Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ούτε οι μισοί νατοϊκοί δεν μένουν στο Κόσσοβο, αλλά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θέλει να αυξήσει την παρουσία του Ελληνικού Στρατού


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Α.Φ.Ράσμουσεν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο θα μειωθούν στο 50% και από τους περίπου 10.000 Μισθοφόρους, θα παραμείνουν στη περιοχή 5.000, καθώς οι  εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ επισημαίνουν «τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί».
Βεβαίως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις δηλώσεις των νατοϊκών παραγόντων. Τα Βαλκάνια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή σαφώς και έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το παρελθόν. Στην κορυφή της ατζέντας του ΝΑΤΟ πλέον βρίσκεται το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπου η διεθνή στρατιωτική συμμαχία απειλείται με βαριά ήττα.  


Από την άλλη μεριά, ο προσεκτικός παρατηρητής των βαλκανικών εξελίξεων, δε μπορεί να μην ανησυχεί από τις εξελίξεις. Το σερβικό κατεστημένο ακολουθεί μια πορεία συμβιβασμού και συνδιαλλαγής με τη Δύση προσδοκώντας την είσοδο του σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, αλλά οι αντιθέσεις παραμένουν και σταδιακά οξύνονται. Η Αλβανική κυβέρνηση του Κοσσόβου παρουσιάζει αστάθεια και ηγείται του πιο διεφθαρμένου κρατιδίου στον κόσμο που στηρίζεται αποκλειστικά στη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση που επιβάλλει μια καθημερινότητα προτεκτοράτου και στη μαφία. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις βόρειες επαρχίες του Κοσσόβου όπου υπάρχει έντονη σερβική παρουσία, ενώ η πλειοψηφία των αλβανικών πληθυσμών στη Νότια Σερβία συχνά αποτέλεσε εστία εθνικιστικού παροξυσμού και ίσως αποτελέσει  αντικείμενο αμοιβαίας ανταλλαγής πληθυσμών-εδαφών.

Εξάλλου, πάντα στην ιστορία των Βαλκανίων περίοδοι έντονης οικονομικής κρίσης και αδιεξόδων πυροδοτούσαν εθνικιστικές εντάσεις, καθώς ο Μεγαλοϊδεατισμός λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά των κοινωνικών προβλημάτων, εκτόνωνε την αμφισβήτηση που πυροδοτούσε το κοινωνικό ζήτημα, κάνοντας εχθρό τη θρησκευτική-εθνική μειονότητα και το γειτονικό κράτος.
Για αυτούς τους λόγους το ελληνικό αστικό κατεστημένο απαιτεί την αναβάθμιση του στρατιωτικού του ρόλου στην περιοχή. Στα Βαλκάνια, που θεωρούνται «ζωτικός χώρος της Ελλάδας Ηγεμονικής Δύναμης», με τα δις ευρώ των ελληνικών επενδύσεων και την ταυτόχρονη φιλοδοξία της ελληνικής άρχουσας τάξης να αναλάβει ευρύτερο πολιτικό ρόλο-μεσάζοντα εισόδου των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.
Στο ερώτημα επομένως τι θα γίνει με τους Έλληνες Μισθοφόρους στο Κόσσοβο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ απαντά, διεκδικώντας την ανάληψη πρωταγωνιστικού στρατιωτικού ρόλου, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων.
ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΣ
ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Καταρχήν, υπάρχει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην υγεία των στελεχών που επάνδρωσαν τα εκστρατευτικά σώματα. Δίπλα στις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες και τις αναπηρίες στελεχών πρέπει να καταγράψουμε την κατακόρυφη εκδήλωση όλων των μορφών καρκίνου,  καθώς οι Έλληνες Μισθοφόροι στάλθηκαν χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα από τον Ελληνικό Στρατό και το ΝΑΤΟ, σε περιοχές της Βοσνίας και Κοσσόβου, όπου είχαν βομβαρδιστεί με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επίσημες έρευνες δεν έχουν διεξαχθεί ούτε από το ΝΑΤΟ και  τους εθνικούς στρατούς, αλλά ούτε από την σερβική κυβέρνηση, η οποία θυσιάζει το λαό της προκειμένου το σερβικό αστικό κατεστημένο να διευρύνει τους δεσμούς του με Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.
Ακολουθεί το τεράστιο οικονομικό κόστος, που σε εποχές πρωτόγνωρης ανέχειας, φτώχειας και ανεργίας είναι κοινωνικά προκλητικό. Μάλιστα θεωρούνται υπέρογκες οι εισφορές της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μόνο πέρυσι δόθηκαν 43.645.926 ευρώ που αφορούν είτε απευθείας ποσοστιαία εισφορά που καταβάλλει κάθε κράτος-μέλος για τα λειτουργικά έξοδα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είτε έξοδα για συμμετοχή σε νατοϊκές επιχειρήσεις.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ποσά που διέθεσαν τα Γενικά Επιτελεία για το ΝΑΤΟ από το 2007 μέχρι σήμερα.
ΓΕΕΘΑ
Έτος 2007: ΠΟΣΟ: 3.071.500
Έτος 2008: ΠΟΣΟ: 4.956.000
Έτος 2009: ΠΟΣΟ: 5.890.900
Έτος 2010: ΠΟΣΟ: 7.872.744 (εκτιμώμενες απαιτήσεις πληρωμών μέχρι 31/12/2010)
ΓΕΣ
Έτος 2006: ΠΟΣΟ: 214.092
Έτος 2007: ΠΟΣΟ: 221.000
Έτος 2008: ΠΟΣΟ: 230.000
Έτος 2009: ΠΟΣΟ: 240.000
ΓΕΝ
Έτος 2006: ΠΟΣΟ: 43.060.000
Έτος 2007: ΠΟΣΟ: 30.000.000
Έτος 2008: ΠΟΣΟ: 47.170.000
Έτος 2009: ΠΟΣΟ: 34.430.000
ΓΕΑ
Έτος 2006: ΠΟΣΟ: 3.255.875,33
Έτος 2007: ΠΟΣΟ: 2.732.084,23
Έτος 2008: ΠΟΣΟ: 2.831.374,04
Έτος 2009: ΠΟΣΟ: 3.085.026,22

Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν τις αμιγώς εθνικές υποχρεώσεις σχετικά με την εισφορά της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες προκύπτουν από τις προβλεπόμενες απαιτήσεις (Call for Funds) και τη συμμετοχή μας σε προγράμματα ΝΑΤΟ.
Πιο σφαιρικές όμως προσεγγίσεις υπολογίζουν ότι συνολικά 395 αξιωματικοί και 1.727 οπλίτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Σε ετήσια βάση, το κόστος της ελληνικής συμμετοχής μόνο στις στρατιωτικές αποστολές ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, την τελευταία δεκαετία που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι αποστολές, έχουν δαπανηθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Να επισημάνουμε ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν υπολογίζεται η ΕΛΔΥΚ των εκατοντάδων φαντάρων και στελεχών, η συντήρηση δύο ελληνικών βάσεων στην Κύπρο και  το κόστος των ασκήσεων. Ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα επεκτείνει την στρατιωτική τςη συνεργασία και με το κράτος Τρομοκράτη, Ισραήλ.
Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τα στοιχεία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
1. Η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις με 739 στελέχη στο πλαίσιο της ΕΛΔΥΚΟ 2
2. Επιχείρηση ΕΛΔΑΦ (Αφγανιστάν). Διεξάγεται στα πλαίσια της κατοχικής στρατιωτικής δύναμης ISAF του NATO. Συμμετέχουν συνολικά 230 αξιωματικοί και οπλίτες. Στους 30 αξιωματικούς και 111 οπλίτες προστέθηκαν από την αρχή του 2010 άλλοι 22 στρατιωτικοί για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, 53 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για να αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα χρόνο και 10 ακόμα αξιωματικοί για το αρχηγείο της κατοχικής δύναμης. Μέχρι τώρα οι δυνάμεις αυτές παραμένουν στην Καμπούλ με ευθύνη κυρίως τη φύλαξη του αεροδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας. Πρόκειται να αυξηθούν καθώς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους αξιωματικούς-υπαξιωματικούς ως «στρατιωτικούς συμβούλους». Μάλιστα, η κυβέρνηση προκειμένου να μην εμπλακούν ελληνικές δυνάμεις στα πολεμικά μέτωπα του Αφγανιστάν και για να μη μετακινηθούν στις επικίνδυνες επαρχίες Χεράτ και Φεράτ, κατέβαλλε οικονομικό «αντάλλαγμα» ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού.
3. Enduring Freedom. Στο Γενικό Επιτελείο Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ (USCENTCOM) συμμετέχουν 3 Έλληνες αξιωματικοί, με ευθύνη το σχεδιασμό και τη διοίκηση των επιχειρήσεων των λεγόμενων «ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων» των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν.
4. Επιχείρηση Active Endeavour. Η Ελλάδα συμμετέχει με 66 αξιωματικούς και 365 οπλίτες και με εξοπλισμό 1 φρεγάτα, 1 τορπιλάκατο, 1 υποβρύχιο, 1 πλοίο γενικής υποστήριξης. Είναι επιχείρηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, που ξεκίνησε στις 6/10/2001.

5. Μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό (STANAVFORMED και STANAVFORLAND Standing Naval Forces Mediterranean and Atlantic) που εκτελούν περιπολίες σε όλη τη Μεσόγειο.

6. Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ (NHQT-Sk). Συμμετέχει ένας αξιωματικός. Πρόκειται για κλιμάκιο του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να σταθμεύει στη χώρα.

7.Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην Αλβανία (NHQT). Συμμετέχουν 2 αξιωματικοί. Πρόκειται για τμήμα της δύναμης του ΝΑΤΟ που είχε εισβάλει στη χώρα για την «επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας» μετά την εξέγερση του 1997.

8. Ναυτική Επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Σομαλία OCEAN SHIELD. Συμμετέχουν 30 αξιωματικοί και 170 οπλίτες. Πρόκειται για επιχείρηση που οργανώνεται με πρόσχημα την πειρατεία στα ανοιχτά της Σομαλίας. Διεξάγεται παράλληλα με την αντίστοιχη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία «ΑΤΛΑΝΤΑ». Συνολικά, δύο από τις πιο σύγχρονες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούσαν στην περιοχή.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η Ε.Ε. έχει εγκαινιάσει μια πολιτική επεμβάσεων με αφορμή τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, αποστέλλοντας στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις (Βοσνία-Κόσσοβο), είτε παρεμβαίνοντας στον εμφύλιο στη  Δημοκρατία τςη Μακεδονίας.  Από το 2003 εγκαινιάζει  τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Συμπεριλαμβάνουν καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αστυνόμευσης και δημόσιας ασφάλειας, δράσεις δικαστικής και εισαγγελικής φύσης, δράσεις εκπαίδευσης ένοπλων δυνάμεων, αστυνομίας, δικαστικού σώματος, δραστηριότητες που ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, πολλών χωρών, στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.
Πολλές επιχειρήσεις αποτελούν συνέχεια προηγούμενων Νατοϊκών αποστολών σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Σομαλία, Τσαντ, Σουδάν, ΛΔ Κονγκό, Γουινέα Μπισάου, Παλαιστίνη, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδονησία, ενώ συχνά εντοπίζονται ζώνες με έντονο ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον, όπως σε χώρες της Αφρικής.
α. Αφγανιστάν: Αστυνομική-στρατιωτική επιχείρηση EUPOL AFGΗANISTAN. Αναπτυγμένη στην Καμπούλ και σε 16 επαρχίες. Προσωπικό 400 άτομα, το οποίο θα διπλασιαστεί. Αποστολή της είναι η εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων και ο στενός συντονισμός με τις Νατοϊκές δυνάμεις και τις δυνάμεις των ΗΠΑ.
β. Γεωργία: EUMM Georgia και Georgia Border Support Team. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων και επίβλεψης συμφωνίας ΕΕ - Ρωσίας.
γ. EUMM και EUJUST Themis: Επιχειρήσεις αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής «οικοδόμησης κρατικής δομής».
δ.Μολδαβία και Ουκρανία: EUBAM Moldova - Ukraine. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων.
ε. Παλαιστίνη: Αστυνομική επιχείρηση EUPOLCOPPS: Εκπαίδευση πολιτοφυλακής της Παλαιστινιακής Αρχής και EUBAM.
στ. Ιράκ: Επιχείρηση δικαστικής αρωγής και εκπαίδευσης EUJUST LEX. Εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων. Η παραμονή και η δράση της συνεχίζεται και αναβαθμίζεται από τον Ιούνη 2009. Ήδη η παραμονή της έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνη 2010.
ζ.  Ινδονησία: Αποστολή για την επίβλεψη της περιοχής του Ατσεχ, ΑΜΜ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

1. Αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL ναυτικής επιτήρησης, στα ανοιχτά του Λιβάνου. Αποτελείται από 19 Έλληνες αξιωματικούς και 144 οπλίτες. Είναι εξοπλισμένη με μια τορπιλάκατο ή κανονιοφόρο και ένα αρματαγωγό.
2. Αποστολή ΟΗΕ (UN) MINURSO, στη Δυτ. Σαχάρα. Συμμετέχει ένας Έλληνας αξιωματικός.
3. Αποστολή ΟΗΕ (UN) UNMISUD στο Σουδάν. Συμμετέχουν 4 Έλληνες αξιωματικοί.

Στην παραπάνω έκθεση των τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων που αλληλοδιαπλέκονται με διεθνείς στρατιωτικούς και αστυνομικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ειλημμένη απόφαση συμμετοχής των Ελληνικών Eνόπλων Δυνάμεων στην Αντιπυραυλική Ασπίδα του ΝΑΤΟ.
Αυτοί εξάλλου οι σχεδιασμοί και ο πάντα επίκαιρος ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός δίνουν συνέχεια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ τάξεως 25 δις ευρώ, με μια νέα εκτίναξη από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατά 33 δις ευρώ ακόμη!

Απαραίτητα όσο ποτέ η ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού κινήματος που σε πλήρη συνάφεια με το εργατικό κίνημα θα παλέψει για το ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ, ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.
Η προβολή του συνθήματος ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437     Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου