Η δεδομένη και σε όλους τους τόνους επιβεβαιωμένη ελληνική συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, όποτε και αν γίνει πραγματοποιηθεί, θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέαςσυνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σήμερα Δευτέρα στις 18.00.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, μετά την καταψήφιση από τη βρετανική βουλή της πρότασης Κάμερον για επέμβαση στη Συρία, αλλά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να καταφύγει στο Κογκρέσο πριν την εξαπόλυση της επίθεσης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, μετά την καταψήφιση από τη βρετανική βουλή της πρότασης Κάμερον για επέμβαση στη Συρία, αλλά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να καταφύγει στο Κογκρέσο πριν την εξαπόλυση της επίθεσης.
Νέα προσπάθεια απόκρυψης της ελληνικής συμμετοχής
Την ώρα που οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει καθήκοντα στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχουν επιβεβαιωθεί επανειλημμένως, με τις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών σπεύδει για ακόμη μια φορά να αποκρύψει την αλήθεια, φτάνοντας στο σημείο να... ζητήσει και τα ρέστα!
Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για την άσκηση αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο δε, είναι κατώτερη των περιστάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας, η εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών εκ μέρους της κυβέρνησης, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα. (...) Οι θέσεις της χώρας μας διαμορφώνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διαφύλαξη των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων σε μια περιοχή με πολλά ανοικτά μέτωπα, την ανάγκη συγχρονισμού της στάσης μας σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η σταθερότητα στην Αίγυπτο, τη μέριμνα για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των διμερών μας συμβάσεων.
Από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων».
Δεδομένες οι «διευκολύνσεις»
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για παραχώρηση της βάσης της Σούδας, στελέχη της κυβέρνησης παρέπεμπαν στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα, εκτός από το «σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», είχε τονίσει ότι «υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας».
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, πριν συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα, είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον - εκτός προγράμματος - με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε τόσο ο ρόλος της βάσης της Σούδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή, όσο και ο ρόλος της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπενθύμιζαν με νόημα ότι «το θέμα της παραχώρησης της Σούδας» είχε συζητηθεί και στις αρχές Αυγούστου, κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ του υπουργού Άμυνας και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ. Στη διάρκεια μάλιστα της συνάντησης, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, συμφωνήθηκε η σύναψη «οδικού χάρτη αμυντικής συνεργασίας», μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Στην επίσημη ανακοίνωση, που είχε εκδώσει τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της βάσης της Σούδας. Στην ανακοίνωση αναφερόταν: «Ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, που αποτελεί σημείο - κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας να «αναβαθμιστεί» επιχειρησιακά και να γίνει βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα ευχαριστήρια των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση για τις «διευκολύνσεις» στην επέμβαση στη Λιβύη, με ορμητήριο τη Σούδα, ήταν η επισφράγιση της συμφωνίας για ένταξη της βάσης στα σχέδια της επικείμενης επέμβασης στη Συρία, μαζί με άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Με διακρατικές συμφωνίες
Ο γραμματέας της ΝΔ, Αν. Παπαμιμίκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα στη βδομάδα, δήλωσε ενδεικτικά ότι «η Ελλάδα θα δράσει με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις συμμαχικές υποχρεώσεις της». Στο ίδιο πνεύμα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστήριζαν ότι η «διακρατική συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για παραχώρηση της βάσης της Σούδας, αλλά και του εθνικού εναέριου και του θαλάσσιου χώρου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των «συμμαχικών υποχρεώσεων», είναι δεδομένη και προβλέπει ότι αν υπάρξει σχετικό αίτημα από τους Αμερικανούς, η έγκριση από την κυβέρνηση θα είναι «τυπική υπόθεση».
Για την υλοποίηση, μάλιστα, της «διακρατικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, αναφορικά με τη βάση της Σούδας, έχουν ψηφιστεί δύο νόμοι. Ο πρώτος το 1990, επί κυβέρνησης ΝΔ, που υπογράφτηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών και σημερινό πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Ο δεύτερος το 2003, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφτηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, ο δεύτερος νόμος, 3108/2003, με τίτλο «Κύρωση της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ», μετέτρεπε τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής σε συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρεται στην 6η παράγραφο του άρθρου 3 του συγκεκριμένου νόμου, «η ευκολία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιείται ως σημείο εισόδου και εξόδου προς και από την Ελλάδα από τα στρατιωτικά αεροσκάφη, εφόδια και συνδεόμενο προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την εκτέλεση αποστολών εγκεκριμένων από την Ελληνική Δημοκρατία».
Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες επιχειρησιακής διάθεσης της βάσης της Σούδας έχουν ουσιαστικά αυτοματοποιηθεί με μια σειρά από «μνημόνια συναντίληψης» που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το ΝΑΤΟ. Βάσει του «μνημονίου συναντίληψης» που υπογράφτηκε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (12/08/2012), η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να παρέχει μεταξύ άλλων:
- Γενική άδεια για την πάγια κίνηση πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοίων, σε περίπτωση ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, χωρίς υποβολή σχεδίων πτήσης.
- Υποχρεωτική συνδρομή του ελληνικού κρατικού μηχανισμού για την υποστήριξη ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, σε περίπτωση που ζητηθεί, κάτω από τις διαταγές του διοικητή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Βάσει των παραπάνω, η Ελλάδα, ως «χώρα υποδοχής», όπως αποκαλείται, δεσμεύεται να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των συμμάχων της, με επιβάρυνση μάλιστα του κόστους φιλοξενίας των πληρωμάτων και λειτουργίας της βάσης.
Ήδη, όπως ομολογούσαν κυβερνητικές πηγές, στη βάση της Σούδας υπήρξε το προηγούμενο διάστημα «ανεφοδιασμός πολλών πλοίων του ΝΑΤΟ», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Κρήτης, τους δύο προηγούμενους μήνες υπήρξε «έντονη κινητικότητα» στη βάση της Σούδας. Όπως σημειώνουν, «η Σούδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας, εδώ και μεγάλο διάστημα, αφού από τις 13 Ιούνη άρχισαν να καταπλέουν πολεμικά πλοία κρούσης».
902.gr
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου