Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΕ ΧΡΕΗ 289 ΕΚΑΤ

Πηγή: enet.gr

Σανίδα σωτηρίας το άρθρο 99 για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τους περίπου 800 εργαζομένους σε αυτά και ενδεχομένως για το Πολεμικό Ναυτικό, που βλέπει να βουλιάζουν πριν καλά καλά κτιστούν οι δυο τελευταίες πυραυλάκατοι που έχει παραγγείλει και έχει σχεδόν αποπληρώσει.





Με συνολικά χρέη 288,6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 39 εκατομμύρια είναι άμεσα απαιτητά, η διοίκηση των ναυπηγείων υπό τον πρόεδρο Νίκο Ταβουλάρη κατέθεσε χθες αίτηση για να ενταχθούν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να προστατευτούν από τους πιστωτές τους. Δηλαδή, να μην μπορούν όλοι όσοι τους χρωστάει το ναυπηγείο να ζητήσουν την πτώχευσή του ή να διεκδικήσουν άμεσα τα χρήματά τους.
Είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη η καταγγελία της σύμβασης για τη ναυπήγηση επτά πυραυλακάτων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από τη βρετανική εταιρεία ΒΑΕ (British Aerospace) για οφειλές ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 11,4 ήταν άμεσα απαιτητά. Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα δύο τελευταία πολεμικά σκάφη το κόστος είναι 299 εκατομμύρια ευρώ, η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Β. Μεϊμαράκη το 2008 και τα ναυπηγεία έχουν πάρει προκαταβολή το 80% του συνολικού ποσού πριν ακόμα ξεκινήσει το κτίσιμο των καραβιών.
Θα πληρώνονται
Η δικάσιμος για την εξέταση της προσφυγής, που έχει στόχο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία των ναυπηγείων, αναμένεται στις αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε παγώνει κάθε διαδικασία κατά της εταιρείας και φυσικά και της ΒΑΕ, ενώ το προσωπικό θα συνεχίσει να εργάζεται και να πληρώνεται κανονικά.
Η μητρική των Ναυπηγείων Ελευσίνας «Νεώριο Συμμετοχών» ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία έχει ήδη εξωδίκως αποκρούσει τους ισχυρισμούς των Βρετανών, θεωρώντας την καταγγελία άκυρη και καταχρηστική, ενώ επιφυλάχθηκε κάθε νομίμου δικαιώματός της. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει έτοιμο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και πρόταση για την αναπροσαρμογή των δανείων που θα εξομαλύνουν τη λειτουργία της και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας.
Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις κατά καιρούς δηλώσεις Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες έχει βρεθεί φόρμουλα ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών. Ο υπουργός Αμυνας ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής επτά τορπιλακάτων από τα ναυπηγεία. Από αυτές έχουν παραδοθεί οι τέσσερις, η πέμπτη είναι σχεδόν έτοιμη και οι άλλες δύο σε αρχικό στάδιο κατασκευής. Σύμφωνα με τα ναυπηγεία, αν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η ολοκλήρωση των δύο τελευταίων θα... βουλιάξει και μαζί τους οι εργαζόμενοι.
Χρυσοχοΐδης: Ηττα
Ο κίνδυνος λουκέτου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, που δήλωσε χθες μεταξύ άλλων ότι «το κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων αποτελεί ήττα», προφανώς για την κυβέρνηση. Και η Ν.Δ. αντέδρασε από την πλευρά της διά στόματος Μ. Τζίμα, ο οποίος δήλωσε: «Ελεγε ψέματα η κυβέρνηση ή είναι ανίκανη να διαχειριστεί και το ζήτημα των ναυπηγείων που, πέραν των άλλων, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους;».
Αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δήλωσή του είπε ότι το υπουργείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της ελληνικής ναυπηγικής υποδομής και γι' αυτό κατέβαλε και καταβάλλει σύντονες προσπάθειες για την υποστήριξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Η βιωσιμότητα των ναυπηγείων τα τελευταία χρόνια ήταν και παραμένει συνυφασμένη αποκλειστικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έδινε το Πολεμικό Ναυτικό, φυσικά κατ' εντολή της κυβέρνησης, με απευθείας αναθέσεις για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Για το μέλλον τους, η ηγεσία των ναυπηγείων είχε επενδύσει στο νέο πρόγραμμα προμήθειας τεσσάρων γαλλικών φρεγατών, που όμως όλα δείχνουν ότι δεν θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια δεδομένων των περικοπών των εξοπλιστικών από τον προϋπολογισμό.
Η απαξίωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κάποιους κύκλους αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, να αποτελεί μέρος κυβερνητικού σχεδίου για την ενοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας υπό τον αραβικό όμιλο «Αμπού Ντάμπι Μαρ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου