Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΛΗΣ

Η.Π.Α.
http://www.tanea.gr

Τα τέσσερα δισεκατοµµύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν από υποψηφίους και πολιτικές οργανώσεις καθιστούν τις χθεσινές ενδιάµεσες εκλογές τις πιο ακριβές στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα διαφηµιστικά σποτάκια των υποψηφίων - πολλά από αυτά κινήθηκαν στα όρια της ξενοφοβίας και της µισαλλοδοξίας - ώθησαν πολλούς αναλυτές να µιλήσουν για τις «πιο βρώµικες εκλογές».

Υπάρχει και τρίτο στοιχείο που διαφοροποιεί αυτή την εκλογική διαδικασία από τις προηγούµενες. Σύµφωνα µε έρευνα του ινστιτούτου Ρew Research Center, περίπου το ένα τέταρτο των αµερικανών πολιτών που δήλωναν την πρόθεσή τους να προσέλθουν στις κάλπες είναι άνω των 65 ετών. Αντίθετα, οι πολίτες κάτω των 30 ετών που σκόπευαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα δεν ξεπερνούσαν το 8% του συνόλου των ψηφοφόρων. Οι «Financial Τimes» υπενθύµιζαν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2008 η τρίτη ηλικία επέλεξε τον υποψήφιο των Ρεπουµπλικανών Τζον ΜακΚέιν έναντι του σηµερινού προέδρου µε διαφορά της τάξεως του 8%. Σε µια τελευταία προσπάθεια να προσελκύσει τους νεαρούς ψηφοφόρους, ο Μπαράκ Οµπάµα µίλησε στη ραδιοφωνική εκποµπή του Ράιαν Σίκρεστ, δηµοφιλούς παρουσιαστή του τηλεοπτικού σόου «Αmerican Ιdol». «Δεν µπορείτε να ορίσετε το µέλλον σας αν δεν συµµετέχετε», ήταν η έκκλησή του προς το νεανικό κοινό της εκποµπής. «Σας ζητήσαµε να κάνετε τόσα πολλά από τη στιγµή που ξεκινήσαµε αυτό το ταξίδι µαζί. Και τώρα σας ζητώ, άλλη µία φορά, να έλθετε µαζί µας. Σας ζητώ να πείσετε τουλάχιστον τρεις φίλους σας να ψηφίσουν». Εκτός από την εκποµπή του Σίκρεστ στον ραδιοφωνικό σταθµό του Λος Αντζελες Κiss, ο αµερικανός πρόεδρος µίλησε και από ραδιοφωνικό σταθµό στη Νεβάδα στοχεύοντας στο ακροατήριο των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν και σε ποιο βαθµό ανταποκρίθηκαν οι νέοι σε αυτό το κάλεσµα. Φαίνεται πάντως ότι, δύο χρόνια µετά τη χαµένη µάχη για τον Λευκό Οίκο, η τρίτη ηλικία είναι αποφασισµένη να πάρει τη ρεβάνς. Μόνο η συντηρητική µη κερδοσκοπική οργάνωση 60 Ρlus ξόδεψε 12 εκατ.

δολάρια στην προεκλογική περίοδο και το 80% από αυτά κατά των Δηµοκρατικών υποψηφίων. Σε ένα διαφηµιστικό σποτ που µεταδόθηκε από την αµερικανική τηλεόραση και χρηµατοδότησε η 60 Ρlus µπαίνουν στο στόχαστρο η µεταρρύθµιση του συστήµατος υγείας και ένας Δηµοκρατικός βουλευτής από το Οχάιο που είχε ψηφίσει υπέρ του νοµοσχεδίου.

Το κλίµα πόλωσης αποτυπώθηκε γενικώς στις πολιτικές διαφηµίσεις, πολλές από τις οποίες κινήθηκαν στα όρια της µισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. Ο Δηµοκρατικός Τζακ Κόνγουεϊ υποστήριξε την υποψηφιότητά του για τη Γερουσία µε ένα σποτ που άφηνε αιχµές για τη θρησκευτική πίστη του αντιπάλου του. Οι υποψήφιοι στις Πολιτείες που συνορεύουν µε το Μεξικό επικέντρωσαν την εκστρατεία τους στο πρόβληµα της λαθροµετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων. Ο Τζον ΜακΚέιν, άλλοτε θερµός υποστηρικτής µιας γενναίας µεταρρύθµισης στο θέµα της λαθροµετανάστευσης, εµφανίζεται να περπατάει κάπου στα σύνορα. «Υψώστε επιτέλους αυτό τον αναθεµατισµένο φράχτη!» ακούγεται να λέει απευθυνόµενος προς το Κογκρέσο.

Αδειες οδήγησης και σφαίρες

Στην Αλαµπάµα, ο Ρεπουµπλικανός Τιµ Τζέιµς υποσχόταν στους ψηφοφόρους ότι αν εκλεγεί κυβερνήτης θα απαγορεύσει να χρησιµοποιούνται διπλώµατα οδήγησης και σε άλλες γλώσσες πέραν των αγγλικών όπως συνηθίζεται σήµερα. «Εδώ είναι Αλαµπάµα.

Μιλάµε αγγλικά. Αν θέλετε να ζήσετε εδώ, πρέπει να µάθετε να µιλάτε», δήλωνε. Ισως, πάντως, το βραβείο ακραίας πολιτικής διαφήµισης ανήκει στον κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνιας Τζόε Μάντσιν, ο οποίος βγάζει µια σφαίρα από την τσέπη του, οπλίζει την καραµπίνα του και πυροβολεί ένα... νόµο για την κλιµατική αλλαγή που έχει τοποθετηθεί σε δένδρο ως στόχος.

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν χθες στις 12 το µεσηµέρι (ώρα Ελλάδος) στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, τη Νέα Υόρκη, το Κεντάκι, το Μέιν, το Τενεσί, το Βερµόντ και τη Βιρτζίνια. Τελευταίες έκλεισαν οι κάλπες στην Αλάσκα (έξι τα ξηµερώµατα, ώρα Ελλάδος).

Πρώτες νίκες για το κίνηµα «Τσάι Πάρτι»

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ επιβεβαιώθηκαν σε µεγάλο βαθµό από τα έξιτ πόλς που έγιναν αµέσως µετά το κλείσιµο της κάλπης σε πολλές πολιτείες, ενώ δεν είναι λίγες οι πολιτικές µάχες που παραµένουν ανοιχτές καθώς οι αντίπαλοι πηγαίνουν ψήφο-ψήφο. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των αµερικανικών µέσων ενηµέρωσης οι Ρεπουµπλικανοί κερδίζουν έδρες στη Γερουσία στη Φλόριντα, το Κεντάκι, το Νιου Χαµσάιρ, την Ιντιάνα, το Οχάιο και το Άρκανσο - µε τις δύο τελευταίες πολιτείες να στοιχίζουν ιδιαίτερα στους Δηµοκρατικούς οι οποίοι κατείχαν µέχρι τώρα τις έδρες και θεωρούσαν αυτές τις περιοχές προπύργιό τους. Πάντως οι Δηµοκρατικοί κέρδισαν την έδρα της Δυτικής Βιρτζίνια που µπορεί να τους εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Εντυπωσιακή νίκη πετυχαίνουν και δύο υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το συντηρητικό κίνηµα του «Τσάι Πάρτι»: ο Ραντ Πολ στο Κεντάκι και ο Μάρκο Ρούµπιο που είχαν κερδίσει τους εσωκοµµατικούς τους αντιπάλους στο Ρεπουµπλικανικό κόµµα, εξελέγησαν στο Κεντάκι και τη Φλόριντα αντίστοιχα, δείχνοντας ότι η δύναµη του κινήµατος δεν είναι αµελητέα. Μάλιστα στις δηµοσκοπήσεις που έγιναν µετά την κάλπη τέσσερις στους δέκα Αµερικανούς ψηφοφόρους δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το κίνηµα του «Τσάι Πάρτι». Οι Δηµοκρατικοί πάντως κέρδισαν τουλάχιστον την µάχη του Ντέλαγουερ όπου µια άλλη εκλεκτή του κινήµατος, η Κριστίν

Ο Ντόνελ έχασε από τον Κρις Κουνς, την έδρα που κάποτε κατείχε ο σηµερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου