Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αραβική Ανοιξη έφερε βαρυχειμωνιά στο Ισραήλ

http://www.tanea.gr
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη

Επτά μήνες μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, το Ισραήλ βλέπει τους φόβους που εξαρχής τού ενέπνευσε η Αραβική Ανοιξη να γίνονται πραγματικότητα. Τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής εισέβαλαν διαδηλωτές στην πρεσβεία του στο Κάιρο. Η Τουρκία απέλασε την περασμένη εβδομάδα τον πρεσβευτή του. Εντός δεκαπενθημέρου, οι Παλαιστίνιοι θα επιδιώξουν μονομερή αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ. Ολοένα και πιο απομονωμένο, το Ισραήλ παλεύει με μια ριζικά μετασχηματισμένη Μέση Ανατολή όπου πιστεύει πως οι εναλλακτικές επιλογές του είναι και περιορισμένες και φτωχές.
Τελ Αβίβ και Κάιρο προσπαθούσαν χθες να περάσουν το μήνυμα πως η μεταξύ τους ειρηνευτική συμφωνία, που χρονολογείται από το 1979, δεν απειλείται, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στην Αίγυπτο, που εγκατέλειψε τη χώρα (πλην ενός αναπληρωτή πρεσβευτή) άρον άρον μέσα στη νύχτα, θα επιστρέψει σύντομα. Γεγονός όμως είναι πως οι σχέσεις των δύο κρατών περνούν τη χειρότερη δοκιμασία των τελευταίων 32 ετών.
Η έφοδος εκατοντάδων διαδηλωτών στην ισραηλινή πρεσβεία έχει τις ρίζες της σε ένα επεισόδιο που συνέβη στα μέσα του Αυγούστου στο Σινά, όταν ισραηλινές δυνάμεις που καταδίωκαν «παλαιστίνιους τρομοκράτες από τη Γάζα» - οι οποίοι είχαν σκοτώσει οκτώ ισραηλινούς - σκότωσαν με τη σειρά τους από λάθος πέντε αιγύπτιους αστυνομικούς. Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Κάιρο - διαδηλώσεις που δεν θα είχαν γίνει ποτέ ανεκτές επί Μουμπάρακ. Το καθεστώς Μουμπάρακ δεν θα είχε, επίσης, επιτρέψει ποτέ σε διαδηλωτές να πλησιάσουν την ισραηλινή πρεσβεία. Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, όμως, μοιάζει παγιδευμένη ανάμεσα στην επιθυμία της να προστατεύσει τις σχέσεις με το Ισραήλ - που της εγγυώνται εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια - και τις πιέσεις που δέχεται από τον αιγυπτιακό λαό.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, λοιπόν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία και κατεδάφισαν το τσιμεντένιο τείχος ασφαλείας που είχαν ανεγείρει οι αιγυπτιακές αρχές μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Και αντέδρασαν μάλλον χλιαρά όταν διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε ένα παράθυρο του τρίτου ορόφου, από εκεί ανέβηκαν στους δύο ορόφους της πρεσβείας, και άρχισαν να πετούν κάτω στο συγκεντρωμένο πλήθος έγγραφα στα εβραϊκά.
Επί ώρες λεηλατούσαν οι διαδηλωτές την πρεσβεία. Επί ώρες επίσης παρέμειναν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο πανικού έξι φρουροί της πρεσβείας. Χρειάστηκε σειρά τηλεφωνημάτων από το Τελ Αβίβ στην Ουάσιγκτον (σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατάφερε καν να βρει στο τηλέφωνο τον αιγύπτιο στρατάρχη Ταντάουι) και η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα (τον οποίο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε θερμά δημοσίως) για να επέμβουν οι αιγύπτιοι κομάντος και να απομακρυνθούν από την πρεσβεία οι διαδηλωτές, σε μια επιχείρηση με απολογισμό τρεις νεκρούς, 1.000 τραυματίες, 30 συλληφθέντες και αναρίθμητα καμένα αυτοκίνητα, περιπολικά και δένδρα στους γύρω δρόμους.
«Καθώς οι μήνες της Αραβικής Ανοιξης γίνονται φθινοπωρινοί», σχολιάζουν οι «New York Times», «το Ισραήλ γίνεται ολοένα και συχνότερα στόχος της λαϊκής οργής. Κάποιοι εκεί λένε πως η χώρα γίνεται για μια ακόμα φορά εξιλαστήριο θύμα, αυτή τη φορά για τις επαναστατικές υποσχέσεις που έχουν μείνει στα χαρτιά. Υπάρχει όμως και μια άλλη ερμηνεία, κυρίαρχη στο εξωτερικό: οι μουσουλμάνοι, οι άραβες και πολλοί ακόμα άνθρωποι ανά τον κόσμο πιστεύουν πως το Ισραήλ διατηρεί άδικα υπό την κατοχή του παλαιστινιακά εδάφη και γι' αυτό είναι έξαλλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου