Δευτέρα 27 Απριλίου 2026

Αεροδικείο: Αδειάζει το κτίριο-φιλέτο στη Σούτσου και μεταφέρεται στο Ρουφ

Το Αεροδικείο αδειάζει το κτίριο-φιλέτο στη Σούτσου και μεταφέρεται στο Στρατοδικείο Ρουφ από 1η Ιουλίου.
Εντολή να αδειάσει άμεσα το Αεροδικείο Αθηνών μετά τη λήξη του δικαστικού έτους δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr.

Το κτίριο στη Δημητρίου Σούτσου, δίπλα στο μετρό, αναμένεται να εκκενωθεί στα τέλη Ιουνίου, ώστε από την 1η Ιουλίου το Αεροδικείο να λειτουργεί στο Στρατοδικείο Ρουφ.

Η απόφαση για το Αεροδικείο θεωρείται ειλημμένη. Αυτό που εκκρεμεί είναι η σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταφορά του στο Ρουφ και η συγχώνευσή του με το Στρατοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εντολή δεν αφορά μόνο τη δικαστική λειτουργία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η άμεση αποχώρηση και των υπόλοιπων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο της Σούτσου.

Το υπουργείο περιμένει να τελειώσει το δικαστικό έτος στα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια το κτίριο θα αδειάσει. Από την 1η Ιουλίου, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το Αεροδικείο θα λειτουργεί πλέον στο Ρουφ.
Η μεταφορά στο Ρουφ και το κτίριο-φιλέτο στη Σούτσου

Το Αεροδικείο στεγάζεται σε ολόκληρη πολυκατοικία στη Δημητρίου Σούτσου, σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και πολύ κοντά σε σταθμό μετρό. Πρόκειται για ακίνητο με προφανή εμπορική αξία, το οποίο εδώ και καιρό αντιμετωπίζεται ως περιουσιακό στοιχείο προς «αξιοποίηση».

Αυτό φαίνεται να είναι και το πραγματικό κίνητρο πίσω από την ταχύτητα των κινήσεων. Η μεταφορά στο Ρουφ δεν προκύπτει ως απλή διευθέτηση. Προηγείται η ανάγκη να ελευθερωθεί το κτίριο της Σούτσου και έπειτα ακολουθεί το ερώτημα πώς θα χωρέσουν οι υπηρεσίες στο νέο σημείο.

Το χωροταξικό πρόβλημα στο Ρουφ είναι σοβαρό. Στο Στρατοδικείο θα πρέπει να βρεθούν χώροι για δικαστικές υπηρεσίες, γραφεία, αρχεία, προσωπικό, αίθουσες και καθημερινή λειτουργία. Η συγχώνευση δεν σημαίνει απλώς μεταφορά πινακίδων από ένα κτίριο σε άλλο.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα που θα λυθεί από την υπηρεσιακή βάση. Η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί: το κτίριο της Σούτσου πρέπει να αδειάσει.
Ένας Πρόεδρος και ένας Εισαγγελέας για Στρατοδικείο και Αεροδικείο

Με τη μεταφορά του Αεροδικείου στο Ρουφ προβλέπεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας Πρόεδρος και ένας Εισαγγελέας για το Αεροδικείο και το Στρατοδικείο.

Η συγχώνευση αλλάζει στην πράξη τη λειτουργία των στρατιωτικών δικαστηρίων της Αθήνας. Στο ίδιο κτίριο θα πρέπει να εξυπηρετούνται δύο διακριτές δικαστικές λειτουργίες, με κοινή κορυφή στη διοίκησή τους και με αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό και χώρους.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για το Αεροδικείο δεν βρίσκεται πλέον στο στάδιο της εξέτασης. Το υπουργείο κινείται με ημερομηνία-στόχο την 1η Ιουλίου.
Η «αξιοποίηση» και οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι

Η λέξη «αξιοποίηση» ακούγεται συχνά όταν ανοίγει θέμα στρατιωτικής περιουσίας. Στην περίπτωση του Αεροδικείου, όμως, δεν μιλάμε για ακίνητο χαμηλής αξίας ή για εγκαταλελειμμένο χώρο. Μιλάμε για κτίριο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, με πρόσβαση σε μετρό και με δυνατότητες χρήσης που προφανώς ξεπερνούν τη σημερινή του λειτουργία.

Αυτό ακριβώς προκαλεί ερωτήματα. Ποιο είναι το σχέδιο για το κτίριο της Σούτσου μετά την εκκένωση; Θα παραμείνει στην Πολεμική Αεροπορία; Θα δοθεί για άλλη χρήση; Θα μπει σε σχήμα ανακαίνισης, παραχώρησης ή «δωρεάς»;

Η εμπειρία δείχνει ότι γύρω από τέτοια ακίνητα εμφανίζονται συχνά σχήματα «προσφοράς» προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δωρητές, ανακαινίσεις, ανταποδοτικές χρήσεις και συμφωνίες που παρουσιάζονται ως ευεργεσία, ενώ στην πράξη ανοίγουν δρόμο σε νέα αξιοποίηση πολύτιμης δημόσιας περιουσίας.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλουν να απαντήσουν καθαρά: ποιος θα χρησιμοποιήσει το κτίριο της Σούτσου μετά την αποχώρηση του Αεροδικείου και με ποιους όρους;
Ακολουθεί το Ναυτοδικείο το φθινόπωρο

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Armyvoice.gr, αφορά το Ναυτοδικείο. Εκεί όμως η εικόνα δεν είναι ίδια.

Για το Αεροδικείο υπάρχει ειλημμένη απόφαση. Για το Ναυτοδικείο, ο σχεδιασμός υπάρχει, αλλά δεν έχει κλειδώσει με τον ίδιο τρόπο. Οι κινήσεις, εφόσον προχωρήσουν, τοποθετούνται μετά το καλοκαίρι.

Το Ναυτοδικείο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, επειδή στεγάζεται στο ευρύτερο συγκρότημα του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Το ακίνητο συνδέεται με δωρεά της Ρωσίας προς το Πολεμικό Ναυτικό, με όρο να χρησιμοποιείται από το Ναυτικό.

Παράλληλα, το κτίριο του Ναυτοδικείου θεωρείται ανεκτίμητης αξίας, αλλά είναι διατηρητέο και προστατεύεται από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων. Αυτό κάνει την αξιοποίησή του πολύ πιο σύνθετη και περιορίζει τις δυνατότητες παρεμβάσεων.
Γιατί το Ναυτοδικείο είναι πιο δύσκολη υπόθεση

Σε αντίθεση με το Αεροδικείο, όπου το υπουργείο φαίνεται ότι προλαβαίνει να ολοκληρώσει τη μεταφορά πριν από το καλοκαίρι, το Ναυτοδικείο μπαίνει σε πιο δύσκολο χρονοδιάγραμμα.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά η χώρα ενδέχεται να κινείται με αυξημένη προεκλογική ένταση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε απόφαση για μεταφορά, εκκένωση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητο τέτοιας αξίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και θα χρειαστεί περισσότερες εξηγήσεις.

Υπάρχει και το ζήτημα των όρων της δωρεάς. Αν το ακίνητο έχει δοθεί με ρητό όρο να χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό, τότε οποιοδήποτε σχέδιο αλλαγής χρήσης δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως απλή μετακόμιση υπηρεσίας.

Για το Ναυτοδικείο, λοιπόν, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Για το Αεροδικείο, η διαδικασία έχει ήδη δρομολογηθεί.
Η στρατιωτική δικαιοσύνη μπροστά σε τετελεσμένα

Η μεταφορά του Αεροδικείου στο Ρουφ εμφανίζεται ως μέρος της αναδιάταξης της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Στην πράξη, όμως, η ταχύτητα της εκκένωσης και η αξία του ακινήτου στη Σούτσου δείχνουν ότι η περιουσιακή διάσταση έχει βαρύ ρόλο.

Το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί το δικαστικό έτος και στη συνέχεια αδειάζει το κτίριο. Το αν το Ρουφ μπορεί να σηκώσει τη νέα λειτουργία, το αν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι, το αν οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, φαίνεται να περνά σε δεύτερο χρόνο.

Η επιλογή αυτή δημιουργεί ερωτήματα για τη λειτουργία της στρατιωτικής δικαιοσύνης, αλλά και για τη διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας. Όταν ένα κτίριο-φιλέτο αδειάζει με τέτοια ταχύτητα, το ζήτημα δεν τελειώνει στη μεταφορά μιας υπηρεσίας.

Αρχίζει από την επόμενη μέρα: ποιος θα πάρει το ακίνητο, ποια χρήση σχεδιάζεται και ποιος θα ωφεληθεί από την «αξιοποίηση» της Σούτσου.

https://armyvoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου