Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ανησυχία από ΟΗΕ - Ρωσία για την ένταση στο Κόσοβο

http://www.enet.gr

«Μεγάλη ανησυχία» στον ΟΗΕ προκαλεί το κλείσιμο στη διάρκεια της νύχτας δύο φυλακίων, του Γιάρινιε και Μπρνιάκ, στα σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο όταν Σέρβοι του Κοσόβου μπλόκαραν τους γύρω δρόμους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού. Την ίδια ώρα άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ε.Ε., αστυνομικοί του Κοσόβου αναπτύχθηκαν στην περιοχή γύρω από τα φυλάκια.




Το πρώτο φυλάκιο είναι ήδη κλειστό από τον Ιούλιο από την KFOR, την ΝΑΤΟική δύναμη στην περιοχή, ενώ ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Γιάρινιε, μετέδωσε το πρακτορείο Beta προσθέτοντας πως η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, αλλά ήρεμη.

"Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε βιαιότητες", δήλωσε ο επικεφαλής των Σέρβων Μπράνκο Νίνιτς στο δίκτυο Belgrade TV.

Στο μεταξύ, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι παρουσίασε την Τετάρτη τις λεπτομέρειες σχεδίου για την απόκτηση του ελέγχου των δύο συνοριακών φυλακίων, ενώ κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι ετοιμάζει νέα βίαια επεισόδια.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ζήτησε τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη στήριξη της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προειδοποίησε το Κόσοβο εναντίον κάθε προσπάθειας για τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων.

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, εξέφρασε την "βαθιά του ανησυχία" για τις εντάσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο βόρειο Κόσοβο προσθέτοντας πως ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας τη λήψη μέτρων για το θέμα αυτό.

Έκκληση για ηρεμία και συγκράτηση στο βόρειο Κόσοβο ζήτησε και ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Αουντρόνιους Αζούμπαλις. Στη σχετική ανακοίνωση του τόνισε ότι τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου και ότι βασική προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι «η ασφάλεια των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνικότητα» ενώ ζήτησε από όλες τις πλευρές να ενεργούν με υπευθυνότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου