Κραυγή οικονομικής και απόγνωσης ασφαλείας από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ
efsyn.gr
Η ΔΥΠΑ έσπευσε να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας επιλογής φορέων από τους ωφελούμενους του ειδικού προγράμματος απασχόλησης της ΛΑΡΚΟ, το σωματείο εργαζομένων όμως της βιομηχανίας μεταλλουργίας διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για την περίπτωσή τους και προτρέπει τους απολυμένους συνάδελφους να μη βιαστούν να συμπληρώσουν αιτήσεις, γιατί το πιο πιθανό είναι να εγκλωβιστούν σε μια αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία θα παραμένουν χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα.
Παράλληλα, το σωματείο καλεί σε γενική συνέλευση την Τετάρτη 7 Αυγούστου, υπενθυμίζοντας το δικαστήριο της Δευτέρας 5 του μήνα, για «το νέο αίτημα ανάκλησης της απαράδεκτης απόφασης που μας πέταξε στον κίνδυνο και την απόγνωση πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στις 5/12».
Για άλλη μία φορά, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την εγκληματική άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων από τις εταιρείες ανάθεσης, κίνηση που θα επιτρέψει την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της μεταλλουργίας, όπως έχει εμμέσως παραδεχτεί ως αναγκαίο και η Ειδική Διαχείριση. «Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να παρεμβαίνουμε, να πραγματοποιούμε ελέγχους και προασπίζουμε την περιουσία της ΛΑΡΚΟ, από την οποία, είτε κάποια στιγμή θα ξαναμπεί σε λειτουργιά με εμάς εργαζόμενους, είτε ακόμη τελικά και εάν εκποιηθεί, οι απολυμένοι εργαζόμενοι έχουμε νόμιμες διεκδικήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η νέα ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 20.30 μμ στην Πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούμε: Ενίσχυση του εισοδήματος όλων των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ στο ύψος των 1000 ευρώ καθαρά, με έναρξη καταβολής πριν τις 15/8 και μέχρι να μπουν σε εφαρμογή τα προγράμματα απασχόλησης. Παράλληλα μέτρα ανακούφισης για την ελάφρυνση των υποχρεώσεων. Οποιαδήποτε θέση εργασίας στη ΛΑΡΚΟ να καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από απολυμένους της ΛΑΡΚΟ.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Την Τετάρτη 31/7/24 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συναντήθηκε με την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και στη συνέχεια με τον υπουργό Επικρατείας κ. Βορίδη.
Θέμα συζήτησης ήταν η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόλυση των εργαζομένων. Οι «άξονες» αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι η οικονομική «ασφυξία» των απολυμένων που παρασύρει ραγδαία και χωρίς προηγούμενο το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και στη λειτουργία των οικισμών.
Πλέον είναι κοινή παραδοχή των αρμόδιων ότι «τα προγράμματα απασχόλησης δε θα μπουν άμεσα σε εφαρμογή». Η Κυβέρνηση, παρά τα «ωραία, παχιά λόγια» και δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι «έχει εξασφαλίσει τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ», για ακόμη μία φορά αποδεικνύει την αποτυχία της και σε αυτό το σοβαρό θέμα. Στην πράξη, το ⅓ των απολυμένων έχει αποκλειστεί από το επίδομα ανεργίας, κατ' επέκταση στη συνέχεια και από τα προγράμματα και αυτό διότι συμπλήρωναν το εισόδημά τους με άλλο επάγγελμα. Εμπόδια στην απορρόφηση στα προγράμματα αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν τελειώσει υποχρεωτική εκπαίδευση. Στην πράξη, δεν μπορεί κανένας να επικαλεστεί ότι «εφαρμόζεται ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας των απολυμένων». Η Κυβέρνηση έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ μετά από 60 έτη λειτουργίας και η τοπική οικονομία ήταν βασισμένη στο εισόδημα των εργαζομένων της. Δεν υπάρχει εναλλακτική εργασίας. Στα δεκάδες χωριά σε πέντε νομούς, οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ καλούμαστε να ζήσουμε με το επίδομα ανεργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο ακόμη και αυτό θα το πάρουμε τέλος Αυγούστου. Τα ενοίκια, τα δάνεια, οι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις συνολικά, άρχισαν να γράφονται στις μαύρες λίστες, ενώ το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες.
Σε αυτή την βάση, αιτηθήκαμε στον κ. Βορίδη να μεταφέρει στην Κυβέρνηση το άμεσο αίτημα κάλυψης του εισοδήματος, μέχρι να λυθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ενταχθούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ στα προγράμματα. Του προτείναμε, είτε η κυβέρνηση να δώσει εντολή και να προσληφθούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ στην εταιρεία ανάθεσης, πολιτική απόφαση που δεν έχει ιδιαίτερα νομοτεχνικά προβλήματα, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνει την δυνατότητα να έχουμε μεροκάματο από αύριο το πρωί, πολιτική βούληση χρειάζεται και με ένα τηλεφώνημα λύνεται. Είτε εναλλακτικά, τις επόμενες ημέρες και πριν τις 15 Αυγούστου, να εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία και να πιστωθούν στους λογαριασμούς των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ 1000 ευρώ, ποσό το οποίο θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση ως έκτακτο επίδομα ενίσχυσης και μέχρι να ενταχθούν όλοι οι τύποι στα προγράμματα.
Η απάντηση ήταν ότι «πολλά από τα αιτήματα του υπομνήματος των απολυμένων υλοποιούνται με νομοτεχνικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. η συμμετοχή στα προγράμματα των απολυμένων που έχουν παράλληλα βιβλία. Όμως η συζήτηση με τα αρμόδια υπουργεία, που θα καθορίσει αυτές τις ρυθμίσεις, είναι αδύνατον να γίνει πριν το τέλος Αυγούστου, όλοι είναι σε διακοπές. Θα μεταφέρει στα αρμόδια υπουργεία το αίτημα, μήπως μπορέσουν να περάσουν μία οικονομική ενίσχυση της επόμενες ημέρες. Θα μας απαντήσουν».
Κατά την ενημέρωση από την Ειδική Διαχείριση, επιβεβαιώθηκε ότι η εντολή της Κυβέρνησης ήταν «ούτε ένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ στη νέα φάση, όλες οι υποχρεώσεις για τη φύλαξη, συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων σε εταιρείες ανάθεσης με προσωπικό που καμία σχέση δεν έχει με τη ΛΑΡΚΟ έως και σήμερα». Αυτή η εντολή πρακτικά ήταν αδύνατη να εφαρμοστεί γιατί καμία εταιρεία ανάθεσης δε δεχόταν να αναλάβει ευθύνη, εάν δεν είχε τουλάχιστον «ως πυξίδα» έναν αριθμό εργαζομένων που να γνωρίζει τα σημεία του εργοστασίου. Η Κυβέρνηση για να απαλλαγεί από την ευθύνη, έδωσε νέα εντολή, να φτιαχτεί νέο σχέδιο με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις εταιρείες ανάθεσης.
Σε αυτή την βάση, η εταιρεία ανάθεσης έχει προσλάβει περίπου 10 πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για να έχουν την ευθύνη. Δηλαδή, να είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, με την υποχρέωση να έχουν την ευθύνη για τη γενική και ολική συντήρηση των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων, αλλά και να είναι σε θέση να επεμβαίνουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας άμεσα, εντός 10 λεπτών, σε τυχόν συμβάν. Δηλαδή, σε περίπτωση συμβάντος φωτιάς (το απευχόμαστε), οι συνάδελφοι θα πρέπει εντός 10 λεπτών να έρθουν από τα χωριά τους, να μπουν στο εργοστάσιο, να βάλουν μπροστά το πυροσβεστικό και να είναι στο σημείο φωτιάς. Εάν χρειαστεί μετακίνηση γερανογέφυρας και χωματουργικού μηχανήματος, τότε θα πρέπει να αφήσουν το πυροσβεστικό και να πιάσουν τα μηχανήματα. Εάν υπάρχει τραυματισμός και χρειαστούν ασθενοφόρα, τότε θα πρέπει να αφήσουν την κατάσβεση και να γίνουν οδηγοί ασθενοφόρου. Ούτε σεναριογράφος επιτυχημένων θρίλερ δεν μπορεί να σκεφτεί τέτοιο σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση, ωραία είναι όλα αυτά στα χαρτιά, όμως η ευθύνη για το οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κυβέρνηση, στην Ειδική Διαχείριση, τις εταιρείες ανάθεσης, αυτούς που υπογράφουν και εγκρίνουν τέτοια εγκληματικά σχέδια. Εδώ υπάρχει σωματείο όπου έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εγκαταστάσεις, να προασπίζεται τη ζωή, τα δικαιώματα, την ασφάλεια εργαζομένων και απολυμένων κατοίκων. Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να παρεμβαίνουμε, να πραγματοποιούμε ελέγχους και προασπίζουμε την περιουσία της ΛΑΡΚΟ, από την οποία, είτε κάποια στιγμή θα ξαναμπεί σε λειτουργία με εμάς εργαζόμενους, είτε ακόμη τελικά και εάν εκποιηθεί, οι απολυμένοι εργαζόμενοι έχουμε νόμιμες διεκδικήσεις. Το σωματείο θα συνεχίσει να καταγγέλλει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, έτσι ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα διασφάλισης αποφυγής βιομηχανικού συμβάντος. Την ασφάλεια και την διαφύλαξη της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, μπορούν να την εγγυηθούν μόνο οι εργαζόμενοι στα πόστα τους και στις βάρδιες και σε αυτή τη βάση την Δευτέρα 5/8/24, το Πρωτοδικείο Αθηνών θα εξετάσει το νέο αίτημα ανάκλησης της απαράδεκτης απόφασης που μας πέταξε στον κίνδυνο και την απόγνωση πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στις 5/12 .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου