Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Στον Τουρκικό Στρατό εξευτελίζουν και βασανίζουν ακόμη και τους Επαγγελματίες

 











Ποιος αλήθεια δεν έχει ακούσει για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων: ακραία καψόνια, βρισιές, συχνοί τραυματισμοί είναι το καθημερινό μενού που αποτελεί άγραφο νόμο. Στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, ο πολεμικός πυρετός και το κλίμα εθνικιστικής πώρωσης που επικρατεί, ιδιαίτερα στις Ειδικές Δυνάμεις, ως συνέπεια του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, της καταπίεσης των μειονοτήτων και του καθοριστικού ρόλου του στρατού στην προστασία του τουρκικού κατεστημένου, στρώνει το πεδίο για την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών που σοκάρουν. Και αν αυτά υφίστανται οι υπαξιωματικοί, είναι εύκολο να συμπεράνεις γιατί  οι νέοι στον Τουρκικό στρατό Αυτοκτονούν Μαζικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ!


Από την εφημερίδα TARAF, αρθρογράφος: Mehmet Barancu

O λοχίας Χασάν Καγίκογλου που υπηρετεί στην πόλη Σιρνάκ, εδάρη από τον διοικητή του λόχου-ενώ τον είχαν δέσει με τον κόμπο του γουρουνιού- με τη δικαιολογία ότι είχε πιει ουίσκι. Το Γενικό Επιτελείο διεξάγει έρευνα.
¨Αδερφέ σε παρακαλώ σώσε με. Μόνη μου ελπίδα είσαι εσύ. Οι διοικητές μου με βασανίζουν. Θα με σκοτώσουν από τα βασανιστήρια. Αδερφέ σε παρακαλώ σώσε με. Διαφορετικά θα αυτοκτονήσω. Για χάρη του Θεού βοήθησε με¨
Η φωνή στο τηλέφωνο χωρίς να τρέμει, άλλο πράγμα δεν έλεγε ¨Σώσε με , βοήθησε με αδερφέ μου¨. Το ¨Σώσε με¨ τηλεφώνημα το δέχτηκα 10 μέρες πριν ενώ καθόμουν στο γραφείο μου στην εφημερίδα. Προσπάθησαν να ηρεμήσω την φωνή που άκουγα και να καταλάβω το περιστατικό. Προσπάθησα να τον ηρεμήσω και να μου περιγράψει από την αρχή το περιστατικό.
 
Λέγεται Χασάν Καγίκογλου και υπηρετεί ως επαγγελματίας λοχίας στην βασική περιοχή της 3ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων στο βουνό Ναμάζ της περιοχής Σίρνακ. Στις 20 Οκτωβρίου 2010 κατεβαίνει στην πόλη. Αφού τελειώνει τις δουλειές του επιστρέφει στην μονάδα του. Εκ των ανωτέρων του, ο επιλοχίας Ντογουκάν Οζγκούρ Τσελίκ τον ρωτάει ¨¨ήπιες ουίσκι ρε μαλάκα ;¨. Όταν ο Καγίκογλου απάντησε ¨όχι δεν ήπια¨ αυτός του είπε ¨θα σε κάψω¨ και πήγε στον διοικητή του λόχου. Πριν να περάσουν πέντε λεπτά έρχεται ο διοικητής λοχαγός Μουράτ Αρί και πηγαίνοντας δίπλα στον λοχία αρχίζει να τον βρίζει.
Αρχίζει το ξύλο
Ο διοικητής λέγοντας ¨Ποιος είσαι ρε άθλιε μαλάκα¨ αρχίζει να χτυπά τον λοχία με μπουνιές, να τον χτυπά στο κεφάλι. Ο λοχίας Χασάν Καγίκογλου λέει στον διοικητή πως δεν ήπιε ουίσκι και προτείνει να πάνε να τον μετρήσουν είτε στην αστυνομία είτε στο νοσοκομείο. Ο διοικητής του τάγματος λοχαγός Αρί του λέει ¨Μη μιλάς¨ και συνεχίζει να τον δέρνει. Μη αρκούμενος σε αυτό, δένει με ένα σκοινί τα χέρια του λοχία σε ένα κοντέινερ, και τον σηκώνει ψηλά. Σηκώνει προς τα πάνω το σκοινί έτσι ώστε ο λοχίας να πατάει στις άκρες των δαχτύλων των ποδιών του. Αφού τον έχει δέσει έτσι στο κοντέινερ, καλεί αναφορά λόχου. Ο λοχαγός Αρί δείχνοντας τον Καγίκογλου στους 65 παρόντες λέει ¨Κόψτε τις σχέσεις σας με αυτόν, τον έδιωξα από τη δουλειά¨ και τον βρίζει με ακατονόμαστο τρόπο.

Πρώτα κρύο ντους και μετά κόμπος γουρουνιού
Μετά την διάλυση της αναφοράς τοποθετείται σκοπός δίπλα στον λοχία. Τον κρατάνε ακόμη δύο ώρες με τα χέρια δεμένα στο κοντέινερ. Στο μεταξύ ένας φίλος του από τον λόχο, τον βγάζει κρυφά μια φωτογραφία, με τα χέρια δεμένα.
Ακολούθως με εντολή του διοικητή λύνονται τα χέρια του. Ο λοχαγός Αρί λέει ¨Αυτό δεν σε συμμόρφωσε¨ και ζητά να του φέρουν δύο κουβάδες νερό. Αυτή τη φορά ο λοχίας καθισμένος κάτω στο τσιμέντο, περιλούζεται από πάνω ως κάτω με το νερό. Ο λοχαγός Αρί πρόσεξε ότι το νερό ήταν χλιαρό και δίνει εντολή ¨Φέρτε νερό από την βρύση¨. Τους δύο παγωμένους κουβάδες με νερό που του έφεραν τους ρίχνει πάνω στον λοχία. Μη αρκούμενος σε αυτό του φοράει και τον κουβά στο κεφάλι. Πάλι συνοδεία βρισιών και προσβολών. Μέχρι τις 23.00 έτσι τον είχαν, ενώ αργότερα με εντολή του διοικητή λόχου τον δένουν στο κοντέινερ με τον κόμπο του γουρουνιού και τον βάζουν κάτω. Μέχρι το πρωί έτσι τον κρατάνε.

Ο λοχίας που εθελοντικά εντάχθηκε στον επαγγελματικό στρατό, μετά από αυτό το περιστατικό , χαλάει η ψυχολογία του. Παίρνε αναφορά. Μεταφέρει το θέμα στον Διοικητή του στρατοπέδου. Γράφει αναφορά παραπόνων. Παρά το ότι όμως του λένε πως ¨Θα το ψάξουμε, θα το ρυθμίσουμε¨, το βασανιστήριο και οι προσβολές συνεχίζονται.
Οι αξιωματικοί το διαψεύδουν
Όταν βγήκε στην αγορά, έβγαλε χρήματα, έπιασε δικηγόρο και μετά αποφάσισαν μαζί να με αναζητήσουν. Μια εβδομάδα μετά την συνομιλία μου με τον Χασάν Καγίκογλου, ο δικηγόρος του μου έστειλε την φωτογραφία του με δεμένα τα χέρια. ¨όταν ήρθε και μετά η φωτογραφία αναζήτησα τον επιλοχία Ντογουκάν Οζγκούρ Τσελίκ.
Ο επιλοχίας μου έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα λέγοντας πως ¨Δεν ασχολούμαι με τέτοιες ανοησίες. Αυτό είναι παράνομο. Δεν μπορείτε να με αναζητείτε. Εδώ είναι στρατιωτική υπηρεσία. Δεν μπορώ να απαντήσω. Ακολούθως αναζήτησα και τον λοχαγό Αρί που είχε κάνει και τα σοβαρά βασανιστήρια. Ο Αρί με μια πιο ευγενική γλώσσα από τον επιλοχία μου είπε πως ¨Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι ψέμα. Ούτε έχει γίνει μήνυση σε βάρος μου. Ούτε υπάρχει περίπτωση να σας δώσω πληροφορία σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι τέτοιος στρατιωτικός στην μονάδα μας.
Γενικό Επιτελείο : Διεξάγουμε έρευνα

Μετά από αυτές τις συνομιλίες, συνομίλησα με τρεις στρατιωτικούς που υπηρετούνε στην μονάδα. Και οι τρεις μου επιβεβαίωσαν τα βασανιστήρια. Μετά επικοινώνησα με την Διεύθυνση Επικοινωνιών του Γενικού Επιτελείου. Μετέδωσα τις πληροφορίες μου στον ταξίαρχο Ταγιάρ Σουνγκού. Μου
 είπε πως θα το ψάξει και το συντομότερο θα μου έλεγε. Μια εβδομάδα μετά με πήρε τηλέφωνο. Ο Σουνγκού μου είπε πως μετά το λίγο τηλεφώνημα που τους είχα κάνει ενημερώθηκαν για το γεγονός, πως δεν έχει γίνει μήνυση και πως έκαναν την απαραίτητη έρευνα. Ο Σουνγκού μου είπε πως ¨Το περιστατικό έγινε όπως σας το περιέγραψαν, και για τους δύο αξιωματούχους διεξάγεται η αναγκαία έρευνα¨.
Μια ιστορία που άρχισε με ένα τηλεφώνημα, τέλειωσε επίσης με ένα τηλεφώνημα από το Γενικό Επιτελείο. Ελπίζω ο λοχίας που με πήρε τηλέφωνο να μην ξαναπεράσει βασανιστήρια και ανάκριση. Να πούμε από τώρα ότι αυτό θα το παρακολουθήσουμε.

 
ΠΗΓΗ: toyrkikanea.gr


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου