Η εταιρία Raytheon, κατασκευάστρια του βλήματος πλεύσης (cruise) Tomahawk και η Boeing κατασκευάστρια του μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47 Chinook ΝΙΚΗΤΕΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άποψη που αναγνωρίζει στον πόλεμο τη δυνατότητα αναζωογόνοσης του καπιταλιστικού συστήματος
Η αρθρογραφία είναι αποκαλυπτική.
Περίπτωση 1η: «Αριθμητικά σημαντικές παραγγελίες για το μεταφορικό ελικόπτερο CH-47 Chinook αναμένει τα επόμενα χρόνια η κατασκευάστρια Boeing εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις που τη παρούσα περίοδο διεξάγονται με σειρά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μάλιστα οι αξιωματούχοι της Boeing ανακοίνωσαν ότι η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι σχετικές διαπραγματεύσεις το σύνολο των ελικοπτέρων που θα παραγγελθούν θα είναι τουλάχιστον 54 μονάδες και θα αποτελέσει σημαντικό ποσοστό (περί το 30%) των συνολικών πωλήσεων 168 ελικοπτέρων Chinook που ευελπιστεί η Boeing τα επόμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, η Λιβύη διαπραγματεύεται την προμήθεια έξι ελικοπτέρων CH-47D και 16 ελικοπτέρων της νεότερης έκδοσης CH-47F, ενώ η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται την προμήθεια 24 ελικοπτέρων CH-47F. Μάλιστα η Boeing προετοιμάζεται για την εκτέλεση πτητικών δοκιμών του ελικοπτέρου στη Σαουδική Αραβία το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Κατάρ ενδιαφέρεται για την προμήθεια οκτώ ελικοπτέρων της έκδοσης CH-47F της διαμόρφωσης που έχει ήδη προμηθευτεί ο Καναδάς (αυξημένης εμβέλειας και αναβαθμισμένου ηλεκτρικού συστήματος). Αντίθετα το Μαρόκο έχει ήδη προμηθευτεί τρία CH-47D και διαπραγματεύεται την προμήθεια επιπλέον τριών, ενώ η Αίγυπτος που ήδη επιχειρεί 18 CH-47D έχει αιτηθεί τιμή και διαθεσιμότητα για την προμήθεια επιπλέον έξι από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ ο οποίος όπως είναι γνωστό υλοποιεί τη μετάβαση του στόλου στην πιο προηγμένη έκδοση CH-47F. Τέλος, το ινδικό πρόγραμμα για την προμήθεια 15 βαρέων μεταφορικών ελικοπτέρων αποτελεί άλλη μία αγοράμε την οποία ασχολείται η Boeing.
Σε κάθε περίπτωση οι εξαγωγές του Chinook αποτελούν σημαντική εξέλιξη για τη Boeing καθώς η πενταετής σύμβαση του Στρατού των ΗΠΑ για 214 ελικόπτερα CH-47F ολοκληρώνεται το 2019 (οπότε θα είναι ενταγμένα σε υπηρεσία 464 CH-47F). Πέρα όμως από την παραγωγή οι πωλήσεις ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή συνεπάγονται και σημαντικό βιομηχανικό έργο για τη συντήρηση και επισκευή των ελικοπτέρων καθώς το σύνολο σχεδόν των χωρών δεν διαθέτει αναπτυγμένη σχετική υποδομή.
Περίπτωση 2η:Μπορεί να παραμένει ασαφές αν το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για στρατιωτική επέμβαση «περιορισμένης κλίμακας» στη Συρία καθώς Βουλευτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν την αντίθεσή τους, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.
Όμως, οι πολεμικές προετοιμασίες της άθλιας Συμμαχίας των Προθύμων Ιμπεριαλιστών με επικεφαλής τις ΗΠΑ εντείνονται. Σύμφωνα με τo διεθνή τύπο «200 πύραυλοι Τόμαχωκ στοχεύουν ήδη τη Συρία! Όπως μεταδίδει το Reuters το αεροπλανοφόρο ΝΙΜΙΤΣ συνοδευόμενο από τέσσερα ακόμη πολεμικά πλοία έχουν διαταχθεί να πλέουν προς την Ερυθρά Θάλασσα ώστε να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για την επίθεση κατά της Συρίας. Το ΝΙΜΙΤΣ που είχε συμμετοχή στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αντικατασταθεί από το ΤΡΟΥΜΑΝ. Οι εξελίξεις στη Συρία όμως άλλαξαν τις διαταγές κι έτσι το ΝΙΜΙΤΣ, μαζί με μια ναυτική δύναμη κρούσης πλέει προς την Ερυθρα αναμένοντας την εντολή να εισέλθει στη Μεσόγειο και να εξαπολύσει την επίθεση. Σύμφωνα με το Reuters στην ανατολική Μεσόγειο πλέει και το αμφίβιο σκάφος των ΗΠΑ San Antonio, το οποίο όπως λένε οι πληροφορίες απέπλευσε απο τη Σούδα. Το αμερικανικό ναυτικό έχει στα ανοιχτά της Συρίας ήδη πέντε πολεμικά πλοία τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να εκτοξεύουν 200 ΤΟΜΑΧΩΚ».
Οι συγκεκριμένες μετακινήσεις των μονάδων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εντάσσονται στους σχεδιασμούς επίθεσης ενάντια στο καθεστώς Άσαντ που πλέον όλοι εκτιμούν ότι θα πάρει τη μορφή πυραυλικών επιθέσεων.
Οι παραπάνω όμως κινήσεις αναδεικνύουν τον πρώτο «νικητή» της συριακής κρίσης. Όπως καταγράφει η σχετική αρθρογραφία
“Η αμερικανική εταιρία Raytheon, κατασκευάστρια του περιβόητου βλήματος πλεύσης (cruise) Tomahawk που θα «πρωταγωνιστήσει» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εάν τελικά αποφασιστούν, είδε τη μετοχή της στο χρηματιστήριο να καταγράφει άνοδο (από 71 δολάρια πριν μερικές εβδομάδες σε περισσότερο από 75 δολάρια προχθές το απόγευμα) η οποία μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, θα συνεχιστεί υπό προϋποθέσεις (να προχωρήσεουν στο πλήγμα) για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τι ώθησε τι μετοχή της Raytheon σε άνοδο η οποία μάλιστα φθάνοντας στην τιμή των 77,93 δολαρίων κατέγραψε υψηλό για διάστημα 52 εβδομάδων (άνοδος άνω του 40%); Μα η περιβόητη «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Ομπάμα στη χρήση χημικών όπλων και η επίσης δηλωμένη αντίθεση του στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων γεγονός που αφήνει ως μόνη επιλογή στρατιωτικής επέμβασης τα πλήγματα ακριβείας από απόσταση.
Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοια περίπτωση η απομείωση των αμερικανικών αποθεμάτων προφανώς θα οδηγήσει το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ στην τοποθέτηση νέων παραγγελιών και κατά συνέπεια την προοπτική κερδών για τους επενδυτές”.
Αποκαλύπτεται ξανά ότι τα γεράκια του πολέμου ανοίγουν το δρόμο της κερδοφορίας για τους εμπόρους όπλων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου