Πάνω στην αφίσα με τον Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι το μήνυμα είναι σαφές: «Αυτός που μπορούμε να εμπιστευθούμε». Τον τελευταίο μήνα στην Αίγυπτο, ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα, γίνεται συστηματική εκστρατεία ώστε ο στρατηγός να γίνει εθνικό σύμβολο _ και όχι μόνο...
Οι οπαδοί του Σίσι προωθούν με κάθε τρόπο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές και προπαγανδίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος για την προεδρία της Αιγύπτου
Μαύρα γυαλιά ηλίου, αλλά βλέμμα διεισδυτικό και ύφος αυστηρό. Το πρόσωπο του στρατηγού Σίσι, σε αφίσες σε όλους τους τοίχους, στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, είναι παντού στην Αίγυπτο, σε βαθμό τόσο μεγάλο, που ήδη κάποιοι, μάλλον πολλοί, άρχισαν να μιλάνε για ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί.
Κάτω από μία επίσημη αφίσα του στρατηγού, ο οποίος ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι (του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου) υπάρχει μια άλλη αφίσα, ανεπίσημη, που γράφει: «Αυτός που μπορούμε να εμπιστευθούμε». Και λίγο πιο πέρα μια άλλη αφίσα, δείχνει το στρατηγό όρθιο, μπροστά από τις πυραμίδες... Δίπλα του ένα λιοντάρι και πάνω από το κεφάλι του ένας αετός. Τον τελευταίο μήνα, από το πραξικόπημα και μετά, στην Αίγυπτο γίνεται μια συστηματική εκστρατεία ώστε ο στρατηγός να γίνει εθνικό σύμβολο. Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, είτε κρατικά είτε ανεξάρτητα, έχουν πλήρως ευθυγραμμιστεί μαζί του. Αυτή η τάση επιτάθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, μετά την προσωπική έκκληση που έκανε στο λαό ο Σίσι, καλώντας τον σε μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του στρατού και εναντίον της «τρομοκρατίας».
«Τον εξουσιοδοτούμε»
Το περιοδικό «Αχμπάρ αλ Γιουμ» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Το μήνυμα του Σίσι ακούστηκε και ο λαός απάντησε: Τον εξουσιοδοτούμε». Αυτή τη θέρμη για τον Σίσι θα τη συναντήσει κανείς και αν μιλήσει με τους δημοσιογράφους, πόσω μάλλον με απλούς Αιγυπτίους στο δρόμο, αν και εκεί ίσως πέσει σε ιδεολογικό αντίπαλο του στρατηγού. Από την άλλη, οι δημοσιογράφοι είναι κάπως πιο παρατηρητικοί. Σε άρθρο του για τον αρχηγό του Στρατού, ο δημοσιογράφος του «Αχμπάρ αλ Γιουμ», Γιασέρ Ριζκ, σημείωσε ότι ο στρατηγός αποπνέει έναν αέρα αξιοπρέπειας που του θυμίζει -του δημοσιογράφου- τον πρώην πρόεδρο και αρχηγό της επανάστασης κατά της μοναρχίας, το 1952, τον Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ. Τον Νάσερ τον λάτρευαν τότε. Και τώρα κάποιοι λένε ότι θεωρούν τον Σίσι αυτόν που ενσαρκώνει το πνεύμα του Νάσερ.
Ο άνθρωπος της TV
Πολύ πιο ένθερμη υπέρ του στρατηγού είναι η στάση της δημόσιας τηλεόρασης. Στην πρόσφατη απονομή διπλωμάτων της Αστυνομικής Ακαδημίας, η κάμερα ήταν σταθερά στραμμένη στον Σίσι, αγνοώντας ουσιαστικά τον κύριο που ήταν καθισμένος δίπλα του, τον προσωρινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αντλί Μανσούρ. Σε εκείνη την απονομή ήταν που ο Σίσι κάλεσε το λαό σε διαδηλώσεις και θεωρήθηκε ότι η έκκληση αυτή έδειξε ποιος κάνει κουμάντο στην Αίγυπτο. Η κάμερα που αγνοούσε τον πρόεδρο απλώς το επιβεβαίωσε. Το περίεργο δεν είναι η λατρεία των ΜΜΕ. Είναι ότι αυτή η λατρεία δεν ενοχλεί τους Αιγυπτίους. Η αλήθεια είναι ότι οι Αιγύπτιοι τον θεωρούν σωτήρα του κράτους τους, οπότε θεωρούν επίσης και ότι του αξίζει ο σεβασμός τους.
Οι Αιγύπτιοι χρειάζονταν έναν ηγέτη και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Σίσι. Μπορεί για τα δυτικά δεδομένα οι ενέργειες του στρατηγού να είναι οι κλασικές ενός πραξικοπηματία και είναι. Ο Αιγύπτιοι όμως δεν παίρνουν στα σοβαρά τη σκέψη των περισσότερων Δυτικών, ότι πολύ εύκολα μπορεί ο στρατηγός να αρπάξει την εξουσία. Μπορεί ο στρατός να έκανε κάποια λάθη στο παρελθόν, αλλά τώρα οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι αξιωματικοί και μορφωμένοι είναι και εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τους παρακολουθεί όλος ο κόσμος.
Προσωπολατρία
Από την άλλη όμως, αυτό το κύμα λατρείας που σαρώνει τα πάντα γύρω από το στρατηγό ανησυχεί τους παρατηρητές, και περισσότερο ένα κίνημα στην Αίγυπτο που λέγεται «Τρίτη θέση», το οποίο λέει ότι είναι εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, αλλά και εναντίον του στρατού, ο οποίος τον ανέτρεψε. «Ο Σίσι γνωρίζει τη στιγμή της δόξας του» τώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μουσταφά Καμέλ αλ Σαγιέντ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Αλλά όπως προειδοποιεί ουσιαστικά ο ίδιος, αυτή η δημοτικότητα μπορεί να μεταφραστεί σε «λατρεία της προσωπικότητας».
Η παρατήρηση αυτή δεν εμποδίζει καθόλου τους οπαδούς του Σίσι να προωθούν με κάθε τρόπο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές. Η πιο διαδεδομένη σκέψη είναι ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος σήμερα στην Αίγυπτο για το προεδρικό αξίωμα. Αλλά η Αίγυπτος φαίνεται ότι έχει τις ιδιαιτερότητες εκείνες που της επιτρέπουν να αγνοεί αυτό που όλοι βλέπουν στη Δύση. Οτι πολύ εύκολα τέτοιοι αξιωματικοί μπορεί να εξελιχθούν σε κλασικούς δικτάτορες. Η ιστορία είναι γεμάτη με τέτοιες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο. Η Αίγυπτος δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου