Υποτίθεται πως έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά όλες οι μνημονιακές κατακτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού είναι στη θέση τους ή και αναβαθμίζονται. Μία απ’ αυτές ενισχύθηκε και εκσυγχρονίστηκε με νόμο που πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ, τις προηγούμενες μέρες.
Ο λόγος για το Υπερταμείο ή Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, που ιδρύθηκε το 2016 κατ’ απαίτηση των δανειστών ως ταμείο εγγυοδοσίας, στο πλαίσιο του επαίσχυντου τρίτου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι έχουμε δήθεν βγει από τα μνημόνια, δεν έκοψε την προκλητική ρύθμιση που ισχύει από το 2016, δηλαδή τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να διορίζουν δύο από τα πέντε μέλη στο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου! Το οποίο στο πλαίσιο του… «εξευγενισμού» της ευρω-κρατίας μετονομάστηκε σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, και τα υπόλοιπα τρία μέλη του Συμβουλίου διορίζονται μεν από την κυβέρνηση, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των «δανειστών» της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε, εκ του ασφαλούς προφανώς καθώς ήξερε πως δεν υπήρχε περίπτωση να περνούσε η πρότασή του, να καταργηθεί η δέσμευση λογοδοσίας για την επιλογή των μελών στις Βρυξέλες, αλλά η ΝΔ το καταψήφισε. Έτσι κι αλλιώς η ευρω-μνημονιακή υπακοή των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων είναι δεδομένη· οι όποιες κορώνες που ακούστηκαν ενάντια στον… Σόιμπλε είναι άνευ σημασίας…
Δύο στα πέντε μέλη του Υπερταμείου διορίζονται από τις Βρυξέλες, τα υπόλοιπα τρία απλά… εγκρίνονται από την ΕΕ
Η νέα φάση του Υπερταμείου περιλαμβάνει την απορρόφηση από αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και την επιβολή μοντέλου ΔΕΗ («εκσυγχρονισμό» το λένε) του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του (ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου). Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης και τα άλλα στελέχη της ΝΔ δεν έκρυψαν πως στόχος τους είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση στους τομείς που καλύπτουν οι συγκεκριμένες θυγατρικές. Το «μοντέλο» της ΔΕΗ, που αποτελεί πλευρά της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας με αποτέλεσμα την απογείωση των τιμολογίων, κάνει καθαρό τι εννοούν. ΣΕΒ, μεγαλοεπιχειρηματίες και κομισιόν τρίβουν τα χέρια τους.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η προώθηση της πλήρους κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και η γενίκευση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στους συγκεκριμένους φορείς. Η κυβέρνηση προωθεί ένα σκληρό αντεργατικό πακέτο μέτρων για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές αυτές, καλυπτόμενη μάλιστα πίσω από το «συμφέρον του ανυπεράσπιστου πολίτη», όπως είπε υποκριτικά ο… σούπερμαν των ιδιωτικοποιήσεων Κωστής Χατζηδάκης. Είναι φανερό πως σε αστικές συγκοινωνίες, ΕΛΤΑ και άλλους χώρους θα ανοίξουν μέτωπα αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόβαλε ως επιτυχία τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με χρήματα που προέρχονται και από την επιστροφή των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Στην πράξη βέβαια μάλλον οδηγεί σε νέες μορφές ιδιωτικοποίησης, πιθανόν μέσω ΣΔΙΤ, με αξιοποίηση του κρατικού «κουμπαρά» από ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της ύδρευσης και όχι μόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου