Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΟΧΡΙΔΑ

Επίθεση στην Οχρίδα από ακραία εθνικιστικά στοιχεία της γειτονικής χώρας δέχτηκαν Έλληνες εκδρομείς. Βωμολοχίες, επίθεση με πέτρες και αναγραφή συνθημάτων στα λεωφορεία («Ενωμένη Μακεδονία», «Μέγας Αλέξανδρος») ήταν το μενού.

Αν και οι τοπικές αρχές και συγκεκριμένα ο δήμαρχος της τουριστικής περιοχής, Αλεξάντερ Πετρέτσκι, που αναμένει πολλά από την επίσκεψη των Ελλήνων εκδρομέων, ζήτησε συγγνώμη γιατί «τέτοιες ενέργειες δυσφημούν την τουριστική εικόνα της πόλης μας», άμεση υπήρξε η αντίδραση των επίσημων ελληνικών αρχών. Χρέωσαν στην κυβέρνηση της Δ. Μακεδονίας την ευθύνη για την καλλιέργεια του εθνικιστικού κλίματος που τροφοδοτεί αυτού του είδους τις επιθέσεις.


Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι οι κυβερνήσεις σε
Ελλάδα και Δ. Μακεδονίας ακολουθούν εθνικιστική πολιτική και εκμεταλλεύονται τον προβαλλόμενο, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, «εθνικιστικό παροξυσμό του γείτονα» για να αποπροσανατολίζουν από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η αντεργατική πολιτική τους. Η αστική Ελλάδα, «ηγεμονική δύναμη στα Βαλκάνια» εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το γειτονικό κράτος, ξεχνά τα ανάλογα επεισόδια που είχε πραγματοποιήσει η δολοφονική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» με την ανοχή του ελληνικού κράτους ακόμη και τον Αύγουστοι του 2008, κρύβεται πίσω από τις κορώνες μισαλλοδοξίας του Άνθιμου, του Ζορρό Νομάρχη και του ΛΑΟΣ, ενώ φαίνεται ότι και το ΠΑΣΟΚ συναγωνίζεται επάξια τη ΝΔ στο στίβο των αντεργατικών ρυθμίσεων, αλλά και του εθνικισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Δ. Μακεδονίας, με μόνο στήριγμα τις ΗΠΑ, δίνει σκληρό αγώνα διεκδικώντας «το Φίλιππο, τον Αλέξανδρο» κλπ συγκαλύπτοντας τη διαφθορά της, τον κρατικό αυταρχισμό και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου υπουργείου εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου «τέτοιες πράξεις, που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια», αλλά και υπεύθυνου εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδου «τα όσα συνέβησαν στην Οχρίδα αποτελούν αποκλειστικό αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί η εθνικιστική και μισαλλόδοξη ηγεσία των Σκοπίων», όχι μόνο βρίθουν υποκρισίας, αλλά μοιάζουν με φωτοτυπίες που υπό άλλες περιστάσεις χρησιμοποίησε η εθνικιστική κυβέρνηση της Δ. Μακεδονίας.

Καταγγέλλουμε τον εθνικισμό από όπου και αν προέρχεται. Οι κυβερνήσεις Γκρούεφσκι και Καραμανλή είναι το ίδιο επικίνδυνες για τους λαούς των Βαλκανίων.


Δεν υπερασπιζόμαστε «εθνικά δίκαια», δηλαδή τα καμουφλαρισμένα συμφέροντα του κόσμου του πλούτου.


Η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου εργατικού κινήματος που θα παλέψει από κοινές θέσεις για τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα την εθνικότητα-θρησκεία του, που θα ανατρέψει τον εργασιακό Μεσαίωνα που οικοδομούν αστικές κυβερνήσεις και Ε.Ε., απαιτώντας το σεβασμό των μειονοτήτων, την ελεύθερη διακίνηση όλων και το διωγμό των ιμπεριαλιστών από τα Βαλκάνια προβάλλει αναγκαίο όσο ποτέ.

Πρέπει να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική και ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός που ως συστατικό τους στοιχείο έχουν την εθνικιστική βία, τον κρατικό αυταρχισμό, τη διαπλοκή επίσημων κατασταλτικών μηχανισμών και της ακροδεξιάς.

Απαιτείται ένας νέος εργατικός διεθνισμός πραγματικό εμπόδιο στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο απάνθρωπο κυνήγι των μεταναστών-σύγχρονων σκλάβων και στην αντιμετώπιση των εργαζομένων ως «εσωτερικό εχθρό».

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου