέσα στο Ντονμπάς.

Οι δυνάμεις του Κιέβου αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατες προκλήσεις με την ισορροπία δυνάμεων, εφεδρειών και πολεμικού υλικού να ευνοεί ξεκάθαρα τη Ρωσία.

Οι όποιες επιτυχίες των Ουκρανών σημειώθηκαν την πρώτη εβδομάδα της εισβολής και τώρα οι κινήσεις των στρατευμάτων έχουν περιοριστεί αισθητά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, από την πλευρά του, πραγματοποίησε σήμερα μια κίνηση ανάταξης ηθικού επισκεπτόμενος τη μεθόριο και επιστρέφοντας στο Κίεβο έσπευσε να δηλώσει ότι η εισβολή στο Κουρσκ είναι μέρος μιας συστηματικής προσπάθειες να τερματισθεί ο πόλεμος με τους όρους του Κιέβου.

Κάτι τέτοιο έχει αρχίσει, βέβαια, να θολώνει, καθώς, μπορεί μεν οι ουκρανικές δυνάμεις να κρατούν εδάφη που έχουν καταλάβει, όμως το μέτωπο έχει «φρενάρει», οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν και οι απώλειες είναι δραματικές.
Ρωσικά στρατεύματα στην επίθεση

| (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
Τι μένει πίσω να υπερασπίζεται την Ουκρανία;

Στην άλλη πλευρά των συνόρων τα μαντάτα είναι ακόμη πιο δραματικά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Ποκρόφσκ και θεωρείται θέμα χρόνου να καταλάβουν και αυτή την πολύ σημαντική πόλη.

Η κατάληψη του θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την ουκρανική άμυνα στο Ντονέτσκ, σημειώνουν οι NYT, την ώρα που η Ρωσία οδεύει προς τη νίκη και σε Τορέτσκ και Νιου Γιορκ, στα βορειοανατολικά.

Μάλιστα το Associated Press σε σημερινό του ρεπορτάζ από το ανατολικό μέτωπο εντός Ουκρανίας περιγράφει την κατάσταση των στρατευμάτων του Κιέβου με τρόπο γλαφυρό.

Νέοι, πρόχειρα εκπαιδευμένοι στρατιώτες που έχουν ριχτεί στη μάχη αρνούνται να πυροβολήσουν, ή δεν γνωρίζουν να συναρμολογήσουν τα όπλα τους ή να συντονιστούν σε βασικές στρατιωτικές κινήσεις. Ορισμένοι, επίσης, έχουν εγκαταλείψει τα πόστα τους ή και τη μάχη εν γένει.
Κατεστραμμένο ρωσικό τανκ στην πόλη Σούντζα

| (AP Photo, File)

Αυτά αναφέρουν αξιωματικοί του στρατού που είναι στο πεδίο και βλέπουν συνεχώς τη Μόσχα να κερδίζει εδάφη, εκμεταλλευόμενη και την ξεκάθαρη υπεροχή σε πυρομαχικά και δύναμη από αέρος.

Διοικητές μονάδων επιρρίπτουν στο «φτωχό δυναμικό» τις απώλειες εδαφών, καθώς η Ουκρανία αποδυνάμωσε αρκετά μέτωπα για να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Κουρσκ, και αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τις συνθήκες εκπαίδευσης, όμως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα ζητήματα οργάνωσης για την εκπαίδευση, εξοπλισμό και πληρωμή τόσο πολλών νέων στρατιωτών, την ώρα που αξιωματούχοι ζητούν συνεχώς ενισχύσεις.
Η νέα ρωσική τακτική που άλλαξε τα δεδομένα

Όλες οι απώλειες εδαφών για την Ουκρανία τους τελευταίους τρεις μήνες είναι στην περιοχή του Προκρόφσκ, όχι χωρίς βαριές απώλειες και για τη Ρωσία βέβαια.
Εκτός από την διαφορά δυνάμεων, καθώς η Μόσχα δεν «τσίμπησε» από την επίθεση στο Κουρσκ και παρέμεινε προσηλωμένη στο Ντονμπάς, μια νέα τακτική των Ρώσων έχει μπερδέψει τους Ουκρανούς.

Όπως σημειώνει ο Guardian οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν κύματα μικρών ομάδων, δύο ή τεσσάρων στρατιωτών, στη μάχη με αποτέλεσμα οι χειριστές των drones να δυσκολεύονται να βρουν στόχο.
Φλέγεται ρωσικό λιμάνι στο Κράσνονταρ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, τέλος, οι Ουκρανοί φαίνεται να σημείωσαν μία μικρή επιτυχία σήμερα, καθώς η επίθεση στο ρωσικό λιμάνι Καφκάζ σε οχηματαγωγό που ήταν φορτωμένο με δεξαμενές καυσίμων έφερε αποτέλεσμα.

Το οχηματαγωγό το οποίο μετέφερε 30 δεξαμενές καυσίμων υπέστη σημαντικές ζημιές και τελικά βυθίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου