Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Στις 23 οι αυτοκτονίες στην France Telecom λόγω stress από την εντατικοποίηση της εργασίας


Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της France Telecom μετά από μια σειρά 23 αυτοκτονιών στον όμιλο.
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει στην κρίση που περνά ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της χώρας France Telecom, 23 υπάλληλοι του οποίου αυτοκτόνησαν τους τελευταίους 18 μήνες, εξαιτίας του στρες, της εντατικοποίησης της εργασίας και της διαρκούς αναδιάρθρωσης που γίνεται στην εταιρεία, όπως λένε τα συνδικάτα των εργαζομένων.Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντιντιέ Λομπάρ, κλήθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Ζαβιέ Νταρκός, ο οποίος θα τον δεχθεί αύριο, Τρίτη. Η κυβέρνηση ζήτησε από τον Λομπάρ να καλέσει στην εταιρεία συμβούλιο διευθυντών προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα των αυτοκτονιών.

Σήμερα, σε όλα τα γραφεία της France Telecom κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της υπαλλήλου που την Παρασκευή πήδηξε από το παράθυρο του γραφείου της.
Τα εργατικά συνδικάτα καταλογίζουν τις αυτοκτονίες στις μεθόδους διοίκησης του ομίλου τηλεπικοινωνιών, ο οποίος απασχολεί περίπου 100.000 υπαλλήλους στη Γαλλία. Με συμμετοχή 26% το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος του ομίλου που ιδιωτικοποιήθηκε το 1997. Όσοι ήταν μόνιμοι υπάλληλοι την εποχή που η μετοχή της εταιρείας εισήχθηκε στο χρηματηστήριο σήμερα απότελούν το 65% των υπαλλήλων.

Εδώ και πολλά χρόνια τα εργατικά συνδικάτα καταγγέλουν την άσχημη κατάσταση στο χώρο της δουλειάς και τη μείωση των μισθών. Σύμφωνα με την άποψή τους οι μέθοδοι διοίκησης ευθύνονται για τις αυτοκτονίες που έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2008 και μετά, με μέσο όρο 5,4 αυτοκτονίες το χρόνο ανά 100.000 εργαζόμενους, σε αντίθεση με 1,6 ανά 100.000 ανθρώπους που αντιστοιχεί στον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό της Γαλλίας.


"Πρέπει να πέσει φως στις αιτίες αυτού του δράματος και στην αυξανόμενη δυσφορία που υπάρχει σε αυτή την επιχείρηση. Πρέπει γρήγορα να ληφθούν μέτρα για το μέλλον", εκτίμησαν σήμερα τα συνδικάτα Force Ouvriere και CFTC και ζήτησαν τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διερεύνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου