Πάνω από 2.000 Αφγανοί αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή της «εποχής των μαχών», της περιόδου της πιο έντονης δράσης των ανταρτών Ταλιμπάν, από την άνοιξη ως την αρχή του βαρύ αφγανικού χειμώνα, ανακοίνωσε ο Αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι διεξάγουν ανταρτοπόλεμο στο Αφγανιστάν μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία το 2001 από μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είχαν εξαπολύσει την 27η Απριλίου την επιχείρηση «Χάλεντ μπιν Ουάλιντ», σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου των μαχών.
Ως σήμερα «οι Ταλιμπάν έχουν διεξαγάγει 6.604 επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων 50 επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι και 1.704 ένοπλων επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας», δήλωσε ο στρατηγός Σαλίμ Εχσάς, υφυπουργός Εσωτερικών, μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.
Η δράση των ανταρτών είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο «1.273 στελέχη της εθνικής αστυνομίας, 779 της τοπικής αστυνομίας, 858 άμαχοι», ενώ καταγράφηκαν επίσης «5.500 τραυματίες» μεταξύ των αστυνομικών και των πολιτών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις του στρατού, αφού το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν δεν δημοσιεύει τακτικά απολογισμούς.
Ο στρατηγός Εχσάς υποστήριξε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων των ανταρτών έγινε σε επαρχίες κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπως η Λογκάρ και η Γάζνι.
«Η περίοδος η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της υπήρξε πολύ δύσκολη», αναγνώρισε ο στρατηγός. Οι αντάρτες «ήθελαν να δείξουν ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν είναι ικανές να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας, αλλά ο στρατός μας, η αστυνομία μας και οι άλλες δυνάμεις ασφαλείας μας τους εξουδετέρωσαν», υποστήριξε ο ίδιος.
Οι αφγανικές δυνάμεις είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένες σε επεισόδια βίας από τη στιγμή που παρέλαβαν από τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν την ευθύνη για την ασφάλεια σε μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας.
Τον Ιούνιο φέτος ο υπουργός Εσωτερικών Μοτζταμπά Πατάνγκ, που επικρίθηκε για ανικανότητα στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ανταρτοπολέμου των Ταλιμπάν, είχε παυθεί από την θέση με απόφαση του αφγανικού κοινοβουλίου, όπως είχε συμβεί και με τον προκάτοχό του Μπισμιλάχ Μοχαμάντι μερικούς μήνες νωρίτερα.
Η συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν, παρά την 12ετή παρουσία των δυτικών ένοπλων δυνάμεων, δίνει τροφή στους φόβους περί νέας κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου στη χώρα μετά την αποχώρηση των περίπου 87.000 στρατιωτικών του NATO περί τα τέλη του 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου