Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Επενδύσεις: «Πράσινο φως» για την ΕΟΖ στη Θράκη

http://www.imerisia.gr

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
«Πράσινο φως» για την εκπόνηση ειδικής μελέτης από την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να τεκμηριωθεί η δυνατότητα δημιουργίας στην περιοχή Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), «άναψε» την Παρασκευή από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 
Ήδη η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προχωρήσει στην τεχνική προεργασία για την ίδρυση ΕΟΖ στην περιοχή, ενώ παράλληλα έχει «ανοίξει» σχετικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης σε μήνυμά του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη (που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης), ανέφερε πως ΕΟΖ θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο Τρίγωνο του ποταμού 'Εβρου με την παροχή φορολογικών κινήτρων και διοικητικών διευκολύνσεων και προφανή στόχο να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής-εργασίας Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Αποδοχή
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο γ. γ. Στρατηγικών Επενδύσεων, Π. Σελέκος, εκτός διαπραγμάτευσης, είτε σε εθνικό, είτε σε κοινοτικό επίπεδο, είναι οι εργασιακές και κοινωνικο-ασφαλιστικές σχέσεις εντός της ΕΟΖ.
Επιπλέον ο κ. Σελέκος επισήμανε ότι υπάρχει άτυπη θετική αποδοχή εκ μέρους της Ε.Ε. για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα και δη στη Θράκη, υπενθυμίζοντας πρόσφατες επιδοκιμαστικές δηλώσεις του Επιτρόπου, Όλι Ρεν. Σε κοινοτικό επίπεδο ΕΟΖ υφίστανται στην Πολωνία και θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι και το 2014. «Ανοιχτά θέματα παραμένουν η ακριβής γεωγραφική οριοθέτηση, οι παραγωγικοί κλάδοι, που θα μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στην ΕΟΖ και όλες οι διευκολύνσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει κάποια προνομιακή μεταχείριση (για την αποφυγή ανισοτήτων) και άλλων επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίες είναι εκτός ΕΟΖ, αλλά εντός της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, που εντός της εδομάδας αναμένεται ότι θα συναντηθεί για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Ανάπτυξης, ζήτησε πλήρη αποσαφήνιση όλων των δεδομένων της ΕΟΖ από την πλευρά της κυβέρνησης και θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας της ύστερα από διάλογο με τους φορείς.
Επιπλέον απέρριψε κάθε σκέψη για εφαρμογή εργασιακών σχέσεων, που θα ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα ως κίνητρα επενδύσεων και στάθηκε και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου