Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Επικίνδυνο σκηνικό στήνει ο Ερντογάν στη Μεσόγειο

http://news.kathimerini.gr

Αναβαθμίζει τις απειλές κατά Ισραήλ και Κύπρου για την εξόρυξη φυσικού αερίου
Του Αθανασιου Ελλις

Εντονη ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ, το σκηνικό πολεμικής σύρραξης που στήνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο και οι απειλές που εξαπολύει κατά του Ισραήλ και της Κύπρου με στόχο να μην προχωρήσουν σε εξόρυξη φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους. Αξιωματούχοι των τριών χωρών, οι οποίες σε αυτή τη συγκυρία τείνουν να εξελιχθούν σε άτυπη συμμαχία, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι πιθανό να υλοποιήσει τις απειλές του και να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή και υπό αυτό το πρίσμα σχεδιάζουν τις αντιδράσεις τους.


Προβληματισμός επικρατεί και στην Ουάσιγκτον, η οποία επιχειρεί να κατευνάσει την Αγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, προέβη σε μια δήλωση που επιδέχεται παρερμηνειών και είναι βέβαιο ότι χρήζει αποσαφήνισης. Αφού επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στις γεωτρήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από αμερικανική εταιρεία, και αφού εκτίμησε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, καθώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, τόνισε στη συνέχεια ότι η εξόρυξη θα ωφελήσει ολόκληρο τον λαό της Κύπρου και «έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα». Πάντως, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκπροσωπεί όλη τη χώρα θα κρίνει τον τρόπο αξιοποίησης των όποιων ωφελειών προκύψουν, αλλά ακόμη και εάν η κ. Νούλαντ εννοούσε τις δυο κοινότητες της Κύπρου, οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί δεν δικαιολογούν τη σχετική «παρότρυνση».

Από την πλευρά της η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί άμεσα, εάν, όμως, υπάρξουν κινήσεις «εξ αντανακλάσεως» στο Καστελλόριζο, που θα εκληφθούν ως απειλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας και θα ανατρέψουν το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τότε θα στείλει και αυτή δυνάμεις.

Το Ισραήλ διαμηνύει ότι «δεν παίζει» και πως είναι έτοιμο για τα πάντα. «Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να απαντήσει σε κάθε πρόκληση» τόνισε στην «Κ» Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα του προσπαθεί να τηρήσει χαμηλούς τόνους αφήνοντας την Τουρκία, με τις ακρότητες και τις απειλές που εκτοξεύει, «να εκθέτει τον εαυτό της».

Πάντως, οι δηλώσεις Ερντογάν δεν αφήνουν περιθώρια. «Στη Μεσόγειο υπάρχουν διεθνή ύδατα. Μέχρι σήμερα αυτοί κυκλοφορούσαν ελεύθερα, αλλά από εδώ και στο εξής θα βλέπετε τα πολεμικά μας πλοία πιο συχνά σε αυτά τα ύδατα και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι προστάτις και εγγυήτρια «της Βόρειας Κύπρου» και ως τέτοια «έχει λάβει τα μέτρα της στην περιοχή». Εν μέσω αυτών των απειλών ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Εθνική Φρουρά να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη και να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να εκφοβίσει την αμερικανική και την ισραηλινή εταιρεία που πρόκειται να διεξάγουν τις γεωτρήσεις και να μην προχωρήσουν στην επένδυση λόγω του ρίσκου που θα εμπεριέχει. «Σε μια περιοχή όπου δεν έχει ορισθεί ΑΟΖ και το καθεστώςτης, γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει» δήλωσε ευθέως ο υπ. Ενέργειας της Τουρκίας. Πάντως, η Noble Energy, που έχει αναλάβει το σχετικό έργο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει. Σε πρόσφατη συνάντηση στη Λευκωσία, εκπρόσωπος της Noble επισήμανε ότι η εταιρεία του έχει υπόψη της τις απειλές της Αγκυρας, αλλά βρίσκεται σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12» που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συνάπτει διμερείς συμφωνίες και να αξιοποιεί τον ενεργειακό της πλούτο. Ο επίτροπος διεύρυνσης της Ε.Ε. κάλεσε την Αγκυρα να απόσχει από κάθε απειλή και ενέργεια που πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου