Εννέα στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν ένοπλα μέλη φυλών κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο στην κεντρική επαρχία Μάρεμπ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα οι δράστες της επίθεσης «ανήκουν σε συμμορίες που κάνουν σαμποτάζ» και στο παρελθόν έχουν ανατινάξει και πετρελαιαγωγούς. Η επίθεση φαίνεται πως αποτελεί μέρος των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ φυλών και του στρατού στη χώρα, αλλά συμπίπτει με τις ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες για το κλείσιμο των πρεσβειών τους στην Υεμένη λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις. Πολλοί όμως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με αυτήν την «τρομοκρατική απειλή» και αναλυτές επισημαίνουν πως «η καχυποψία είναι δικαιολογημένη».Την Τρίτη ανακοινώθηκε πως παρά την απόφαση της Μόσχας να παραχωρήσει άσυλο στον πρώην πράκτορα των μυστική υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση της Ουάσινγκτον, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα συναντηθούν την Παρασκευή για συνομιλίες.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την χώρα και άρχισαν να απομακρύνουν το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας τους. Ωστόσο πολλοί αναλυτές αναγνωρίζουν ως δικαιολογημένη την άποψη πως η «τρομοκρατική απειλή» δεν αποκλείεται «να είναι ακόμα και κατασκευασμένη ή τουλάχιστον υπερβολική» και να εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς, συνδέοντάς την με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που αποκαλύφθηκε από τον πρώην πράκτορα της NSA Έντουρντ Σνόουντεν.
Σε άρθρο στον Guardian επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως οι φόβοι για μια τρομοκρατική επίθεση έρχονται στην επιφάνεια την ώρα που στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων των επικοινωνιών από την NSA, ένα ζήτημα που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και στους συμμάχους των ΗΠΑ (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).
Η άποψη πως η κυβέρνηση Ομπάμα και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν για αυτές τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις είναι πολύ συγκρατημένη, σημειώνεται στο άρθρο. Ένας ακόμα λόγος που οι πρόσφατες ανακοινώσεις για «τρομοκρατική απειλή είναι ύποπτες», όπως αναφέρεται, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγιναν και τα όσα αναφέρθηκαν σε αυτές. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με άλλες χώρες για τη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και ανταλλάσσει πληροφορίες με τους βασικούς συμμάχους της σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις τρομοκρατικές συνωμοσίες, να εντοπίσει και να λάβει μέτρα κατά των δραστών και να ενισχύσει την άμυνα της απέναντι σε πιθανές απειλές».
Αυτό μπορεί να διαβαστεί ως μια δήλωση «δημόσιων σχέσεων» ένα άνοιγμα προς τους πολίτες της Γερμανίας και της Βρετανίας που έχουν αντιδράσει έντονα στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA, αλλά και στη συνεργασία των κυβερνήσεων τους με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Επίσης, σημειώνεται στο άρθρο, ένας ακόμα λόγος που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «ύποπτες» τις ανακοινώσεις της Παρασκευής είναι το παρελθόν που έχουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.
Στο άρθρο του Guardian γίνεται αναφορά σε ανάλογες περιπτώσεις επί κυβερνήσεως Μπους, αλλά και παλαιότερα όταν πρόεδρος ήταν ο Λίντον Τζόνσον, σημειώνοντας πως «θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά παραδείγματα, ωστόσο το σημαντικό είναι πως οι πολίτες κάθε χώρας έχουν καλούς λόγους να είναι καχύποπτοι όταν η αμερικανική κυβέρνηση εκδίδει προειδοποιήσεις που ως αποτέλεσμα την υπόθαλψη φόβου και την καταστολή της κριτικής».
Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνεργάτης του Guardian με έδρα τη Βραζιλία, ανακοίνωσε πως έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τα χέρια του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν. «Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμαχικών κυβερνήσεων (...) που διείσδυσαν στα συστήματα (επικοινωνιών) της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής», ανακοίνωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και Σεργκέι Σόιγκου θα γίνει στο Πεντάγωνο.
Η απόφαση της Μόσχας να απορρίψει την έκκληση της Ουάσινγκτον για να της παραδώσει τον Σνόουντεν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ματαιώσει τη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν που πρόκειται να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σχετικά με την κατάρριψη του ελικοπτέρου στην Υεμένη αποτελεί μέρος των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ του στρατού και των φυλών σχετικά με την επισκευή ενός πετρελαιαγωγού στην επαρχία Μάρεμπ. Μετά την έκρηξη σε αυτόν τον πετρελαιαγωγό την περασμένη εβδομάδα, μέλη φυλών εμποδίζουν οποιαδήποτε πρόσβαση στα συνεργεία επισκευής, εξήγησε ο αξιωματούχος φυλής στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μάλιστα τοπικός αξιωματούχος σημείωσε πως οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη σημερινή επίθεση ήταν οκτώ ενώ στο ελικόπτερο επέβαινε και ο ταξίαρχος Χουσέιν αλ Μασάμπα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Μέλη φυλών στην Υεμένη εξαπολύουν συχνά επιθέσεις σε πετρελαιαγωγούς με στόχο την άσκηση πιέσεων στην κεντρική κυβέρνηση για να ανταποκριθεί σε αξιώσεις τους, όπως η απελευθέρωση συγγενικών τους προσώπων που κρατούνται.
ΠΗΓΗ TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου