Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Στρατόπεδα - παγίδες για στρατιώτες

Μια παράξενη αντίληψη περί υγιεινής και ασφάλειας φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από τους ψηλούς τοίχους των στρατοπέδων. Η έλλειψη χρημάτων και η παλαιότητα των κτιρίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έλλειψη παιδείας και τη συνειδητή αδιαφορία, που δημιουργούν κινδύνους για τη ζωή τόσο των στρατιωτών όσο και των στρατιωτικών που υπηρετούν την πατρίδα μας.

Ο στρατιώτης εργάζεται χωρίς τη στοιχειώδη προφύλαξη, το κράνος που βρίσκεται δίπλα. Γιατί; Μα είναι τόσο μικρός ο χώρος, που διαφορετικά δεν χωράει να μπει για να δουλέψει.
Ο στρατιώτης εργάζεται χωρίς τη στοιχειώδη προφύλαξη, το κράνος που βρίσκεται δίπλα. Γιατί; Μα είναι τόσο μικρός ο χώρος, που διαφορετικά δεν χωράει να μπει για να δουλέψει.

Το «Εθνος της Κυριακής» ανοίγει σήμερα ανοίγει τις «πύλες» στρατοπέδων για να δημοσιεύσει φωτογραφίες -αδιάψευστους μάρτυρες της κατάστασης- αλλά και ασύλληπτες περιγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων σε σειρά στρατοπέδων της χώρας.

Το δοκάρι που «στηρίζει» τη στέγη στον όρχο του στρατοπέδου είναι έτοιμο να κοπεί στη μέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φαντάρους, που δουλεύουν στη συντήρηση των οχημάτων.
Το δοκάρι που «στηρίζει» τη στέγη στον όρχο του στρατοπέδου είναι έτοιμο να κοπεί στη μέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φαντάρους, που δουλεύουν στη συντήρηση των οχημάτων.

Αφορμή στάθηκε η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επικαλούμενοι έγγραφο της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Ελληνικών Νήσων (ΑΣΔΕΝ) υποστήριξαν ότι υπάρχουν έντονα προβλήματα ασφάλειας στα στρατόπεδα.

Στο έγγραφο (Φ. 708/150/70128/ Σ.1362 της 6ης Οκτωβρίου 2008) αναφέρονται διαπιστώσεις από επιθεωρήσεις στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγιεινής της ΑΣΔΕΝ. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται πως:

Σε πολλούς ηλεκτρικούς πίνακες, είτε δεν υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης είτε ήταν συνδεδεμένος με λάθος τρόπο είτε υπήρχε στον πίνακα αλλά δεν ήταν συνδεδεμένος.

Αρκετά τμήματα δικτύων - φωτιστικά σώματα - πρίζες -διακόπτες, τα οποία βρίσκονται σε χώρους με ύπαρξη ύδατος ή και υδρατμών (λουτρά, τουαλέτες, μαγειρεία κ.τ.λ.) δεν είναι κατασκευασμένα αδιάβροχα ή δεν έχουν συνδεθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Σε πολλές περιπτώσεις το ηλεκτρικό δίκτυο χαμηλής τάσης διέρχεται μέσα από δένδρα.

Σχεδόν στο σύνολο των μαγειρείων που επιθεωρήθηκαν, δεν υφίσταται σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης.

Υπάρχει φθαρμένος μηχανολογικός εξοπλισμός ή εξοπλισμός που δεν πληροί τις προδιαγραφές της EE.

Διαπιστώθηκε πλήρης απουσία συλλογικών πυροσβεστικών εγκαταστάσεων.

Δημοσιοποιώντας την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου επικρίνει τη στάση του ΥΕΘΑ, το οποίο υποστηρίζει ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνεχίζουν να λαμβάνονται ακόμα περισσότερα και οι οικογένειες των στρατιωτικών μπορούν να αισθάνονται ήσυχες, αφού τα όποια προβλήματα επιλύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγιεινή και ασφάλεια των στρατοπέδων»

Μαύρα μεσάνυχτα. «Αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ζει μέσα σε μαύρα μεσάνυχτα, αφού δεν αντιλαμβάνεται καν το πρόβλημα και τη σοβαρότητα του», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Οικονόμου. «Αναρωτιόμαστε αν ο ίδιος ο υπουργός πιστεύει αυτά τα οποία γράφει ή εάν βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε άλλη πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα ατυχήματα στα στρατόπεδα».

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κατάσταση στα στρατόπεδα, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, μια ομάδα ανθρώπων που επιδιώκει να σταθεί στο πλευρό των στρατευμένων και να δημοσιοποιεί τα προβλήματα που εντοπίζουν οι ίδιοι οι στρατευμένοι σε όλα τα στρατόπεδα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, η οποία βασίστηκε στις πληροφορίες που οι ίδιοι οι στρατευμένοι παρέχουν στην Επιτροπή, τα προβλήματα σε διάφορα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα εντείνονται.

Οι καταγγελίες συνθέτουν ένα προβληματικό σκηνικό, αναφέρεται στην ανακοίνωση και καλείται ο κάθε πολίτης να βάλει το δικό του ποσοστό στις ευθύνες που έχουν αυτές οι παραλήψεις στους θανάτους φαντάρων είτε από αυτοκτονίες είτε από ατυχήματα.

ΙΩΑΝΝΑ ΙΛΙΑΔΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=3548742

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου